pirmdiena, 2014. gada 24. februāris

Garšvielu nozīme

Ingvers - uzlabo vielmaiņu, palīdz atgūties pēc narkozes, novērš vēdera pūšanos, mazina muskuļu sāpes, atvieglo jūras slimības simptomus.

Ķiploks - piemīt antibakteriālas īpašības, palīdz cīnīties ar saaukstēšanos, angīnu, gripu, satur dzelzi, kalciju, jodu, magniju, cinku, fosforu, sēru, minerālsāļus - tas viss, stiprini imunitāti, palīdz cīnīties ar sklerozi.

Melisa - dabisks antidepresants, mazina neiroloģiskas sāpes, uzlabo apetīti, mazina gripas un saaukstēšanās simptomus, darbojas, kā vieglas miegazāles, uzlabo pašsajūtu menstruālajā un klimaktēriskajā periodā, palīdz žultspūšļa iekaisumu gadījumos.

Timiāns - nogalina baktērijas, paaugstina organisma spēju pretoties infekcijām, veicina tauku šūnu pārstrādi, mazina saindēšanās ar pārtiku simptomus, iznīcina parazītus zarnās, palīdz pret klepu, uzlabo asins cirkulāciju.

Majorāns - mazina kuņģa un zarnu spazmas, piemīt pretiekaisuma un antibakteriālas īpašības, ārstē iesnas.

Piparmētra - labs pretsāpju līdzeklis, veicina kuņģa sulas un žults izdalīšanos, mazina žagas, palīdz bezmiega un migrēnas gadījumos, labs, nomierinošs līdzeklis.

Lakrica - cīnās ar vīrusiem, kas uzbrūk elpceļiem, ārstē klepu, iesnas un kakla sāpes, mazina nogurumu, palīdz ārstēt aknu iekaisumu, atvieglo sāpes kuņģī, mazina menopauzes simptomus.

Čili - uzlabo asins cirkulāciju, veicina vielmaiņu, vēderu mīkstinošs līdzeklis, palīdz saaukstēšanās, angīnas un gripas gadījumos, mazina sirds slimību un sklerozes riskus, mazina holesterīna līmeni asinīs.

Mārrutks - piemīt antibakteriālas un dezinficējošas īpašības, uzlabo žultspūšļa darbību, uzlabo aknu darbību, mārrutku kompreses palīdz pret reimatismu, artrītu, cīpslu iekaisumiem.

Pētersīlis - uzlabo urīnpūšļa darbību, zarnu trakta darbību, mazina tūsku, vēdera pūšanos, vielmaiņas traucējumus, samazina apetīti.