pirmdiena, 2013. gada 23. septembris

Tautas medicīna – pret klepu un iesnām

Šobrīd ļoti aktuāls jautājums ir kā ārstēt apaukstēšanos un gripu. Te zemāk visiem zināmas, bet varbūt nedaudz aizmirstas tautas medicīnas receptes.

Pirmais ieteikums, kurš jāievēro gan maziem, gan lieliem, ir ikdienā lietot daudz šķidruma. Vislabāk dzert tīru ūdeni ar dzērveņu, cidoniju, smiltsērkšķu sulu vai sīrupu, tējas vai dzērveņu morsu. Pavisam maziem bērniem šie skābie ar C vitamīnu bagātie dzērienus jālieto ļoti uzmanīgi, jo tie kairina kuņģi.


Nevajag aizmirst veco labo metodi – silts piens ar medu, tam pievienots nedaudz sviesta un naža gals sodas. Šādu dzērienu bērnam var dot, ja vien nav alerģijas pret pienu vai medu. Piens ar medu nav ieteicams zīdaiņiem.

Ja ir klepus un drudzis, tad jādzer silta tēja ar sviedrējošu efektu – liepziedu, aveņu vai upeņu. Pēc sviedrējošās tējas būs intensīvāka svīšana, pēc svīšanas slimnieks ļoti uzmanīgi zem segas jāpārģērbj, arī gultasveļa jānomaina.

Visbiežāk ieteiktās un lietotās ārstniecības augu tējas klepus ārstēšanai ir: priežu pumpuri, egļu dzinumi, mārsils, liepziedi, raudene, ceļteka (ceļmallapas), gaiļbiksītes, saldsakne, alteja, māllēpju ziedi, pelašķi, alvejas un Islandes ķērpja tēja. Lai sanāk garšīgāka tēja, var dažādas kombinēt.

Klepu ārstē arī ar inhalācijām – kumelīšu tējas un sodas, ēterisko eļļu( timiāna, dižegles, eikalipta, kadiķa vai lavandas). Tvaiku elpošana īpaši palīdz aizsmakuma, rejoša klepus gadījumā. Jāuzmanās, lai tvaiks nav pārāk karsts – var applaucēties. Alerģiskiem cilvēkiem nevajadzētu ieelpot ēterisko eļļu tvaikus, labāk ar piemērotu ēterisko eļļiņu sasmērēt krūtis un inhalācijām izmantot kartupeļu novārījumu.

Lai mīkstinātu klepu un veicinātu atklepošanu, lieto karstas kāju vannas ar sinepju pulveri vai ārstniecības augu drogām. Pēc pēdu sildīšanas jāuzvelk vilnas zeķes un jāiet gulēt. Kājas nedrīkst karsēt, ja ir paaugstināta temperatūra. Ja mājās ir parafīns vai ozokerīts (parafīnam līdzīga tumšas krāsas viela), arī to var izmantot pēdu sildīšanai. Pēdas var sasmērēt ar terpentīna ziedi, pa virsu jāuzvelk vilnas zeķes.

Dabiskie sīrupi
Pret klepu palīdz svaigs sīpols ar medu: sīpolu sīki sagriež un sajauc ar tējkarotīti medus. Tikko masa sāk suloties, dod apēst.
Pret garo klepu palīdz medus un olīveļļas (1:1) maisījums, ko lieto pa 1 tējkarotei vairākas reizes dienā. Divus sīpolus smalki sagriež, vāra 100 gramos ūdens, kamēr mīksti. Pievieno 150 gramu medus. Bērni var lietot pa tējkarotei, pieaugušie – pa ēdamkarotei ik pēc divām trim stundām.
Rutks ir populārs tautas medicīnas līdzeklis pret klepu. To lieto garā klepus, augšējo elpceļu iekaisuma, bronhīta, plaušu tuberkulozes gadījumā. Šim nolūkam gatavo rutka sulas un cukura vai medus (1:1) maisījumu. Rutkam nogriež cepurīti, kur bijušas lapas, un izdobj nelielu caurumu. Tajā ieliek medu. Kad sakrājusies sula, kas sajaukusies ar medu, to ik pa laikam dod dzert slimniekam. Kad šķidrums izlietots, viducīti padobj mazliet dziļāku, tajā atkal liek medu, un tā tālāk, līdz rutks izdobts pavisam.


Rutku sagriež gabaliņos un pārkaisa ar cukuru, cep cepeškrāsnī 2 stundas, radušos šķidrumu nolej. Šādi sulu gatavo lietošanai bērniem. To lieto pa 2 tējkarotēm 3-4 reizes dienā pirms ēšanas un vakarā pirms gulētiešanas;

Vairākus rutkus sagriež gabaliņos un kārtīgi apber ar cukuru, sulu nolej pēc 8 – 10 stundām. Iegūto maisījumu lieto kā klepu remdējošu un atkrēpošanu veicinošu līdzekli, gan arī aizsmakuma ārstēšanai. To lieto pa 1 ēdamkarotei 3-4 reizes dienā vai pat reizi stundā. Dienas laikā var izdzert līdz 1,5 glāzei šās sulas.

