piektdiena, 2014. gada 30. maijs

Veselīga uztura pamatprincipi. 3.d.


 Šūnu uztura formula. 1,5–28,9–15–12-3-7
Katru dienu mūsu organismā mirst miljons šūnu un dzimst tikpat. Pēc 28 dienām mums jau ir cita āda, pēc 120 dienām cita asins. Pēc 2 gadiem - sirds, pēc 4 gadiem – aknas, pēc 7 gadiem kauli. Cilvēka ķermenī ir 100 triljonu šūnu un katra no tām pieprasa regulāru pārtikas piegādi. Katru dienu šūnām nepieciešams:
 1,5 litri ūdens ( tēja, kafija un sula tas ir ēdiens)
28 aminoskābes (9 no tām neaizvietojamās). Tas ir celtniecības materiāls jaunām šūnām fermentiem, hormoniem. Ēd dārzeņus, zaļās salātu lapas, diedzētus graudus, pupas, riekstus sēkliņas, gaļu, spirulīnu, jūras aļģes, griķus, prosu.

15 mikroelimenti. Lai aminoskābes savienotos noteiktā secībā, nepieciešami makro un mikroelementi (kalcijs, kālijs, magnijs, cinks, dzelzs utt.)
12 vitamīni, kas dod nepieciešamo enerģiju mikroelementiem, lai varētu noteiktā secībā salikt aminoskābes.
Omego-3 un omego-6 taukskābes. Ietilpst katras šūnas membrānas sastāvā. Lieto nerafinētās eļļas (linsēklu, zivju, bišu maize) vai uztura bagātinājumus, kas satur omega taukskābes.

7 fermenti. Satur visi termiski neapstrādātie produkti (rieksti, augļi, dārzeņi, diedzētas sēklas). Fermenti vispirms sasmalcina uzturu līdz sīkām daļiņām un pēc tam dot komandu, kā šīs daļiņas salikt jaunā kārtībā.
Dzer svaigi spiestas sulas. Vismaz vienreiz nedēļā pagatavo sev svaigu dārzeņu sulu. Tie ir bagāti ar hlorofilu (zaļā krāsa), kas attīra asinis, iesaistās sarkano asinsķermenīšu ražošanā un sniedz enerģiju. Sulā ir visi vērtīgie dārzeņu vitamīni un mikroelementi.

Zaļie augi.
 Hemoglobīns ir tiešā hlorofila kopija. Hemoglobīna molekula sastāv no 514 aminoskābēm un 4 dzelzs atomiem (šķīdumā dzelzs izskatās sarkans). Tieši tāda pat matrica ir hlorofilam - 514 aminoskābes un 4 magnija atomi (šķīdumā magnijs izskatās zaļš). Ar B12 vitamīna starpniecību caur kobaltu nomainot 4 dzelzs atomus ar 4 magnija atomiem zaļā augu sula - augu asinis pārtop par cilvēka asinīm. Eritrocītu mūžs ir 127 dienas, jeb pēc 127 jums jau ir citas asinis. Šī problēma ir aktuāla 40% pasaules iedzīvotājiem – anēmija. Lai neskartu šī slimība, vajadzīga zaļā krāsa katru dienu. Tas ir jālieto zaļās krāsas augi tādi kā: sīpolloki, dilles, selerija, pētersīļi, bazilika, nātres, skābenes utt. Un neviens ārsts jums nepalīdzēs, ja ikdienā neēdīsiet šos augus. Augu taukos nav holesterīna. Tas ir tikai dzīvnieku taukos. Ja lieto daudz gaļas un nepietiek fermentu, asinīs parādās urīnskābe, kas tālāk nokļūst locītavās un rada podagras sāpes. Ja jums sāp locītavas, noskaidrojiet savu asins kvalitāti.

  Produkti, kas pazemina vīrišķā dzimumhormona testosterona līmeni asinīs.
 Vistas gaļa (izņemot bioloģiskajās saimniecībās audzētā), jo vistas tiek barotas ar speciāliem hormoniem (6 sieviešu hormoni), lai ātrāk augtu.
 Etiķis. Veicina testosterona pārvēršanos estrogēnā (sievišķais dzimumhormons).
 Sāls, cukurs, trekns piens, soja. Soju plaši izmanto desās (satur fitoestrogēnus).
 Greipfrūti (satur fermentu aromatāzi, kas testosteronu pārvērš estrogēnā).
 Pārmērīga alkohola, kofeīna lietošana.
 Ar raugu cepta maize ir rauga sēnīšu barotne organismā.
  ēdieni. Ir niecīgs uzturvielu daudzums, toties ir palielināts trans taukskābju un piesātināto tauku saturs.
Tāpēc, sievietes barojiet savus vīrus ar produktiem, kas paaugstina viņu . Tas ir treknās jūras zivis. Zaļās krāsas augļi un dārzeņi – avokado, kāposti. Zaļumi – pētersīļi, selerijas, lapu salāti, sinepes, moluski, austeres. Garšvielas – kardamons, karijs, kurkuma, mārrutki. Lieto ķirbjus (satur cinku), riekstu eļļu, dzērvenes, brūklenes, vīnogas, sarkanais vīns. Periodiski jālieto uztura bagātinātājus, kas satur E vitamīnu (piedalās testosterona izstrādē), kalciju (atskābina organismu un samazina testosterona pāreju estrogēnā), selēnu (piedalās testosterona sintēzē).

