Stiprā rudzu maize, pagatavota ar kefīru. Divas receptes.
Sastāvdaļas1/2 pakas (750 g) Stipro rudzu miltu
600 ml silta kefīra (formas maizei 650 ml)
4 ēd. k. cukura
80 ml ābolu sulas
2 tējk. sāls
3 tējk. ķimeņu
1 paciņa (11 g) šķīstošā rauga vai
1/3 paciņas (30 g) presētā rauga
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas rūpīgi samīca mīklā. Cukuru var aizvietot ar iesala ekstraktu. Traukam uzliek vāku vai pārsedz ar dvielīti un raudzē siltā vietā 1–2 stundas. Uzrūgušu mīklu ar mitrām rokām sadala divos gabalos.
Formas maize: Ievieto mīklu ieeļļotā formā, pārsmērē ar ūdeni un vēlreiz raudzē siltā vietā 30–45 min. Pirms cepšanas atkārtoti pārsmērē ar ūdeni. Uzkarsē krāsni līdz 250 °C temperatūrai, liek tajā uzraudzētās sagataves un cep 5 min. Tad samazina temperatūru līdz 200 °C un turpina cept aptuveni 35 min.
Klona maize: Izveido ovālas formas kukulīšus, uzliek uz pannas, pārsmērē ar ūdeni un raudzē siltā vietā 30–45 min. Pirms cepšanas atkārtoti pārsmērē ar ūdeni. Uzkarsē krāsni līdz 250 °C temperatūrai, liek tajā uzraudzētos kukulīšus un noregulē temperatūru uz 180 °C. Cep aptuveni 40 min.
Sgatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas Labumi”