trešdiena, 2013. gada 27. februāris

Latgales rotātie dvieļi


2013. gada 25. februārī plkst. 13:10 Daugavpils Universitātē (Vienības iela 13, 2. stāva foajē) notika Daugavpils Universitātes (DU) Mūzikas un mākslu fakultātes Mākslas zinātņu institūta direktora p. i., pētnieces, Mg. art, Mg. paed. Zeltītes Barševskas monogrāfijas «Latgales rotātie dvieļi 20. gadsimtā» atvēršanas svētki.

Autores monogrāfija ir kultūrvēsturisks pētījums, kura mērķis ir Latgales tradicionālās materiālās kultūras vērtību apzināšana, dokumentēšana un saglabāšana nākošajām paaudzēm, par izpētes objektu izvēloties 20. gs. laikā mājsaimniecībā darinātus un rotātus dvieļus. Pirmo reizi grāmatas formātā ir apkopota kultūrvēsturiska informācija par Latgales tautas mākslā un dzīvesziņā nozīmīgām, fenomenam pieskaitāmām tekstilijām – rotātiem jeb t. s. goda dvieļiem, to darināšanas, rotāšanas un lietošanas tradīcijām novadā 20. gadsimta periodā.

Pētījums veikts no 1996. līdz 2012. gadam autores un DU studentu individuālo zinātnisko ekspedīciju laikā, kā arī papildināts ar privātpersonu laipni piedāvātajām senajām tekstilijām.

Grāmatā «Latgales rotātie dvieļi 20. gadsimtā» autore analizē 118 apdzīvotajās vietās Latgalē savāktos materiālus, tos klasificējot un sniedzot kultūrvēsturisku informāciju par 266 rotātajiem dvieļiem. Monogrāfijas pielikumu sastāda plašs un līdz šim nepublicēts vizuālais materiāls – 149 ar izšuvumiem un mežģīnēm greznotu dvieļu fotogrāfijas.
 
http://www.apollo.lv/zinas/latgales-rotatie-dvieli/554802