  Bērnu uzturs.
 Nedaudz īsumā par bērnu uzturu. VVO(Vispasaules Veselības Organizācija) rekomendē bērnu uzturā šādus pamatproduktus: pamatēdiens – putras, piena produktus, dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas (labāk asimilē nekā augu olbaltumvielas, tāpēc veģetārismu neiesaka), vietējās izcelsmes dārzeņus, augļus un ogas, augu eļļas un dzīvnieku izcelsmes taukus, ogļhidrātus (cukurs), pākšaugus, sāli (divreiz mazāk nekā pieaugušajiem), pietiekošā daudzumā ūdeni (30gr uz 1kg svara diennaktī).

 Putras – jāgatavo līdz 600C temperatūrā. Jāizvēlas bez mākslīgiem aromatizatoriem. Visnevērtīgākā ir manna. Nē - ēdiena gatavošanā mikroviļņu krāsnīm (pilnīgi izjauc struktūru - nedzīvs uzturs).

 Ieteicama teļa un putnu gaļa. Nav ieteicama cūkgaļa (speķi var) un aitas gaļa (slikti šķīst tauki aitas gaļā). No zivīm ieteicamas baltās netreknās, piemēram, foreles, butes, heks, mencas. Nav ieteicamas treknās zivis, žāvētās zivis, stipri sālītās un mazsālītās, kaltētās (nav aizsargātas no parazītiem). Labāk svaigi sagatavotās – vārītas vai sautētas nekā ceptas. Konservētās zivis nav labākā izvēle. Ja citu nav, priekšroka eļļā gatavotajām.

 Dārzeņi – var būt svaigi, saldēti, sautēti, vārīti. Nedrīkst marinētos. Vislabāk burkāni (ja sulu, tad nedaudz eļļa jāpievieno), kabači, ķirbji, visu veidu kāposti, gurķi. Mazāk (nakteņu dzimtas augi) tomāti, kartupeļi, baklažāni. Zirņus un pupas nedaudz. Zirņu zupa laba izvēle. No zaļumiem vislabāk salāti, skābenes, spināti. Zaļos sīpollokus maziem bērniem labāk apceptus. Bietes tikai vārītas. Arī kukurūza - vārīta. Kukurūzas pārslas tikai nesaldās.

 Augļi – vislabāk svaigi, var būt cepti. Sulas obligāti jāatšķaida ar ūdeni. Vislabāk aprikozi, āboli, rozīnes (izņemot lielās caurspīdīgās rozīnes, kas apstrādātas ar sēru). Apelsīnus un mandarīnus – minimāli. Plūmes nedaudz. Arī vīnogas nedaudz (vēlams bez mizas un kauliņiem). Āboli jāmizo, kaut gan mizā daudz vērtīgu vielu, taču lai ilgstoši uzglabātu, tos apstrādā ar polimēru, hloroformu vai citu pretsēnīšu preparātu. Ķirši, saldie ķirši - vislabāk sezonas laikā, tie kas bojājas.  Tāpat arbūzus vēlams sezonas laikā, lai izvairītos no saindēšanās ar nitrātiem, kurus lieto, lai paātrinātu nogatavošanos. Banāni nedrīkst būt ar plankumiem. Ideāls variants bērnu uzturā ir žāvētie aprikozi, piemēram, sablenderēti ūdenī (sevišķi bioloģiski audzētie). Hurmu tikai atkausēto pēc sasaldēšanas (kļūst caurspīdīga).

 Ogas – vislabāk avenes un mellenes. Uzmanīgi ar zemenēm. Ja ir savairojušies zarnu parazīti (piemēram, ascariasis, enterobiasis), bērniem var parādīties alerģija – nevis uz sevi, bet uz parazītiem. Produkti ir nevis izraisītāji, bet provokatori. Līdzīgi tas ir ar medu. Tāpēc jāatbrīvojas no parazītiem.
 Maizi – vislabāk bezrauga. Nē bulciņām, kūkām un tortēm (mājās gatavotās tortes var). Labāk sausiņi, barankas, galetes.

 Sviests – tikai ar 82% tauku saturu. Nē hidrolizētiem taukiem. Cept labāk kausētā sviestā, nekā eļļās. Nē majonēzēm.

 Ūdens – bērni ir ļoti jūtīgi uz ūdeni. Ja par ūdeni neesat droši – jāvāra. Var pievienot citronu. Nē saldinātiem gāzētiem dzērieniem. Nav ieteicamas sulas no veikala (dabīgie vitamīni ilgāk par 2 mēnešiem uzglabāties nevar). Nedrīkst kafiju un aromatizētās tējas. Nav ieteicama melnā un zaļā tēja. Kvasu tikai mājās taisīto.
(turpinājums sekos)

 
Avots
http://www.medusmaize.lv/