piektdiena, 2014. gada 30. maijs

Kuri produkti ir skābi, bet kuri – sārmaini?

 pH uztura ābece ir pavisam vienkārša – skābu vidi organismā rada gaļa, zivis, piena produkti un rūpnieciski pārstrādāti, rafinēti produkti (tai skaitā cukurs, miltu ēdieni, cepumi un kūkas). Nelielos daudzumos šāda pārtika neskādē, taču regulārs un sirsnīgs šo produktu patēriņš rada papildu ķibeles. Savukārt svaigi un maksimāli dabiski produkti, kas lielākoties nāk no augu valsts, veido organismā tik vēlamo sārmaino vidi. Starp citu, pH līmeni ietekmē ne tikai pārtika, bet arī mākslīgie saldinātāji, lielākā daļa medikamentu, sintētiskie vitamīni un minerālvielas, kas rada izteiktu skābumu.
Nav pilnībā jāizslēdz no diētas visi skābu vidi veicinošie produkti – tos vienkārši ieteicams ēst retāk un mazāk, līdztekus bagātīgam sārmaino produktu patēriņam. Jāņem vērā arī tas, ka daži “skābie” produkti, piemēram, atsevišķi rieksti, pākšaugi un graudaugi, satur vērtīgas uzturvielas, ar kurām laiku pa laikam ir vērts sevi pacienāt. Tāpat starp “mazliet skābajiem” brūnajiem rīsiem un “ļoti skābo” gaļu ir būtiska atšķirība, jo dzīvnieku valsts produktu skābju neitralizēšana organismam prasa daudz lielākas pūles un enerģiju nekā augu valsts produktu “skābums”. 
 
ph_skala
 Sārmainie supervaroņi: pH 8,59,0
arbūzi
artišoki
avokado
bietes
brokoļi
brūnaļģes un jūraszāles
citroni
citronzāle
cukini
dārzeņu sulas (svaigas)
fenhelis
greipfrūti
ingvera sakne
kajēnas pipari
kanēlis
kivi
koriandrs (svaigs)
ķirbju sēklas (svaigas, negrauzdētas)
ķiploki
laimi
lapu kāposti (kale)
mandarīni
mango
melones
papaijas
pētersīļi
puķkāposti
sinepju lapiņas
rozīnes
salāti (dažādu veidu)
saldie kartupeļi
selerija
sīpoli
sparģeļi
spināti
tomāti (svaigi)
ūdenskreses
vīnogas
zaļā tēja
zāļu tēja
 
 Sārmainie labdari: pH 7,58,0 
apelsīni
āboli
ābolu vīna etiķis
aprikozes
augļu sulas (dabiskas, nesaldinātas)
baklažāni
baltais redīss
bambusa dzinumi
banāni
bumbieri
burkāni
dateles (svaigas)
guava
jūras sāls
kāposti
kartupeļi
kastaņi
kolrābji
kukurūza
kvinoja
ķirbji
linsēklas
linsēklu eļļa
lucernas dīgsti
mandeles
nektarīni
olīvas (svaigas)
papaija
paprika
pastinaki
persiki
puravi
rāceņi
redīsi
rīsi (savvaļas)
salāti
selerija
tamari (bezglutēna sojas mērce)
vīģes (svaigas)
zaļās kāršu pupiņas
zirņi (svaigi)
 
Sārmainie ierindnieki: pH 7,0 
amarants
ananasi
briseles kāposti
diedzēti graudi
gurķi
kazas piens (svaigs)
kokosrieksti (svaigs mīkstums un sula)
miežu iesals
ogas
olīveļļa
piens no govs (svaigs, nepasterizēts)
prosa redīsi rīsi (brūnie, basmati)
saulespuķu eļļa
sēnes
sezama sēklas
sīpoli
skābie ķirši
sojas piens
sojas pupiņas
tofu (sojas siers)
tomāti (termiski apstrādāti)

ph_uzturs
 

 Skābā fronte: pH 6,0–6,5 
austeres
auzas
brokastu pārslas
brūnie rīsi
ciedru rieksti
Fetas siers
griķi
halumi siers
humuss
jogurts (nesaldināts)
kakao
karobs
kļavu sīrups
krekeri (kviešu, miežu, rīsu)
kukurūzas milti
lasis
lielākā daļa graudu
mandeļu piens
medus
olas
olīvas (marinētas)
pasterizēts piens
pilngraudu maize
pistācijas
plūmes
popkorns (ar sāli un sviestu)
pupiņas (vairums vārīto)
rīsu piens
rīsu etiķis
siers
sojas mērce
tumšā šokolāde
vēžveidīgie
zivis
žāvēti augļi
 
 pH 5,0–5,5
aļņa gaļa
balzametiķis
biezpiens
brazīlijas rieksti
cukurs (brūnais)
granātāboli
jēra gaļa
joda sāls
jogurti (ar cukura piedevu)
kečups
konservēti dārzeņi
majonēze
mandeļu eļļa
mannas putraimi
medījuma gaļa
mieži
pekanrieksti
pīles gaļa
rīsi (baltie)
sezama eļļa
sinepes
stēvija (saldinatājs)
tītara gaļa
valrieksti
vīns
vistas gaļa
zoss gaļa

 pH 4,0–4,5
alkohols (stiprie dzērieni)
alus
baltmaize
baltvīna etiķis
cukurs (baltais)
cūkgaļa
grauzdēti rieksti
ievārījumi
kafija
krējumsiers
kvieši
kviešu miltu pasta/makaroni
liellopa gaļa
melnā tēja
mīdijas un citi moluski
pistācijas
zemesrieksti

pH 3,0–3,5
coca cola
desa
frī kartupeļi
enerģijas dzērieni
palmu eļļa
saldējums
sulas (pasterizētās)
tuncis (konservēts)
french-fries
 
Produkta pH rādītāju nenosaka produkta paša skābums vai sārmainums. Piemēram, citroni ir ļoti skābi, taču pēc asimilēšanas organismā rada sārmainu vidi. Līdzīgi gaļa ir sārmaina pirms sagremošanas, taču pārstrādes rezultātā rada skābus atkritumus.
 
Bildes: acidalkalinebreakthrough.com (pH skala), fitnessmagazine.com (kāpostlapa), sierratradingpost.com (vīns), thecanalhouse.com (frī kartupeļi)