pirmdiena, 2015. gada 19. janvāris

Katra Diena mums – kā Dāvana!



Video radījis amerikāņu konorežisors producents operators Louie Schwartzberg

https://www.youtube.com/watch?v=e-TZsUPgkYA



http://www.ted.com/talks/louie_schwartzb…
Pavadošo tekstu tulkoja Maija Čepule …


Kad biju beidzis Kalifornijas universitāti, es pārcēlos uz Ziemeļkaliforniju, un apmetos mazā pilsētiņā Elk , Mendocino piekrastē. Man nebija ne telefona ne televizora, tikai pasta sakari. Ja vien atceraties – dzīve tad bija rāma un skaista. Es aizgāju iepirkties, iemalkoju tasi kafijas, pasūtīju sev filmiņu no Sanfrancisko – un iedomājieties tik – jau pēc pāris dienām tā bija pie manis! Tas bija daudz labāk, nekā braukt pašam uz Holivudu un nīkt sastrēgumos.
Man nebija necik daudz naudas, bet man bija daudz laika, un brīnuma nojausma. Tādēļ es pievērsos palēninātajai filmēšanai. Man pagāja mēneši, lai uzņemtu četru minūšu filmiņu. Tas bija viss, ko es varēju atļauties. Es filmēju ziedus non-stopā, 24 stundas dienā, 7 dienas nedēļā, veselus 30 gadus. Augu kustības – tā ir deja, kas nekad neapnīk. Šis skaistums apbur ar savu krāsu bagātību, aromātu un harmoniju. Turklāt viņi nodrošina mums trešdaļu no mūsu pārtikas.
Skaistuma valdzinājums – tas ir dabas radīts instruments izdzīvošanai. Mēs taču gādājam un rūpējamies par to, ko esam iemīlējuši.  Tas atver mūsu Sirdis, un liek mums apzināties, ka mēs arī esam daļa no dabas, un neesam no tās atdalīti. Kad mēs atrodamies dabā – tas mūs visus apvieno, jo mēs tad kļūstam par vienotās dabas harmonisku sastāvdaļu. Itin bieži, kad cilvēki ierauga manas bildes, viņi izsaucas: ”Ak Mans Dievs!” Vai esat kādreiz iedomājušies par to, ko tas nozīmē? ”Ak” norāda uz to, ka kaut kas ir piesaistījis jūsu uzmanību, un ka tagad jūs to apzinaties. ”Mans” norāda, ka tas ir saviļņojis ļoti dziļi jūsu Dvēseli. Tas ir pamodinājis jūsu Iekšējo Balsi, un palīdzējis jums to sadzirdēt. Ko nozīmē ”Dievs”? Dievs – tas ir mūsu personiskās attīstības ceļš, kas ir visiem mums nepieciešams, lai gūtu iedvesmu un sajustu savu piederību Visumam, godinot un svinot visu dzīvo. 

Vai zinājāt, ka 80% visas informācijas mēs saņemam, pateicoties savām acīm? Un ja jūs Gaismas enerģiju pielīdzinātu mūzikas toņkārtām, tad izrādītos, ka ar neapbruņotu aci jūs varat saredzēt tikai vienu oktāvu, kura atrodas tieši pa vidu. Tādēļ mēs varam būt pateicīgi mūsu smadzenēm, kas spēj uztvert Gaismas enerģijas impulsus, apstrādāt tos, un radīt atbilstošus tēlus, ļaujot mums izpētīt apkārtējo pasauli. Mēs varam būt pateicīgi par to, ka mums ir Sirds, kas spējīga sajust šīs vibrācijas, ļaujot mums izjust Dabas skaistumu un varenību.
Dabas skaistums – tā ir Dāvana, kas attīsta atzinību un pateicību mūsos.

