piektdiena, 2017. gada 17. marts

Prāts

Prāts
“Cilvēkam ir prāts. Kas ir prāts?
Prāts ir domu plūsma, no pagātnes caur tagadni uz nākotni. Plūsmai ir sakars tikai ar pagātni. Domāt par pagātni, nozīmē būt pagātnē. Pat domāt par nākotni, nozīmē būt pagātnē. Pagātne plāno nākotni. Cilvēku vienmēr notver pagātne. Tāpēc arī cilvēkam nav brīvības. Pagātne tiek nogriezta tikai tad, kad cilvēks ir Atmodināts. Tikai tad var teikt, ka cilvēkam ir patiesa brīvība. Citādi ir tikai pagātne.
Kā kontrolēt prātu?
Vai tas maz iespējams! Jo vairāk cilvēks cenšas kontrolēt prātu, jo vairāk tas nepakļaujas kontrolei un sekojošajai cīņai. Cilvēks noteikti būs zaudētājs. Ja kāds cīnās ar prātu, tad prāts vienmēr uzvar, jo cīņa ar prātu atņem spēku un spēcīgāks kļūst tikai pats prāts. Vienīgais veids, kā atbrīvoties no prāta, ir to cieši vērot. Ja cilvēks turpina vērot savu prātu ļoti draudzīgā veidā, bez nosodījuma, kritikas, komentāriem, izvērtējuma, tad drīz tas kļūst ļoti vājš un pamazām kļūst klusāks.
Kā transformēt prātu?
Tā struktūra nav mainījusies; cilvēka prāta pamatā ir bailes. Agrāk tās bija bailes no tīģera vai lauvas, tagad tās var būt bailes no akciju tirgus. Tās var būt bailes zaudēt darbu, tās var būt raizes par laika apstākļiem.
Pamatā ir tās pašas alkas, pamatā ir tās pašas vēlmes. Cilvēkam ir vēlme pēc dzimtas turpinājuma. Cilvēkam ir vēlme pēc naudas. Vēlmes mērķis ir mainījies. Bet vēlme būt par ko citu, ir saglabājusies. Pamatā cilvēks jau savā būtībā nav mainījies. Tāpēc jau arī sakām, ka cilvēka prāts ir ļoti sens.
Alku mērķi, baiļu mērķi un dusmu mērķi ir mainījušies. Bet pamatā ir tas pats senais vecais prāts, kas dzīvo visu laiku bailēs, kas virza cilvēku no viena uz ko citu. Tā tam nebūtu jābūt. Prāts bez apstājas virza prom no tās vietas, kur cilvēks atrodas. Tāpēc arī var teikt, ka pamatā cilvēkā nav notikušas pārmaiņas.
Vienīgā cilvēka problēma ir tā, ka tas cenšas tikt ārā un kaut kur nokļūt. Bet nav jau kurp doties. Nepavisam. Apgrūtinājums ir tepat. Nav jautājums par apgrūtinājuma attīrīšanu. Vai cilvēks tos apzina? Tas arī viss. Nav vajadzīgs kluss prāts. Jautājums ir šāds, vai cilvēks apzina to, ka prāts nav kluss. Tas arī viss. Viss beidzas. Tad ir kluss prāts.
Cilvēks var pilnībā atbrīvoties no prāta. Te runa par transformāciju, kas atbrīvo no prāta. Es nekoncentrējos uz transformāciju prāta iekšienē. To var darīt psihologi un filozofi. Un viņi dara diezgan daudz. Tāpēc es tam neveltīšu savu laiku. Es runāju par to, kā atbrīvoties no paša prāta.

Vienīgais veids, kā atbrīvoties no prāta, ir cieši to vērot. Ja cilvēks prātu vēro ļoti draudzīgā veidā, nenosodot, nenoliedzot, nekomentējot, tad pavisam drīz tas kļūst ļoti vājš un pamazām kļūst klusāks.”

Šrī Bagavāns

Facebook SAULES TEMPLIS