pirmdiena, 2014. gada 5. maijs

Zaļās baterijas


Kad naktīs vairs nesalst, no katras akmeņu spraugas lien ārā kāda lapa. Bļodā iekšā, un dzelzs krājumi atjaunoti!

Nātre
Ieva Puķe 9.aprīlis

Man vakar medībās paveicās! Dabūju gārsu, nātres un vēl vienu augu, ko krieviski sauc gravilat gorodskoj, telefona klausulē priecīgi stāsta Natālija Provornaja. Jēkabpils pusē salasītos zaļumus viņa atvedusi uz Rīgu, kur Hare Krišna centrā vada nodarbību ciklu Dieva dārzs.

Cepsim nātru pakoras. Vārīsim makaronus ar gārsu un nātrēm. Vēl būs zaļumu pesto. Un pieneņu kafija - Natālija aši uzskaita. Lekcijas temats - Ēdamie pavasara savvaļas augi. Viņa ar pirkstiem apmaisa noskalotās lapas. Gārsa pašlaik vēl ir sīka un spīdīga. Vislabākā! «Iedomājieties - izlien mazs pumpuriņš, atveras viena lapa, otra, vidū ir čemuriņš, iekšā ziedkopa. Ir visādas programmas - e-pasts un fotošops. Gārsa arī ir programma, ielikta pašos dzīvības pirmsākumos. Īsta baterija!»


Žorža Siksnas kādreizējā fona dziedātāja, samežģoties veselībai, pirms diviem gadiem Kojamputūrā, Indijā, apguvusi ājurvēdiskās gastronomijas pamatus. «Vietējs, sezonāls un silts,» definē. Un maksimāli jāizmanto viss, ko dod daba. Tā pati gārsa, kas pie mums zeļ katrā kūtsmalā un, starp citu, ir selerijas radiniece, ir, piemēram, viena no pakora masala sastāvdaļām - no Indijas importētu fritēšanas mīklas garšvielu buķetē.


Natālijai ājurvēdas skola gan interesantā veidā saslēgusies ar vecmāmiņas Aleksandras Ivanovas gudrībām. Mūžu nodzīvojusi vecticībnieku kopienā Preiļu pusē, vecmāmiņa ēst gatavošanā lietoja visu, kas izauga dārzā un pļavā. «Vecāmāte mammai bija teikusi: «Kāpēc tu gribi braukt uz pilsētu? Tur ēdienu vajag pirkt veikalā un pašai vārīt.» Viņai bija krievu krāsns, kur vakarā visu saliec, lai sūt un briest.»


Gārsas un nātru pavasara zupas, salāti, pankūkas - arī Natālijas mamma taisīja šādu ēdienu.


«Nātrei pašlaik ir 3-4 lapas, vasaras vidū jau astoņas, deviņas. Vasarā nātres jāēd kopā ar aveņu lapām,» stāsta Natālija. Parāda viltus nātri jeb panātri, kas nedzeļ un zied baltiem ziediem. «Izteikta ķiploka garša un smarža.» Atzīstas - vienā brīdī viņai to zināt gan šķitis mazsvarīgi. Sākusi kautrēties no draudzenēm, teikusi mamai: «Lūdzu, ēdīsim kā visi!»


Indija atrāvusi aizsprostu, Natālija kļuvusi par dabas resursu vēstnieci. «Paradokss - man laukos pat ir grūtāk stāstīt par augiem un zālītēm nekā pilsētā,» atzīst. «Viņiem tās zāles ir tik tuvu, ka liekas - tā ir nabadzība. Laukos no gārsas gatavo cūku ēdienu, un tagad pēkšņi ēdīs paši? Bet, kad uztaisa, cilvēkiem garšo!»


Ātri, ātri top mīkla, kur iecept nātres. Katlā vārās makaroni ar zaļumiem. Pieneņu saknes un gravilat gorodskoj saknes (latviski - pilsētas bitene) Natālija jau ir apgrauzdējusi cepeškrāsnī, kafijai kopā samaļ divas ēdamkarotes no pirmā auga, tējkaroti no otrā. Pienenes došot garšu, bitene - enerģiju. Viss ir ļoti labs! «Atcerieties, ka zālītes ir blakus, un viņām ir programma,» sieviete vēl nobrīdina.


Arī producente Leonarda Ķestere laukos Līgatnē jau tikusi pie gārsas un nātrēm. Viņa ir aizrāvusies ar svaigēšanu, nātres tikai noplaucē, lai nekož mutē, zaļumus sakapā, pieliek klāt kādu Latvijas siltumnīcu tomātu šķēli, paprikas strēmelītes, ķirbju vai linsēklu eļļu un citronu, gatavs! Nātres omletē iecept var eleganti, jebkurus zaļumus samaisīt ar biezpienu, viesi apēdīs laizīdamies, viņa smejas.
Liepu pumpuri un pirmās lapiņas, gaiļpiešu, raspodiņu lapas un ceļmallapas, egļu dzinumi - Leonarda sauc citas iecienīto pavasara salātu sastāvdaļas. Jaunās pieneņu lapas viņa vienu dienu mērcē sālsūdenī, ik pa laikam nomaina ūdeni. Absolūta rukola! Var taisīt salātus ar eļļu un kādu skābumiņu. Recepte mantota no mammas, aktrises Astrīdas Vecvagares.


«Un apiņu jaunie dzinumi, kad aplej ar verdošu ūdeni, garšo kā sparģeļi! Balandu zupa, ko mamma vārīja - tās garšo kā spināti. Pieliek klāt vēl kādu skābeni un oliņu, tiešām nezināji?» viņa brīnās.


Nātru pakoras
Zirņu miltiem (var nopirkt arī Rimi) pievieno šķipsniņu Pakora Masala (atrodama veikaliņā pie Hare Krišna centra Rīgā) vai arī garšvielas pēc izvēles (piemēram, sāli, melnos piparus, muskatriekstu). Iejauc ūdenī vai paniņās, lai mīkla ir šķidra kā plānajām pankūkām. Mīklā mērc nātru galotnītes. Cep lielā eļļas daudzumā, līdz zeltaini brūnas.
Nātru un gārsas pesto
Uz pannas apgrauzdē saujiņu Brazīlijas riekstu (var izvēlēties arī citus) un saulespuķu sēklas, lai intensīvāk izdalās garša un smarža. Blenderē kopā ar eļļu un «mežonīgajiem» zaļumiem (no nātrēm izmanto tikai lapiņas). Pēc garšas pievieno sāli.


Makaroni ar zaļumiem
Katlā minūtes 10 vāra nātru kātus un gārsu. Nokāš, saglabā šķidrumu. Uz pannas uzber makaronus, pielej daļu novārījuma, un, nepārtraukti maisot, zaļajā šķidrumā sutina makaronus, ik pa brīdim piemetotot vēl kaut ko - te gārsas, te nātres, te panātres - un pielejot šķidrumu, ja nepieciešams. Kad makaroni mīksti, beigās iemaisa nedaudz tomātu mērces (vai tomātu gabaliņus). Var ēst ar skābu krējumu, pierīvēt sieru.
Žurnāls IR - 10.04.2014.