Mazs dziedzeris ar lielu uzdevumu
Aizkuņģa dziedzeris ir viens no tiem dziedzeriem, kas atbild par summāro, tātad visa ķermeņa enerģiju, jo tas darbojas ar uzdevumu nodrošināt nepārtrauktu degvielas līmeni asinīs. Šī degviela ir glikoze- aizkuņģa dziedzeris izstrādā insulīnu, bet insulīns regulē glikozes līmeni asinīs. Tāpat aizkuņģa dziedzeris izstrādā tādus hormonus, kas piedalās citu endokrīno dziedzeru funkciju regulēšanā. Kā arī- kas ir ļoti svarīgi- ražo aizkuņģa dziedzera sulu. Šī sula saražojas aizkuņģa dziedzerī, tad tā pieplūst divpadsmit pirkstu zarnā, kur tā nodrošina barības sagremošanu un uzsūkšanos tievajā zarnās.
Anatomiski aizkuņģa dziedzeris atrodas ļoti dziļi- vēdera dobuma mugurējā sienā. Faktiski tas guļ uz mugurkaula- trešdaļa guļ uz mugurkaula labajā pusē, divas trešdaļas atrodas kreisajā pusē. Turpat blakus mugurkaulam labajā pusē atrodas dobā vēna, bet kreisajā pusē aorta. Pēc izmēra aizkuņģa dziedzeris ir tik liels kā vistas fileja- slaida, gara un ar asti uz augšu.
Kas notiek, ja aizkuņģa dziedzeris nestrādā kā nākas?
Ja dziedzeris neizstrādā insulīnu, tad rodas diabēts. Ja neizdala pietiekami kuņģa sulu, tad nesagremojas barība un nenotiek barības uzsūkšanās organismā- tas nesaņem vitamīnus un mikroelementus. Cilvēkam sāk pietrūkt uzturvielas, zarnās veidojas nogulsnējumi- toksīni. Sāk bloķēties imūnās sistēma. Pirmā pazīme- augšējo elpceļu saslimšanas (iesnas, klepus).
Ņemot vērā visas funkcijas, kas jānodrošina aizkuņģa dziedzerim, to var salīdzināt ar saspringtu ķīmisku, ražotni. Dziedzerī notiek ļoti intensīva vielmaiņa. Tajā ir viss augstākais olbaltumvielu sintēzes līmenis. Aizkuņģa dziedzera sulā ir daudz dažādu fermentu, kas gremo ēdienu. Svarīgi, lai tas notiktu pilnvērtīgi un viss nepieciešamais uzsūktos. Turklāt, lai tas, kas organismā uzsūcas, tajā nonāk enerģētiskā firmā- kā glikoze. Dziedzeris regulē, lai glikoze nebūtu ne par daudz, ne par maz.
Kas rada pārslodzi vai disfunkciju aizkuņģa dziedzerim?
Pārslodzi rada pārēšanās, alkohols, trekns, žāvēts, kūpināts, marinēts vai koncentrēts ēdiens (tīras sulas, stipras mērces, buljoni utt.), kā arī cukurs un saldumi! Citiem vārdiem- tie produkti, kas nav dabā, nav jāliek arī puncī. Ja aizkuņģa dziedzeris tiek regulāri kairināts, tad tas agri vai vēlu sāk protestēt. Ļoti slikti aizkuņģa dziedzeri bojā smēķēšana. Jo tas ir ļoti bagātīgi apasiņots- dziedzerī ir ārkārtīgi blīvs asinsvadu tīkls, var teikt, ka tas ir caurausts ar asinsvadiem. Taču smēķēšana sasprindzina visus asinsvadus. Pilnīgi visus! Un arī aizkuņģa dziedzera asinsvadus. Ja ir nesabalansēts uzturs un vēl smēķētājs, tad būs bojāts gan aizkuņģa dziedzeris, gan zarnu trakts, akna un ar laiku arī niere. Caur aknām filtrējas visas venozās asinis no vēdera dobuma, un tās vielas, kas uzsūcas zarnu traktā, tādējādi nonākot arī venozajās asinīs. Taču akna ir kā filtrs. Ja atā bieži un ilgstoši nokļūst organismam nelabvēlīgas vielas, aknas sāk slimot.
Atcerēsimies arī par stresu un savām emocijām. Aizkuņģa dziedzeris ļoti jūtīgs uz stresu. Svarīgi, lai maltīti ēstu lēnām bez steigas.
Aizkuņģa dziedzera traucējumu mentāli meklējami Nepilnīgi realizēta paša mīlestībā, kurai vēl pievienojas nespēja atvērties cita cilvēka mīlestībai.
Kā pārbaudīt vai aizkuņģa dziedzeris ir vesels?
Skatāmies cukura līmeni asinīs
Žultspūslī vai nav žultsakmeņi
Imunitāte (iesnas, klepus)
Sirds veselība
Vielmaiņas traucējumi
Iesakām profilaktiskās pārbaudes pie dr. Jūlija Volgina funkcionālajā diagnostikā, kurā var noteikt orgāna funkcionālo darbību.