Šodien es vēlētos padalīties ar jums savā Dāvanā. Tas ir projekts, pie kura es strādāju, un tas saucas ”Laime, Katram Pieejamā”. Tas mums dos iespēju paskatīties uz to visu no bērna skatupunkta, un arī no pavecāka vīra pozīcijām.
Meitenīte: (3:33)
Kad es skatos televizoru, tur viss ir tik saprogrammēts, tas nav īsts. Bet kad tu pats kaut ko aplūko – tu centies to iztēloties, kad tu par to domā – tev gribas iet vēl tālāk, lai vairāk saprastu un ieraudzītu. Kaut vai piemēram, taciņa. Taciņa var aizvest tevi uz pludmali, vai varbūt vēl kaut kur citur, un tas var būt lieliski.
Pavecāks vīrs, David Steindl-Rast, Benediktiešu mūks, dzimis 1926.gadā Vīnē: (4:44)
Domājiet, ka šī tikai ir kārtējā jūsu dzīves diena? Šī nav tikai kārtējā diena vien. Šī ir diena, kura jums ir dāvāta ŠODIEN. Tā jums ir DĀVĀTA. Tā ir DĀVANA. Tā ir vienīgā Dāvana, kas jums tagad IR. Un vienīgā piemērotā rīcība, atbildot uz to – tā ir PATEICĪBA. Ja jūs to apzinaties, un esat pateicīgi par šo tik dāsno Dāvanu, par šo neatkārtojamo dienu, ja jūs tiecaties šo dienu nodzīvot kā pirmo un pēdējo savas dzīves dienu – tad šo dienu jūs pavadīsiet skaisti.

Atverot acis no rīta, sāciet ar sajūsmu par to, ka jums ir acis, kuras jūs varat atvērt. (5:55) Sāciet ar sajūsmu par milzīgo krāsu dažādību, kas pastāvīgi mūs ieskauj, un dāvā mums īstu baudu. Paraugieties uz debesīm. Mēs tik reti uz debesīm paraugāmies. Mēs tik reti ieraugām, cik tās ir dažādas, kā tās izmainās, nākot un ejot mākoņiem. Mēs domājam tikai par laika apstākļiem. Un pat tad mēs neaizdomājamies par to daudzveidīgajām niansēm. Mūs nodarbina tikai, vai laiks būs labs vai slikts. Bet lūk šodien, tieši TAGAD laiks ir unikāls, ļoti iespējams, tāds tas nebūs vairs nekad. Šie mākoņi debesīs nekad vairs nebūs tādi, kādi tie ir TAGAD.
Atveriet savas acis. Paraugieties uz visu. Paraugieties uz cilvēku sejām, kurus jūs satiekat. Ikviena cilvēka seja slēpj sevī neiedomājamu stāstu, stāstu, kuru jūs nekad nespēsiet pilnībā aptvert, ne tikai personīgo, bet arī senču vēsturi.
Mēs visi tā vai citādi esam šeit nonākuši – un tieši tagad, tieši ŠODIEN – visi cilvēki, kurus jūs satiekat, visa šo daudzo paaudžu dzīve dažādās zemeslodes malās saplūst un sagaida jūs šeit, kā dzīvību dāvājošs ūdens, ja vien jūs atvērsiet savu Sirdi, lai veldzētos no tā.
Jūsu Sirds tad piepildīsies ar Pateicību par tām neticamajām Dāvanām, ko sniedz mums civilizācija. Jūs varat ieslēgt elektrisku gaismu ar neliela slēdža palīdzību. Jūs varat atvērt krānu, no kura plūst silts un auksts ūdens, ūdens, kurš ir dzerams. Tās ir Dāvanas, kas nav pieejamas miljoniem un miljoniem cilvēku uz Zemes. Un tā vēl ir tikai maza daļiņa no tā milzīgā Dāvanu daudzuma, par ko mēs varam būt Pateicīgi.
 
Tādēļ es novēlu jums atvērt savu Dvēseli visai šai Laimei, lai tā piepilda jūs pārpārēm, un lai jūs varētu uzdāvāt daļiņu no šīs Laimes visiem, ar ko šodien liktenis jūs būs savedis kopā … vienkārši tikai saskatoties, tikai pasmaidot, tikai pieskaroties, vienkārši tikai atrodoties blakus. Lai Pateicība, kas jūs pārņem, dāvā Laimi visiem, kas jums blakus. Un tad šī diena patiešām būs skaista.
Luijs: Paldies. Liels Paldies.


https://www.draugiem.lv/group/16019359/gaismasberni/?f_tid=5633062