otrdiena, 2015. gada 20. janvāris

Kas kontrolē Tavu dzīvi?



Kas kontrolē Tavu dzīvi – Tu pati vai kādi ārēji apstākļi? Psiholoģijā šiem diviem stāvokļiem ir apzīmējums – iekšējais un ārējais kontroles lokuss. Nosakot, kurš no lokusiem piemīt Tev, varēsi itin viegli sevi pazīt dažādās dzīves situācijās un paskatīties no malas uz savām reakcijām. Savukārt tas Tev ļaus atrast izpratni par sevi un, iespējams, pat kaut ko sevī mainīt.

Kas tas ir par zvēru?
Lai nebūtu jāiegrimst definīcijās un sausos skaidrojumos, ir kāds pavisam vienkāršs piemērs, no kura var saprast, kā tad iekšējais un ārējais kontroles lokuss darbojas. Piemēra varoņi būs Pēterītis un Andrītis. Pēterītis iet pa ceļu, aizķeras aiz akmeņa un nokrīt. „Stulbais akmeni, ko tu maisies man pa kājām! Tevis dēļ es nokritu un sasitos,” Pēterītis dusmīgi iesper akmenim. Pa to pašu ceļu iet Andrītis un arī aizķeras aiz akmens, un nokrīt. „Ak, cik es neveikls! Jāskatās, kur eju, un jāceļ augstāk kājas,” Andrītis pieceļas, notrauš putekļus un dodas tālāk.
Kurš lokuss labāks?
Psiholoģijā ierasti nedala, kurš ir labais un kurš sliktais. Arī šajā gadījumā iekšējā un ārējā kontroles lokusa īpašniekiem ir subjektīvi dažādas dzīves un sevis uztveres. Tās liek mums reaģēt dažādi, domāt dažādi, sevi uztvert dažādi un attiekties dažādi arī pret citiem.
Vai paanalizēsim sīkāk?
Iekšējais kontroles lokuss ir labs līdz brīdim, kamēr tas nav pārspīlēts un visās pasaules kataklizmās nesāc vainot pati sevi. Protams, ja Tev ir izteiktāks iekšējais kontroles lokuss, Tu jutīsies laimīgāka un optimistiskāka. Kāpēc tā? Jo tas Tev sniedz apziņu, ka pati esi savas dzīves pavēlniece. Tev lielos vilcienos ir pārliecība par to, kas Tev ir un kas Tev nav jādara. Ja piedzīvo kādu neveiksmi, Tu apzinies, kur kļūdījies un kā nākamreiz rīkoties labāk. Laimīgāka Tu jūties tāpēc, ka zini – viss, ko esi panākusi, ir Tavs darbs un pūles.
Ārējais kontroles lokuss cilvēkam rada ilūziju, ka viņš jau neko – visi citi vainīgi. Tā ir zema personiskās atbildības izjūta. Emocionāli, iespējams, tā dzīvot ir komfortablāk, jo slikta sirdsapziņa naktīs netraucē gulēt. Tomēr, ja Tavā dzīvē noteicošais ir ārējais kontroles lokuss, Tu paļaujies uz ārējiem apstākļiem, likteni, citiem cilvēkiem un gaidi, kad tad ar Tevi kas labs atgadīsies. Tev nav raksturīgi „ņemt visu savās rokās” un atrisināt. Līdz ar to Tu esi atkarīga gan no apstākļiem, gan apkārtējiem cilvēkiem. Vainojot neveiksmēs citus, ātri vien vari sabojāt attiecības ar draugiem, kolēģiem un pat ģimeni. Un, ja Tu problēmu brīdī neizdari secinājumus, ko darīji nepareizi, Tu uz tā grābekļa kāpsi atkal un atkal. Savukārt pozitīvās lietas savā dzīvē Tu neradi pati, bet gan priecājies tad, kad, ak, kāds labvēlis Tev ko foršu izdarījis. Apkārtējai pasaulei nepārtraukti ir teikšana pār Tavu dzīvi. Cik gan forši tas ir?
Kā atvērt sevi harmoniskajam kontroles lokusam?
1.Tev ir jāapzinās, ka pasaulē notiekošo Tu nevari ietekmēt, bet Tavi lēmumi ir tikai un vienīgi Tavā ziņā.
2.Atmet visas negatīvās domas par to, ko Tu nevari, neproti, nevēlies un kas nepatīk. Koncentrējies uz to, ko vari, proti, vēlies un kas Tev patīk.
3.Kritiskās dzīves situācijās nemeklē vainīgos, bet apdomā, ko pati varēji darīt citādi vai labāk.
4.Pieradini sevi veidot personisko viedokli par dažādiem dzīves notikumiem – skaties uz notikumiem no sava skatpunkta, nevis koncentrējies, ko un kā tur citi.
5.Uzņemies atbildību un nebaidies no citu viedokļiem. Viņu domas Tu tāpat nevari ietekmēt.

Un kas kontrolē Tavu dzīvi?

http://mia.lv/kas-kontrole-tavu-dzivi/