Kā alkohols ietekmē dziedzeri?
Visu pirms tas iedarbojas toksiski uz aizkuņģa dziedzera šūnām. Process notiek lēni un rezultātā veido hronisku iekaisumu.
Alkohols var izraisīt gļotādas tūsku zarnās. Rezultātā var uztūkt arī aizkuņģa dziedzera vai žultsvada izvads un radīt līdzīgu situāciju kā pie žultsakmeņu migrācijas (asas sāpes).
Alkohols veicina kalcija jonu ieplūšanu šūnā. Ja iedomājamies, ka šūna ir kā atsevišķa ražotne, kas norobežota ar membrānu, jeb apvalku. Tad ko dara kalcija jons? Tas sasit membrānu un rezultātā brīvībā tiek vielas, kam jābūt iespundētām. Kalcija jons var veicināt akūtu aizkuņģa dziedzera iekaisumu, bet akūta iekaisuma gadījumā vienmēr pievienojas arī asins vadu reakcija- spazmas. Tiklīdz organismā sākas kādas nekārtības, tas rada spazmas, nodala attiecīgo reģionu. Ja norobežošana ir ilgstoša, tad šūnas tur sāk atmirt, jo pietrūkst apasiņošana.
Nav noteikta konkrēta alkohola deva, kas to ietekmē. Arī viena glāze šampanieša nostrādā.
Labāk dzert un neēst?
Labāk protams nedzert. Bet, ja dzert, tad sevišķi daudz neēst. Kuņģa un zarnu trakta asinsrite ir ļoti dinamiska, strauja. Sirds saraujas un izsviež asinis centrālajā asinsritē. No tām 30% aiziet uz vēderu. Bet, ja cilvēks nopietni saslimst, piemēram, infarkts vai pazeminās asinsspiediens, organisma asinis, kas ir vēderā, uzreiz pārdala uz sistēmā, kas jānotur- smadzenes, miokards, plaušas, nieres. Un vēderā asiņu kļūst mazāk.
Savukārt, ja cilvēks iedzer grādīgos dzērienus, organisms asinis pārdala arī uz ēdiena pārstrādi. Proti asinis pieplūst vietā, kur ir ēdiens. Ja kārtīgi uzēdat, asinis samērā bagātīgi pieplūst kuņģim, divpadsmit pirkstu zarnai un tievajai zarnai. Un asinis sāk pietrūkt aizkuņģa dziedzerim, kurš tajā brīdī ir sastimulēts. Kāpēc? Jo ēdiens un alkohols aizkuņģa dziedzerī stimulē fermentu izstrādi. Problēmas sakne ir tā, ka aizkuņģa dziedzeri saņem signālu saražot ļoti daudz fermentus. Šūnas fermentus saražo, taču gadījumos, kad attīstās aizkuņģa dziedzera iekaisums, šie fermenti sāk savu darbību jau šūnā, kaut gan tam jānotiek aizkuņģa dziedzera izvadsistēmā. Tā ir milzīga nekārtība, uzkuru organisms reaģē, nospazmējot asinsvadus attiecīgajā reģionā. Rezultātā attīstās akūts aizkuņģa dziedzera iekaisums- pankreatīts. Ja spazmas ir ilgas, tad var gadīties, ka aizkuņģa dziedzeris pat mirst.
Aizkuņģa dziedzera iekaisums ir pārmērību slimība. Tā ir izplatīta un sastopama līdz pat 90% iedzīvotāju!
Aizkuņģa dziedzera problēmas var rasties arī traumu rezultātā.
Arī stress negatīvi ietekmē aizkuņģa dziedzera darbību un izved to no pareizas darbības.
Ko darīt, lai aizkuņģa dziedzeris būtu pēc iespējas veselāks?
Kā, ja daudzi teikušu- jāievēro veselīgs dzīvesveids. Precīzāk- neēst daudz, treknas, žāvētas, kūpinātas gaļas, saldumu, nelietot daudz sāli, cietos sierus. Uzmanīgi ar alkoholu! Labāk to nelietot, vai ļoti mazas devas. Nelietot gāzētos dzērienus. Riekstu uzturā lietot tikai mērcētus. Kārtīgi sakošļāt ēdienu. Ūdeni un šķidrumu uzņemt pirms ēšanas. Arī desertu ēst pirmo! Nekad neēst augļus un cukuru saturošu produktus uz nakti.
Iemācīties atpūsties. Atbrīvoties no stresa- masāžas, joga, fiziskās aktivitātes mērenā slodzē!
Atceries pārtika gremojas tikai miera stāvoklī!
Mērenību un veselo saprātu!
Raksts tapis sadarbībā ar Malus centra speciālistiem
http://www.draugiem.lv/www.malus.lv/news…
http://www.malus.lv