trešdiena, 2017. gada 22. marts

85 tūkstoši cilvēku Latvijā ik gadu mirst parazītu dēļ


85 tūkstoši cilvēku Latvijā ik gadu mirst parazītu dēļ. Šie parazīti ir atrodami zivīs, dārzeņos un augļos, ko cilvēki var iegādāties gan lielveikalos, gan tirgū!
Saskaņā ar pētījumiem, inficēti ir 87% pilsētas populācijas!

Kurus ēdienus jūsu ledusskapī vajadzētu pārbaudīt. Intervija ar Parazitologijas nacionālā institūta vadītāju!

Redakcijas piezīme:
saskaņā ar PVO, parazīti, kas iemitinās cilvēka ķermenī, ir atbildīgi par lielāko daļu nāvējošo slimību, ieskaitot hepatītu, kuņģa čūlu un nāvējošu audzēju. Parazīti ik gadu izraisa 15 miljonus nāves gadījumu, un to invāzija ir tik plaša, ka parazīti iemājo gandrīz ikviena cilvēka ķermenī.

Andrejs Tihonovs
Medicīnas speciālists, profesors, Parazitoloģijas nacionālā institūta vadītājs
Profesionālā pieredze - 46 gadi
Šodien mēs apspriedīsim šo problēmu ar Parazitoloģijas nacionālā institūta vadītāju Andreju Tihonovu
Labdien, Andrej. Cik patiesi ir PVO dati, kas attiecas uz parazītu invāzijas līmeni? Vai taisnība, ka arī pārtikas iegāde labi pazīstamā lielveikalā negarantē 100% drošību?
Es uzticos PVO statistikai un varu teikt, ka šos datus apstiprina arī mūsu institūta pētījumi. Aptuveni 92% nāves gadījumus izraisa parazīti. To skaitā ne tikai slimību izraisītus nāves gadījumus. Nomācošais vairākums nāves gadījumu no "dabīgiem iemesliem" ir sekas parazītu aktivitātei cilvēku ķermeņos.
Veselības departaments ir pārbaudījis pilsētā nopērkamo ēdienu, un atklājis, ka 95% visu produktu satur parazītus, kas ir ir bīstami cilvēkiem
Tikai palūkojaties, kādos apstākļos tiek uzglabātas un pārdotas zivis, dārzeņi un citi pārtikas produkti gan lielveikalos, gan tirgos. Tu vienmēr redzi, ka pārtika ir tīra un svaiga, taču tā tiek uzglabāta vienā vietā un traukos! Bieži vien pārdevēji vienkārši paslēpj veco pārtiku, to pārklājot ar svaigo.
"Ir tūkstošiem parazītu, kas var iemitināties tavās aknās, smadzenēs, plaušās, asinīs un kuņģī. Gandrīz visi no tiem ir nāvējoši."
Šeit ir dažas fotogrāfijas, ko uzņēmuši institūta darbinieki lielveikalos un tirgos pārdotās pārtikas pārbaudes laikā
Vai varat sniegt reālus piemērus no dzīves par parazītu invāziju?
Es varētu pastāstīt par simtiem parazītu invāzijas gadījumu. Taču droši vien man būtu jāmin tie gadījumi, kas skaidri atklāj visus draudus, ko var izraisīt parazītu klātbūtne.
Pirmkārt, tika atklāts, ka daži plakantārpi var izraisīt vēzi . No formālā skatu punkta, šie plakantārpi paši cieš no vēža. Tik un tā, viņu vēža skartās šūnas izplatās visā ķermenī, padarot cilvēku slimu.
Fotogrāfijas centrā varat redzēt ļaundabīga audzēja šūnas, ko cilvēks ieguva no parazītiska tārpa
Vēl viens bieži sastopams gadījums ir parazītu invāzija cilvēka smadzenēs. Tā izraisa nervozitāti, ātru nogurumu, pārmērīgu uzbudināmību un krasas garastāvokļa izmaiņas. Vēlīnā stadijā, kad smadzenes ir pārpildītas ar parazītiem, sāk attīstīties smagākas slimības, kas parasti izraisa nāvi.
Šeit varat aplūkot divu pacientu fotogrāfijas - viņiem tika diagnosticēta parazītu invāzija smadzenēs (abi pacienti zaudēja dzīvību):
Parādīt attēlus
Trešais piemērs - parazītu invāzija sirdī . Šī tiek uzskatīta par retu saslimšanu. Realitātē tārpi sirdī ir atrodami 23% cilvēku. Tas nozīmē, ka gandrīz katrs ceturtais cilvēks ir to nēsātājs. Tārpi ierosina vairākas sirds slimības. Vēl jo vairāk, parazīti izraisa gandrīz 100% visu sirdsdarbības apstāšanos.
Parādīt attēlus

Daži piemēri no mūsu speciālistu klīniskās prakses:
Tārpi izņemtā žultspūslī
Parādīt attēlus

Izņemta akna, ko pilnībā izmainījis zarnu parazītu izraisīts vēža audzējs - ar šiem parazītiem ir inficēti aptuveni 95% cilvēku.
Parādīt attēlus

Izņemta niere, ko iznīcinājis vēzis. Šajā gadījumā slimību izraisīja cērmes. Statistika rāda, ka šie tārpi ir klātesoši 63-65% populācijas.
Parādīt attēlus

Šie parazīti bieži tiek atklāti Latvijā
Cērmes ik gadu ietekmē līdz 1,5 miljoniem cilvēku. Tās iekļūst cilvēka ķermenī ar ēdienu (parasti ar neapstrādātiem zaļumiem, dārzeņiem un augļiem), nevārītu ūdeni. Tās var norīt, kad cilvēks pirms ēšanas nemazgā rokas, vai arī ieelpot ar gaisu. Vēl jo vairāk, parazītus aktīvi pārnēsā mušas.
Parādīt attēlu

Apaļtārpi parasti tiek pārnēsāti ar suņu palīdzību, un var ietekmēt ne tikai gremošanas sistēmu, bet arī sākt dzīvot zem ādas un pat acu ābolos.

 
Zivju lentenis ir liels tārps, ilgdzīvotājs. Tas var sasniegt pat 10 metru garumu un dzīvot cilvēka ķermenī pat līdz 25 gadiem. Varat iedomāties, kas notiek cilvēka ķermenī, ja tajā iemitinās vairāki milzīgi un ilgi dzīvojoši organismi? Tas var iekļūt ķermenī ar ēdienu, un arī caur ādu, piemēram, kad staigājat ar basām kājām.

Sākotnējie simptomi, kas signalizē, ka tavā ķermenī iekļuvuši parazīti:
- Slikta elpa
- Alerģijas (izsitumi, asarojošas acis un tekošs deguns)
- Biežas parastās iesnas, sūrstoša rīkle, aizlikts deguns
- Hronisks nogurums (Tu ātri nogursti neatkarīgi no tā, ko dari)
- Biežas galvassāpes, aizcietējumi vai caureja
- Muskuļu un locītavu sāpes
Nervozitāte, miega un apetītes trauc'jeumi
- Tumši loki ap acīm, maisiņi zem acīm
Ja jums ir jebkuri 2 no iepriekšminētajiem simptomiem, ir skaidrs, ka jūsu ķermenis ir inficēts ar parazītiem.

https://www.draugiem.lv/groups/tava-veseliba-tavas-rokas_16003324/?f_tid=6398567