piektdiena, 2014. gada 21. novembris

Došana bez nosacījumiem

Kāds stāsts no Mahabharatas

Reiz Krišna un Ardžuna bija ceļā uz ciemu. Ardžuna tincināja Krišnu, jautājot, kāpēc Karna būtu jāuzskata par paraugu visiem devējiem un ziedotājiem, bet ne viņš pats.

Krišna, vēlēdamies sniegt skaidru un saprotamu mācību, uzsita ar pirkstiem knipi. Kalni, kuriem abi gāja garām, pārvērtās zeltā. Krišna teica: ”Ardžuna, izdali šos abus zelta kalnus ciema iedzīvotājiem, bet tā- lai nekas nepaliek pāri.”
Ardžuna iegāja ciemā un skaļi visiem paziņoja, ka dalīs zeltu katram iedzīvotājam un teica, lai visi pulcējas kalna pakājē. Ciema iedzīvotāji slavēja Ardžunu, kurš izslējis krūtis, devās pie kalna.

Divas nepārtrauktas dienas un naktis Ardžuna raka no kalna zeltu un deva to cieminiekiem. Kalna izmēri nemazinājās ne par mata tiesu.
Vairākums ciema iedzīvotāju atgriezās atpakaļ vēl un vēl. Pēc kāda laika Ardžuna juta, ka ir pārguris, bet nevarēja piekāpties Krišnas teiktajam, ka bez atpūtas nespēs trupināt.

Krišna pasauca Karnu. “Karna, tev jāizdala viss šis zelta kalns”.
Karna pieaicināja divus cieminiekus. “Vai redzat šos divus kalnus? Šie abi ir jūsu, rīkojieties ar tiem kā vēlaties”- teica Karna un aizgāja.

Ardžuna apmulsis stāvēja. Kāpēc šāda doma nebija ienākusi prātā viņam? Krišna pasmaidīja un teica: “Ardžuna, zemapziņā tevi pašu piesaista šis zelts, ar nožēlu to devi katram iedzīvotājam, pats domādams, ka dod dāsni tik cik katram vajag. Tādējādi daudzums, ko devi katram, bija atkarīgs no tavām iedomām par to, cik katram vajag zeltu.

Karnam nav šādu domu. Paskat, pēc tāda piedāvājuma, viņš dodas prom, negaidot cilvēku slavas dziesmas, viņam vienalga- ko tie par viņu domā vai runā. Tāda ir pazīme tam, ka cilvēks atrodas uz apgaismības ceļa.”
Dot un gaidīt atpakaļ pateicību nav dāvināšana, tas kļūst par darbu.

Dod bez nosacījumiem…