otrdiena, 2015. gada 13. janvāris

Biezputras, kas neuzbaro

 

Dažreiz sievietes, lai notievētu, atsakās no vērtīgiem produktiem, jo uzskata, ka tie padara apaļāku. Putraimi organismam ir ļoti veselīgi, pirmkārt jau ar to, ka satur šķiedrvielas, kas attīra kuņģa – zarnu traktu, stimulē tā darbību, izvada no organisma holesterīnu un liekos taukus.
Lai putrām būtu labvēlīga ietekme uz organismu, ir jāmāk tās pareizi pagatavot. Ja jūs vēlaties, lai no biezputrām nepieņemtos svarā, bet tieši otrādi – to nomestu, tad gatavojiet putras tikai no veseliem, nesasmalcinātiem graudiem.

Rīsi
Tie aktīvi izvada no organisma sāli un lieko šķidrumu. Rīsi maigi pārklāj kuņģa – zarnu trakta sieniņas, tāpēc ir noderīgi cilvēkiem, kuri cieš no barības vada, kuņģa un zarnu slimībām.
Visvairāk vērtīgo vielu ir neapstrādātos, brūnos rīsos. Otrajā vietā – tvaicēti rīsi gaiši dzeltenā tonī, trešajā – baltie, apstrādātie. Eksistē arī melnie rīsi („savvaļas”), to uzturvērtība ir visaugstākā.

Griķi
Griķu olbaltums pēc kvalitātes ir tuvs dzīvnieku izcelsmes olbaltumam, tāpēc griķi ir pilnvērtīgs gaļas aizvietotājs. Griķos ir rutīns, kas veicina liekā šķidruma izvadi no organisma. Turklāt šie putraimi organismā tiek pārstrādāti krietni ilgāk par citiem, tāpēc dod ilgāku sāta sajūtu.

Grūbas
Izgatavo no miežiem. Satur lielu daudzumu vitamīnu un minerālvielu. Grūbas pirms lietošanas uzturā ir jāapstrādā ilgāk salīdzinājumā ar citiem putraimiem. Tomēr, ja pagatavošanas noteikumi ir ievēroti, tad garša grūbām ir lieliska.

Prosa
Šie putraimi novērš holesterīna pangu veidošanos un veicina organisma attīrīšanos no sārņiem un toksīniem. Prosas sastāvā ietilpst lipotropās vielas, kas palīdz izvadīt taukus no mūsu organisma.
Ar ko varētu pasniegt biezputru? Tai var pievienot pienu, saldo krējumu, jogurtu, biezpienu, aitu sieru – bet tikai nelielā daudzumā, garšai. Var pielikt nedaudz medu, mežrozīšu sīrupu, žāvētus augļus (aprikozes, rozīnes, plūmes, dateles). Žāvēti augļi satur daudz mikroelementu, stimulē zarnu trakta darbību un novērš aizcietējumus.