piektdiena, 2014. gada 21. februāris

Mazā brīnumsēkliņa LINSĒKLA


Gandrīz visos lielveikalos var nopirkt linsēklas. Daudzi ir dzirdējuši ka linsēklas ir ļoti vērtīgas un veselīgas, bet reti kurš zina ko ar tām iesākt un kam tās domātas. Tādēļ nolēmām pastāstīt par linsēklu sastāvu, vērtīgajām īpašībām  un  to pielietojumu.  Lasiet arī ieteikumu kā uzņemt nepieciešamo linsēklu dienas devu.

Linsēklas pēc izskata ir plakani saspiestas, ar gludu, spīdīgu virsmu. Tās satur daudz eļļas, ļoti daudz pilnvērtīgu olbaltumvielu, kurās ir gandrīz visas neaizstājamās aminoskābes, ogļhidrātus, vitamīnus un minerālvielas. Atšķirībā no citām sēklām un riekstiem, 100 gramu linsēklu ir ievērojams daudzums no 35 līdz 35 % šķiedrvielu.

Linsēklas satur:
35-45% eļļas
 18-33% olbaltumvielas
 12-16 % ogļhidrātu
 30-35% šķiedrvielas
 A,B,E un F vitamīnus
 Makroelementus:5 mg/g kalcija, 4 mg/g magnija, 0,1 mg/g dzelzs
 Mikroelementus:varu, mangānu, cinku, alumīniju, selēnu, niķeli, jodu, boru.

Fitoestrogēniem, ko bagātīgi satur linsēklas un soja, ir ķīmiska struktūra, kas līdzinās endogēniem estrogēniem organismā, un šie fitoestrogēni var uzrādīt hormoniem līdzīgus efektus, tādējādi ietekmējot hroniskas saslimšanas.

 Linsēklu eļļai ir unikāls sastāvs, tā satur līdz pat 80% nepiesātinātās taukskābes, no kurām līdz pat 70% ir neaizvietojamās taukskābes OMEGA 3 (alfalinolēnskābe) un OMEGA 6 (linolskābe).
•Linsēklas ieteicams lietot svaigi smalcinātas, bet sasmalcinātās sēklas pirms lietošanas nevajadzētu ilgstoši glabāt, jo tajās esošā eļļa ļoti viegli oksidējas, piešķir sēklām nepatīkamu garšu un kairina kuņģi. Ieteicams sēklas uzglabāt ledusskapī.


•Linsēklu ūdens izvilkums– gļotas veic pretiekaisuma, mīkstinošu, viegli atslābinošu iedarbību. Ieteicams lieto gastrīta, kuņģa un 12 pirkstu zarnas čūlu, enterīta, kolīta, hemoroīdu, hronisku aizcietējumu, elpošanas ceļu saslimšanu, urīceļu iekaisumu, nieru koliku gadījumos. Ja ir nosliece uz caureju nav vēlams lietot.
•Linsēklu ūdens izvilkumu – gļotas kā skalojamo līdzekli pielieto mutes dobuma traumu un gļotādas iekaisumu, angīnas gadījumos.
•Regulē cukura līmeni asinīs
•Regulē holesterīna līmeni
•Veicina sāta sajūtu, uzlabo vielmaiņu
•Sievietēm postmenopauzes vecumā ieteicams lietot linsēklas, jo  tās bagātīgi satur fitoestrogēnus.


Ieteikums kā lietot:
 No rīta jogurta, kefīra vai paniņu glāzē iejauc 1-2 tējkarotes smalcinātas linsēklas, pievieno karoti medus. Šādam dzērienam var pievienot svaigas ogas, augļus. Linsēklas var pievienot (tējkaroti) salātiem, zupām, biezpienam.


http://www.piegalda.lv/atklajumi/maza-br

http://www.tvnet.lv/sievietem/veseliba/7