otrdiena, 2014. gada 11. februāris

Mazgāsim veļu bez ķīmijas


Ar ko var aizstāt veļaspulveri? Lūk dažas vecas  un pietiekami efektīvas receptes.


ZIRGKASTAŅI
Unversāls mazgājamais līdzeklis. Salasiet kastaņus, nomizojiet brūnop , krāsojošo miziņu ( to var izmantot lai krāsotu matus vai audumu), izkaltējiet kastaņu kodolus un samaliet, piemēram kafijasdzirnaviņās. Veļaspulveris gatavs! Ieberiet traukā, aplejiet ar karstu ūdeni un iegūstam putas – ne sliktākas kā no parastā veļas pulvera. Var mazgāt gan ar rokām, gan pat veļas mašīnā.

Ja mazgā ar rokām  - veļu ieteicams  vispirms apmērkt šajā kastaņūdenī uz stundu vai ilgāk, pēc tam mazgā  tajā pašā ūdenī un skalo ar tīru ūdeni.
 PUPIŅAS
 Mazliet neierasta metode, bet ja mazgājam vilnas audumu – būs pats labums! Galvenais – bezatkritumu tehnoloģija – vāram pupiņas. Pupiņas  apēdam, bet ūdeni, kurā vārījušās pupiņas izmantojam kā mazgājamo līdzekli. Ņemam 1l ūdens, 200g pupiņas, vārīt slēgtā traukā līdz gatavas, pēc tam nokāst caur tīru marli, ieliet  bļodā ar karstu ūdeni, uzputot. Skalot nāksies siltā ūdenī kam pievienota ½ glāzes ( 100g) etiķa.

ZIEPENE VAI ZIEPSAKNE (Saponária)
Ziepenes saknes šķīdumā labi mazgājas zīda un vilnas veļa. Šur tur lauku sētās šī  krustnagliņu dzimtas (Caryophyllaceae) puķe vēl saglabājusies. Uz 1kg sausas veļas vajag 50g ziepjusaknes (nav pat jāmaļ, pietiek sagriezt sīkos gabaliņos) aplej ar 0,5l verdoša ūdens un nostādina 1 diennakti. Diennakts laikā  šķidrums  vairākkārtīgi jāapmaisa. Pēc 24 stundām, šķidrumu uzvāra uz lēnas uguns, noņemt, atdzesēt un izkāst caur marli. Pārpalikušo sakni velreiz aplei ar verdošu ūdeni uz vairākām stundām – tā mēs iegūsim vēl vienu, mazāk koncentrētu ziepju šķīdumu, arī tajā var pietiekami efektīvi mazgāt. Aplejam iegūto ziepju šķīdumu ar siltu ūdeni, uzkuļam putās sadaliet uz pusēm un varēsiet ar to mazgāt 2 reizes. Ja veļa nav pārāk netīra , pietiks ja izmazgāsiet vienreiz. Skalot tīrā istabas temperatūras ūdenī. Ja skalojat baltu vilnas audumu – skalojamam ūdenim  jāpievieno 2 tējkarotes ožamā spirta. Ziepju saknes šķidrumu nedrīkst uzglabāt  - ātri bojājas.
 SINEPES

  Sinepes ir unversāls mazgājamais līdzeklis, var mazgāt traukus un  pat matus. Sinepēs īpaši labi  mazgāt zīda un vilnas audumus. Uz 1l ūdens ņemt 15g sinepju pulveri, labi izmaisa, atstāt iestāvēties uz 2-3 stundām, pē c tam nolej bez biezumiem bļodā ar verdošu ūdeni. Pārpalikušos sinepju biezumus no jauna apliet ar verdošu ūdeni un nostādināt un noliet no augšas. Veļu mazgāt vienu reizi, ja stipri netīra – 2 reizes. Katru reizi uzlejot svaigu sinepju šķīdumu. Rūpīgi izskalot tīrā ūdenī. Pēdējā skalošanas reizē vilnas audumiem pievieno 1 ēdamkaroti  ožamā spirta uz 1l ūdens, bet zīdam 1 ēdamkaroti etiķa uz 1l ūdens.


Veļasautomātiem – apmēram 50 g uz veļasmašīnu, labi mazgā, audumam pēc mazgāšanas ir svaiga smarža. Sinepju pulveri ber tieši veķas automātā nevis  aukšējā trauciņā un nelikt temperatūru virs 40 grādiem, j o citādi sinepju pulveris savārīsies. Uz traipiem – uzsmērē sinepju putriņu uz traipa pēctam mazgā kā kā augstāk norādīts.  Īpaši labi palīdz pret tauku un eļļas traipiem. Sinepes neder kokvilnai.


 VĀRĀMĀ SĀLS

Vārāmās sāls šķīdumā labi mazgājas lina  un kokvilnas drēbes, gan baltas, gan krāsainas, pie kam krāsainās  ļoti labi saglabā krāsu pat pēc ļoti daudzām mazgāšanas reizēm.

Lai mazgātu ar vārāmo sāli nāksies turēties stingri pie receptes. Ieliekam mazgājamo drēbi bļodā Ar mērkrūzi ielejam bļodā ūdeni.  Drēbes izņem un stingri nospiež „izgriež”. Paliek malā. Palikušajā ūdenī izšķīdina sāli – 1 ēdamkarote ar kaudzi uz 1l ( sākotnējā tilpuma). Kad sāls izšķidusi liekam drēbes atpakaļ un mērcējam 1 stundu. Pēctam – skalojam izgriežam un žāvējam . Šis variants der, ja  drēbes nav pārāk netīras, bet nepalīdzēs atbrīvoties no traipiem.
Šāda mazgāšana palīdz ilgstoši saglabāt mazgājamo drēbju krāsu.

http://www.draugiem.lv/#/user/517639/blog/?p=11144114