Glāzi rutku sulas sajauc ar ēdamkaroti medus, uzkarsē, taču nevāra. Dzer pa trim malkiem 3 – 4 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.
Dažādas senču receptes
500 g sasmalcinātu sīpolu, 400 g cukura un 50 g medus aplej ar litru ūdens, trīs stundas vāra noslēgtā traukā uz vājas uguns. Atdzesē, izkāš, lieto pa 4 – 6 ēdamkarotēm dienā.
Sajauc divas ēdamkarotes svaiga sviesta ar diviem olu dzeltenumiem, tējkaroti kviešu miltu un divām tējkarotēm medus. Lieto ik pa stundai pa karotei.
300 g medus un 100 g sīki sagrieztas alvejas aplej ar puslitru ūdens un karsē. Kad sasniegta vārīšanās temperatūra, trauku tur vēl divas stundas uz lēnas uguns. Atdzesē un rūpīgi samaisa. Uzglabā vēsumā. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas.
50 g sakapātu priežu skuju aplej ar glāzi verdoša ūdens. Trauku ietin un nostādina 2,5 stundas, tad nokāš. Pēc garšas pievieno cukuru un izdzer maziem malciņiem.
Sīpola sulu sajauc ar medu (1:1), kas uzkarsēts ūdens peldē. Ja ir aizsmakusi balss un klepus, lieto pa ēdamkarotei 3 – 4 reizes dienā pirms ēšanas.
400 g ķiploku saberž ar 1,5 kg dzērveņu, pievieno 600 g medus. Lieto pa ēdamkarotei 2-3 reizes dienā 15-20 minūtes pirms ēšanas kopā ar pienu. Šādu profilakses kursu atkārto divas reizes gadā: pavasarī un rudenī.
2 citroni, 2 daiviņas ķiploka, ēdamkarote medus. Izspiež no citrona sulu, pievieno izspiestu ķiploku un ēdamkaroti medus, vienu dienu nostādina. Lieto saaukstēšanās profilaksei.
Ingvers pret saaukstēšanos – uzvāra ūdeni, tajā liek 50 g notīrīta, sagriezta ingvera, atstāj pavārīties 10 min., lej krūzē, pievieno medu un šķēlēs sagrieztu citronu. Dzer karstu.
Pret klepu ir iedarbīga tautas metode ar karstu pienu, medu, sviestu un Borjomi minerālūdeni, kas padara maisījumu iedarbīgāku. Ja sauss klepus, ierīvē krūtis ar 2 daļu olīveļļas un vienas daļas ožamā spirta maisījumu.


Tautas medicīna – pret iesnām
1. No iesnām var atbrīvoties, ja vairākas reizes dienā skalo degunu ar sālsūdeni.
2. Pārbaudīts efektīvs līdzeklis – elpot novārītu (ar visu mizu) kartupeļu tvaikus.
3. Vakarā karsējot kājas vannītē, jāizdzer krūze liepziedu tējas, pēc tam uzreiz jaliekas gulēt. Pateicoties kāju karsēšanai un liepziedu tējai, jūs kārtīgi izsvīdīsiet. Nakamā dienā iesnas vai nu būs pārgājušas, vai arī ievērojami mazinājušās.
4. Ja ir iesnas, tad iesaka uz nakti, kāju pēdas aptīt ar marli, kas samērcēta ar asā pipara uzlējumu, pa virsu uzvilkt vilnas zeķes un likties gulēt.
5. Maziem bērniem pret iesnām iesaka pilināt degunā svaigi spiestu sarkano biešu sulu (citi iesaka svaigu burkānu sulu).
6. Zīdaiņiem pret iesnām degunā pilina mātes pienu. Ja ir ļoti stipras iesnas, tad degunu no sākuma izskalo ar Coldamaris Baby šķīdumu (speciāls sālsūdens sķīdums, kas nopērkams aptiekā), tad ar mazo klizmiņu izvelk puņķus, tad pilina degunā mātes pienu vai burkānu sulu. Lai vieglāk elpot smērē nāsis ar Virogel.
7. Grūtniecēm iesaka dzert daudz šķidruma – tējas un dzērveņu morsus, jo kad ir iesnas vai saaukstēšanās slimības, organisms zaudē daudz šķidruma (līdz pat 2,5 l). Tāpat iesaka likt papildus spilvenu, lai mazinātu satūkumu deguna gļotādai un deguns vieglāk iztīrītos, būtu vieglāk elpot.
8. Smērē degungalu ar „zvaigznīti” vai Mentholatum (vai arī jebkuru citu spēcīgu mentola) ziedi. Tas atvieglo elpošanu, deguna gļotāda nesatūkst un vieglāk elpot, kā arī vieglāk iztīrās deguns.
9. Ja mājās ir gaisa attīrītājs, mitrinātājs, tad ūdenī pielej klāt baltegles ēterisko eļļu.
10. Pret iesnām un haimorītu palīdz karsts ceļmallapu, meža zemeņu lapu un asinszāles uzlējums - 2 ēdamkarotes jebkuru no šīm ārstniecisko augu drogām aplej ar glāzi karsta ūdens un nostādina 30 minūtes, nokāš un dzer 2-3 reizes dienā pa pusglāzei.
11. Fitoterapeiti iesaka 3-4 reizes dienā pilināt degunā katrā nāsī pa 6-8 pilieniem svaigas sulas (der burkānu un ābolu) vai zāļu tējas uzlējuma.
Tapat paralēli šiem pasākumiem ir jāstiprina imunitāte. Ēdiet daudz ķiplokus, varat uztaisīt ķiploku krelles.
Zīdaiņiem var dot elpot, arī pakošļāt marlē ietītus ķiplokus (uztaisa „lellīti” – tādu, lai droši neiznāk ārā kāds gabals ar ko var aizrīties, var nedaudz pamurcīt, lai labāk izdalās fitoncīdi).


No Irēnas Inrossas dienasgrāmatas
http://www.draugiem.lv/#/user/2721192/blog/?p=10698403