svētdiena, 2014. gada 16. novembris

Mugurkaula simboliskā nozīme

 

Fragments no topošās Elvitas Rudzātes grāmatas “Ķermeņa filosofija” sērijā “Piedošanas mācība”.

Mugurkauls medicīnas skatījumā

Mugurkauls (Latīņu val.: columna vertebralis) ir ass, balsta orgāns citām ķermeņa daļām, aizsargā muguras smadzenes un to apvalkus. Mugurkaulu veido 7 kakla, 12 krūšu, 5 jostas, 5 krustu un 4 – 5 astes skriemeļi. Krustu un astes skriemeļi saauguši krustu kaulā un astes kaulā, kuri veido mazā iegurņa mugurējo sienu.

Vismazākie ir kakla skriemeļi, uz kuriem balstās tikai galva. Virzienā uz leju skriemeļi pakāpeniski palielinās. Vismasīvākie ir jostas un augšējie krustu skriemeļi, kas iztur visa ķermeņa svaru, izņemot kājas. Locītavas, starpskriemeļu diski un saites savieno mugurkaula skriemeļus vienā stabā, ko muguras muskulatūra palīdz noturēt vertikāli.

Mugurkauls garīgajā skatījumā

Mugurkauls kā spogulis attēlo galvenās patiesības par šo cilvēku. Mugurkauls savieno enerģētisko pagātni, tagadni un nākotni. Mugurkauls liecina par principiem. Greizs mugurkauls nozīmē, ka arī tēva principi ir greizi. Ja bērns ir sakumpis, acīmredzot viņa tēvam piemīt maigs raksturs, un, lai šo vājību slēptu, viņš kļūst par despotu vai ļauj ģimenē valdīt savai mātei. Ja ģimenes galva ir adekvāts vīrietis, bērnu kauli ir stipri, un viņi taisni tur muguru.

Mugurkaula kanālā izvietots galvenais enerģētiskais kanāls, no kura enerģija plūst uz blakus kanāliem un no turienes uz orgāniem, audiem un citām ķermeņa daļām. Mugurkaulam ir izšķirīga loma fiziskā ķermeņa funkcionēšanā un darba spējās. No katra skriemeļa pa enerģētisko kanālu plūst enerģija, nokļūdama noteiktā orgānā. Ja skriemelis ir bojāts, tam atbilstošais orgāns saslimst. Neviens skriemelis nebojājas bez iemesla. Jebkuras slimības cēlonis ir enerģijas bloķēšana, ko izraisa stress.

Ikkatram mugurkaula skriemelim atbilst viens orgāns vai orgānu pāris, kuru veselības stāvoklis ir tieši atkarīgs no mugurkaula stāvokļa. Piemēram, sestais krūšu skriemelis – sirds skriemelis, kura trauma var pat izraisīt infarktu. Savukārt pirmā kakla skriemeļa trauma var izraisīt migrēnu un epilepsiju.
Ķermeņa traumas mēs gūstam vietās, kur esam uzkrājuši stresus. Skriemeļa bojājuma rajons (pa labi – pa kreisi, priekšā-aizmugurē) tieši atbilst slimībai. Piemēram, ja sestais krūšu skriemelis ir bojāts priekšpusē, slimības perēklis atrodas sirds priekšējā sieniņā.

Mugura atspoguļo mūsu gribasspēku, savukārt to ietekmē mūsu stresi un jūtas.

Galvenie gribas enerģijas iznīcinātāji:
1)       Nevēlēšanas (izvietojas jostas līmenī).
2)       Piespiedu stāvoklis (izvietojas apakšējo krūšu skriemeļu apvidū).
3)       Prasīgums (izvietojas augšējo krūšu skriemeļu apvidū).
4)       Neapmierinātība (izvietojas kakla apvidū).
5)       Vēlēšanās būt labākam par citiem (izvietojas augšējo kakla skriemeļu apvidū).

Katram cilvēkam fiziskās veselības atjaunošana jāsāk ar mugurkaulu. Ja gribat kļūt veseli, jāiztaisno mugurkauls. Jo mugurkauls taisnāks, jo labāk tas pilda šo funkciju, jo gudrāks cilvēks un jo skaidrāks viņa skatiens.
Autore: Elvita Rudzāte

http://domatajs.lv/mugurkaula-simboliska-nozime/