trešdiena, 2014. gada 12. novembris

Ko der zināt par smiltsērkšķiem

 

Kopš vairākus gadus kopš septembra līdz maijam uzturu ikdienas bagātinu ar smiltsērkšķu sulu, esmu aizmirsusi par to, kas ir nelāgās saaukstēšanās. Protams, tie ir arī ļoti skaisti gan rudenī, gan ziemā, tomēr kā dekoratīvie augi smiltsērkšķi popularitāti nav ieguvuši straujās izplatīšanās dēļ, un to unikālā vērtība slēpjas tieši augļos.

No smiltsērkšķiem var pagatavot garšīgus našķus, taču tie sevišķi ieteicami kā vieni no vitamīniem visbagātākajiem. Šais augļos ir A, C, B, E, F, K, PP - gandrīz visi dabā sastopamie vitamīni. Bez vitamīniem tie satur arī tādas bioloģiski aktīvas vielas kā ābolskābi, dzintarskābi, skābeņskābi, hinīnskābi, kafijskābi un vīnskābi. Smiltsērkšķu sula veicina normālu vielmaiņu, holesterīna sadalīšanu un izvadīšanu no organisma, smadzeņu darbību, šūnu augšanu un attīstību, padara šūnas izturīgākas pret audzējiem un radioaktīvo starojumu. Uzlabo redzi, sirds un asinsvadu, elpošanas orgānu, zobu, smaganu, nagu un matu stāvokli. Pasargā sieviešu un vīriešu dzimumorgānus no neauglības izraisošajām slimībām, palīdz prostatas saslimšanas gadījumos, ir pretiekaisuma līdzeklis, stiprina imunitāti, kā arī normalizē asins recēšanu.

Kā sula, tā arī eļļa novērš datora izraisīto nogurumu un galvassāpes, kā arī ieteicams lietot smēķētājiem. Smiltsērkšķu sulu nevar pārdozēt, izņemot, ja ir jūtība pret PP vielām. To var dot arī pavisam maziem bērniem.

Smiltsērkšķu eļļu var lietot sāpju mazināšanai un kā palīglīdzekli kuņģa un zarnu čūlu, aizkuņģa dziedzeru iekaisumu ārstēšanā, barības vada vēža apstarošanas laikā. Deva 1/2 ēdamkarotes 2 -3 reizes dienā. Ārīgi lieto apdegumu, ekzēmas, rīkles, deguna un acu gļotādas iekaisumu ārstēšanā.

Noderīgas ziņas.

- Ražīgākās šķirnes ir - 'Niveļena', 'Avgustina', bet lielākās ogas -'Botaņičeskaja Ļubiteļskaja', 'Lučistaja'. Ražu iekāro arī putni, tāpēc nepieciešams nosegt ar aizsargtīklu.
- Otrs traucēklis - ērkšķi. Dažām šķirnēm ir maz ērkšķu, piemēram, 'Tatjana', 'Mary".
- Visvērtīgākās ir vēlu vāktās ogas, jo tad tajās ir visvairāk dziedniecisko eļļu un vitamīnu, turklāt sula nav tik skāba. Vēlu apgrieztie augi arī pavasarī labāk ataug.
- Smiltsērkšķu sula ir ļoti koncentrēta, tādēļ ieteicams to atšķaidīt.
- Pievērsiet uzmanību sulas krāsai - tai jābūt spilgtai, nevis brūnganai.
- Sulu saldētavā var uzglabāt gadu, ledusskapī - 20 dienas, visaugstākais vitamīnu līmenis pēc sasalušas sulas atkausēšanas ir pirmajās četrās dienās.
- Sula noslāņojas, tāpēc pirms lietošanas jāsaskalo.

Daži gatavošanas veidi.

Smiltsērkšķu augļu sula.
Nepieciešams:
1 kg smiltsērkšķu sulas,
1 glāze ūdens.

Pagatavošana:
Augļus sasmalcina, pielej +40 grādus siltu ūdeni, uzkarsē un vēl siltu nospiež. Uzglabāšanas laikā sulas virspusē nostājas eļļa spilgti oranžā krāsā.
Smiltsērkšķu eļļa.
Gatavus augļus saspaida ar koka stampiņu vai samaļ, lej traukā un noliek siltā vietā. Eļļu, kas izdalās un nostājas virspusē, nosmeļ ar karoti un pārlej pudelē.
Saldēti smiltsērkšķi.
Gatavus, nebojātus augļus noskalo, apžāvē un uzglabā saldējamā kamerā - 18 grādos. Pēc atkausēšanas garša nemainās.

http://epadomi.lv/tavavirtuve/der_zinat/…