sestdiena, 2013. gada 7. septembris

Rīgā veido tibetiešu smilšu mandalu

No šodienas līdz pirmdienai, 9.septembrim, Rīgas Latviešu biedrības nama kamīnzālē seši «Sera Jey» klostera mūki no Indijas veido Līdzjūtības Budas smilšu mandalu.

Kā novēroja TVNET, dienu pirms Dalailamas ierašanās Latvijā, Latviešu biedrības namā valdīja rosība un sestdienas pēcpusdienā vairāki klostera mūki bija uzsākuši smilšu mandala veidošanu.
Kā skaidroja Projekta koordinators Jānis Dambītis, tā ir viena no skaistākajām dāvanām rīdziniekiem un Rīgas viesiem, sagaidot Dalailamas XIV viesošanos Latvijā.


Šīs mandalas veidošana ir prakse, kas palīdz attīstīt līdzcietību gan tās veidotājos, gan skatītājos.Mandaluvar uzskatīt par sava veida plānu vai karti, kura simboliski atspoguļo tīro zemi un pili, kuras centrā mājo Budas līdzjūtības aspekts.

Dambītis norāda, kamandalaiesvēta apkārtni, kur tā tiek veidota, un arī tapšanas procesa vērotāji gūst svētību. Tiekot uzskatīts, ka pat skatīšanās uz šomandaluatstāj spēcīgu un labvēlīgu iespaidu uz cilvēku prātiem.
Noslēgumā paredzēta mandalas ielaišana Daugavā, lai nestu «svētību upei un visām būtnēm, kas mīt mūsu planētas ūdeņos».


Kā ziņots, no 8.septembra līdz 11.septembrim Latvijā viesosies Dalailama. Kā informēja vizītes organizatori, vizītes laikā viņš uzsvērs līdzcietības lomu sabiedrībā un konstruktīva dialoga ar valsti nozīmi, aicinās uz dzīvi bez vardarbības. Savukārt viesošanās centrālais notikums būs viņa publiskā lekcija «Līdzcietības kultūra».

http://www.tvnet.lv/izklaide/notikumi/477853-riga_veido_tibetiesu_smilsu_mandalu