sestdiena, 2014. gada 8. februāris

NERAFINĒTA EĻĻA NO ĶIRBJU SĒKLĀM

NERAFINĒTA EĻĻA NO ĶIRBJU SĒKLĀM
 Eļļa ir dabīgā cinka un antioksidantu avots. Ja, organismam tie trūkst, tad rodas nogurums, bērniem zūd ēstgriba, atpaliek augšanā un bieži slimo ar infekcijas slimībām lūst nagi, rodas nervozitāte. Eļļa satur K,Mg,Ca,P,Se,Fe,Zn un vitamīnus-A,B,E. Stiprina imunitāti,samazina holesterīna nogulsnēšanējumus asinsvados. Eļļu var lietot salātos, apsmidzināt maizi, lasi, kazas sieru.


 *1-2 tējk. dienā-alerģija, anēmija, mutes dobuma un ausu iekaisumi, katarakta, prostatas adenoma, artrīti, diabēts, kuņģa un 12 pirkstu zarnas čūla, osteoporoze, imūndeficīts.
 *1.tējkaroti 30 min. pirms ēšanas 3-4xdienā 1.mēnesi-uzlabo gremošanas trakta darbību, normalizē žultspūšļa funkcijas.


Austriešu ēdienkartē melnā ķirbju sēklu eļļa ir neatņemama sastāvdaļa, ikdienas salātu piedeva + mazliet balzamico vai ābolu etiķa+ sāls, lapu salāti, ķīnas salāti, salāti ar tomātiem, ģurķiem vai pupiņām, tieši ar šo eļļu parasti tiek gatavoti,  Smalkās kūkotavās:) kafejnīcās var pagaršot kūciņas ar šīs  brīnumveselīgās eļļas piedevu, atšķiras ar maigi zaļu kūciņas mīkstuma krāsu, mīklai tiek pievienotas arī maltas ķirbju sēklas, gan rupjmaizei, gan baltmaizītēm:) man ļoti garšo.

Austrijā plaši audzēti tiek ķirbji tieši sēklu un šīs eļļas ieguvei, katrā kaut cik cienījamā ciemā (dorfā) ir vismaz viena ķirbju sēklu eļļas spiestuve, būves atgādina mūsu zāles miltu cehus .