svētdiena, 2014. gada 25. maijs

Vasaras saulgrieži Turaidā


Turaidas Jāņkalnā arī šogad – 21. jūnijā no plkst. 19.00 – tiks svinēti vasaras saulgrieži, kas vienlaikus būs arī Vidzemes ieskaņu pasākums XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, kultūras portālu „Rīga 2014” informē Turaidas muzejrezervāta pārstāve Anda Skuja.

Šā gada saulgriežu svētkos Turaidā pulcēsies un ar savām dziesmām un zināšanām dalīsies nodibinājuma „Māras loks” ļaudis, 21 folkloras kopa no Vidzemes, Rīgas, Latgales un Zemgales. Nakts tumšākajās stundās Jāņus ar dziesmām un kokles skaņām daudzinās Kristīne Kārkle-Puriņa un koklētāja Laima Jansone, degs īpaši Saules, Senču un Zinšu ugunskuri, apliecinot latvisko tradīciju spēku un pārmantojamību.

Vasaras saulgriežu svētku norise

 19.00–21.00 Zāļu vakars – siera siešana, sētas un saimes aplīgošana, vainagu vīšana, pirts un zāļu zintis, interaktīvs Zāļu vakara teātris bērniem
 21.00–22.00 Saules pavadīšana un Saules ugunskura aizdegšana Jāņkalnā
Ap 22.00–23.30 Uguns pūdeles aizdegšana, rotaļas un Lielā līgošana pie Saules ugunskura
 22.30 Zinšu ugunskura aizdegšana ābeļdārzā kopā ar Krūskopu ģimeni
 23.30–00.30 Nakts vidus rituāls un Senču ugunskura iedegšana
 Ap 00.30 Ugunsrata ritināšana
 01.00–02.00 Jāņa daudzināšana – pie Saules uguns dzied un spēlē Kristīne Kārkle-Puriņa un kokli spēlē Laima Jansone (to varēs klausīties arī tiešsaistē www.radiooira.lv)
 01.00–03.00 Danči Dziesmu dārzā
02.00–03.00 Apdziedāšanās un lēkšana pār Jāņa ugunskuru
 03.00 Gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu – mazgāšanās avotā un rīta rasā
Ap 04.45 Saulītes sagaidīšana ābeļu dārzā
05.00 Jāņa uguntiņas pavadīšana cauri Gaujas lokiem

Pasākumā piedalīsies: Rīgas folkloras kopa „Silavoti”, Vidrižu „Delve”, Lēdurgas „Putni”, Siguldas „Senleja”, Amatas „Ore”, Mālpils „Mālis”, Saulkrastu „Dvīga”, Valkas „Sudmaliņas”, Druvienas „Pērlis”, Rencēnu „Rota”, Kokneses „Urga”, Ādažu „Saulgrieži”, Ziemeru folkloras kopa, Jumpravas „Liepu laipa”, Jēkabpils „Raksti”, Launkalnes mūsdienu folkloras kopa, Ērgļu tautas mūzikas kopa „Pulgosnieši”, Jērcēnu „Mežābele”, Ceraukstes „Laukam pāri”, Ozolmuižas „Uzuļeņi” un Rīgas „Dandari”.

Ar zintīm un pamācībām saulgriežu svinēšanā piedalīsies Zeltīte Kaviere – zāļu zintis, pirts zintis – Kaija Brisone un Juris Kraucis, Jāņu zāļu zintis – Indra Čekstere; rituāli – folkloras kopas „Silavoti”, „Delve” un Krūskopu ģimene, rīta rasas rituāls – folkloras kopas „Mālis” „Putni” un „Laukam pāri”.
Pasākumā sieru sies folkloras kopu „Ores” un „Ūzuleņu” sievas, lāpu darināšanas mākslu ierādīs Raimonds Ābele, bet saulgriežu ugunskura noslēpumus atklās Eduards un Audars Klinti.

Svētku svinētājiem lūgums līdzi ņemt pērnos vainagus un lina dvielīšus rīta rasas rituālam, kā arī Jāņu zāles un jau nopītu Jāņu vainagu. Lai līgošana būtu patīkama, ieteicams vilkt tautastērpu un līdzi ņemt cienastu sev un saimei (līdz pusnaktij darbosies siltā virtuve un tiks ceptas pankūkas pie ieejas vārtiem). Noderēs savi paklājamie vai sēžamie – ērtākai līgošanai.
 Vasaras saulgriežu svētkus Turaidā rīko nodibinājums „Māras loks”, Turaidas muzejrezervāts un Latvijas Nacionālais kultūras centrs.


http://www.riga2014.org/lat/news/7738-istie-vasaras-saulgriezi-turaida
http://www.sigulda.lv/public/lat/pasakumi/zina/6568/