pirmdiena, 2014. gada 24. februāris

Patiesība par baltu senvēsturi un tās saistība ar mūsdienām




Vēsture. Mūsu tautas, mūsu senču vēsture. 

Šodien lielākā daļa no mums apzinās, ka vēsture nav patiess stāsts par to, kas reiz bijis. Ir dzirdēts, ka vēsture ir rakstīta un ne reizi vien ir pārrakstīta atbilstoši tā brīža varas vajadzībām. Mūsu senču- latgaļu, kuršu, zemgaļu, sēļu, vai vēl sirmākā senatnē skatoties- to mūsu senču, ko šodien saucam par senajiem baltiem, vēsture galvenokārt rakstīta, izmantojot mūsu iekarotāju hronikas un interpretācijas par notikušo. Un dīvaini ir tas, ka ir ļoti maz apzinātu informācijas avotu par pirms kristietības periodu mūsu zemē. Ja pieņem, ka senāki avoti ir apzināti iznīcināti, lai varētu rakstīt savu- iekarotāju vēsturi, tad izpratne par joprojām skolās mācīto vēsturi kardināli mainās.

Pēdējos divdesmit gados ir parādījušies dažādi seno informācijas avotu, arheoloģijas, arheolingvistikas pētījumi, kuri mūsu vēsturi izgaismo pavisam citādāku. Viens no šādiem pētniekiem ir Andrejs Kavacis, kurš savu ar dažādiem faktiem pamatoto skatījumu ir apkopojis grāmatā "Baltu senvēsture". Pētījums aptver ļoti senu laiku. Sākot ar vairākus desmitus tūkstošus gadus senatni, līdz jau detalizētāk pēdējos desmit tūkstošus gadus. Viņa secinājums- vēsture ļoti precīzi atspoguļo to, kas notiek tagad, mūsdienās.

Par šīm vēsturiskajām likumsakarībām, kas ietekmē šodienu, arī par seno valodu attīstību līdz mūsdienu latviešu valodai, par seno rakstību, par visu šo varēsim klausīties A. Kavača lekcijā š. g. 1. martā Salaspils bibliotēkā.