pirmdiena, 2013. gada 18. februāris

Attiecības… Attiecības? Attiecības!!!



Ārējais atspoguļo iekšējo,
 Līdzīgs pievelk līdzīgu!
/V.Siņeļņikovs/

Attiecībās mēs vienlaicīgi izjūtam sāpes, prieku, vilšanos, gandarījumu,s kumjas, piepildījumu, vientulību, brīvību, garlaicību, apmierinājumu, dusmas, mieru, greizsirdību, mīlestību, aizvainojumu, rūpes, kaisli, bailes, cerību, satraukumu, sajūsmu, aizkaitinājumu, to vienreizīgumu, reizēm pazemojumu, cieņu, drošību, šaubas, un arī pārliecību…
Un tomēr, izjūtot šo plašo sajūtu gammu, mēs uzsākam arvien jaunas un jaunas attiecības… Kāpēc?
Vai tāpēc, ka attiecības ir spogulis, kurā mēs aci pret aci varam sastapties paši ar sevi?
Attiecības ir vajadzīgas tikai tāpēc, ka Tu nespēj būt viens, tāpēc, ka tad Tu vēl neesi spējīgs meditēt! /OSHO/
Šķēršļi attiecībās parādās brīdī, kad sākam meklēt paši sevi jeb savu centru, savu mīlestības pirmsākumu otrā cilvēkā. Sarežģījumi rodas tad, kad arī otrs cilvēks mēģina atrast pats sevi, un savas mīlestības iedīgli otrā cilvēkā. Agrāk vai vēlāk abi indivīdi sajutīsies vīlušies un piekrāpti, to būs izraisījusi to paļāvība pret otru cilvēku.
Atgriežoties pie Osho teiktā, rodas jautājums, cik daudz laika ikdienā mēs spējam veltīt vienatnei, brīdim, kad varam būt tikai paši ar sevi?
Osho atzīmē, ka meditācijai jābūt obligātai mūsu dzīves sastāvdaļai, lai mēs spētu patiesi mīlēt. Mums vajadzētu būt spējīgiem pabūt vienatnē, pilnīgā vienatnē ar sevi, jo tikai tad cilvēki spēj patiesi mīlēt. Tad mīlestība vairs nav vajadzība, bet dalīšanās, tā vairs nav nepieciešamība. Kad Tu vairs nekļūsti atkarīgs no cilvēkiem, kurus Tu mīli, Tu vienkārši ar tiem dalies. Dalīšanās – tā ir daile.
Ja Tu attiecības sāc veidot laikā, kad jūties vientuļš, Tu izmanto citus. Otrs cilvēks kļūst par līdzekli Tava gandarījuma gūšanai. Jebkuras attiecības, kuras Tu veido, jo nespēj izturēt vientulību, jau pašā sākumā kļūst nestabilas un sāk šūpoties. Un atceries, ja Tu veido attiecības, balstoties uz vientulību, Tu noteikti tās izveidosi ar kādu, kurš ir tikpat bezcerīgā stāvoklī kā Tu pats, tāpēc ka neviens cilvēks, izdzīvodams savu vientulību, nepievērsīs Tev uzmanību. Iespējams, ka Tu viņam simpatizēsi, bet viņš Tevi nemīlēs. Ja rīkosies, būdams vientulības fāzē, Tu gluži kā magnēts pievilksi sev tieši tādu pašu cilvēku; Tu atradīsi savu atspulgu. Divi ubagotāji, divi nelaimīgi un nožēlojami būs lemti sastapties. Un tad tie abi kopā spēs radīt daudz vairāk bēdu viens otram, nekā tad, ja tie būtu palikuši katrs savā vientulībā.
Un tik ilgi, cik otrs cilvēks mums būs vajadzīgs, lai aizsegtu mūsu iekšējo tukšuma sajūtu, lai aizsegtu iekšējo neziņu un vientulību, attiecības agrāk vai vēlāk būs lemtas vilšanās un ilūziju sabrukšanas sajūtai. Kad šīs sajūtas sāk atkārtoties atkal un atkal, tā ir zīme, ka Tev no šāda veida attiecībām kaut kas jāiemācās – ikvienas attiecības ir eksperiments, kas jau laikus Tevi sagatavo kam īstam un patiesam, kas vēl tikai notiks.
Daži cilvēki tik ļoti pieķeras attiecībām, lai izvairītos paši no savas vienatnes. Daži savukārt izvēlas vienatni, lai izvairītos no riska tikt sāpinātiem vai nodotiem. Abas šīs mācībstundas – būt vientanē pašam ar sevi un saistīties ar citiem cilvēkiem, dod mums jaunu izpratni par brīvību attiecībā pret dzīvi, sniedz pavisam citu sajūtu vienatni, un attiecībās ar citiem – prieku, abpusēju pieņemšanu, draudzību, humoru, azartu, sapratni, līdzjūtību, vienkāršu klusumu, sirsnību, brīvību un pašu svarīgāko – vienotības sajūtu mīlestībā.
„ Vispirms meditē, sajūti pats sevi, lūdzies, audz mīlestībā.” /OSHO/
Ja Tu meklē kādu, jo jūties nelaimīgs, tad saproti, ka  šīs attiecības pavisam noteikti būs nepatiesas, tās būs aplamas jau pašos to pirmssākumos.
Un, iedomājies, kā būtu, ja Tu meklētu otru, tāpēc ka jūties laimīgs? Tad šīs attiecības nekad nespētu būt nepatiesas, jo Tu pavisam vienkārši dalītos ar savu laimi.
Kā saka Osho, vispirms izaudzē mīlestību sevī, pašam pret sevi, jo citādāk, ko gan Tu darīsi, kad atradīsi otru cilvēku? Tu patiesi nezināsi, ko lai iesāk.
„Jebkurās attiecībās, kas balstītas tikai uz seksu, Tevī mīt bailes, jo sekss nav attiecības, tā ir ekspluatācija.” /OSHO/
Ja otrs cilvēks Tevi saista tikai seksuāli, Tu vienmēr baidies, ka viņš varētu aiziet pie kāda cita. Tās tiešām nav attiecības, tā ir savstarpēja izmantošana. Jūs nemīlat, jūs izmantojat viens otru, un Jūs to zināt, tāpēc arī baidāties.
Taču, ja Tu izbaudi seksuālās attiecības tikai tad, kad Tev jau pieder mīlošas attiecības, tad mīlestība un sekss kļūst saistīti. Mīlestība ir lielākais un arī augstākais centrs, un ja reiz sekss ir „piesaistīts” mīlestībai, tas sāk virzīties augšup, un tam ir pavisam cita kvalitāte. Ja Tu reiz esi mīlošs – ļauj, lai Tava pirmā lūgšana notiek kopā ar Tavu mīļoto. Ļauj tai būt pirms mīlēšanās, vai pēc tās, vai vislabāk mīlēšanas laikā – vienkārši atļauj sevī ienākt lūgšanai.
Dzīvo pasaulē… Pasaule ir ļoti bagāta, un vai Tu nojaut, kāpēc? Tāpēc, ka attiecības to atspoguļo. Visas attiecības, kuras pastāv starp cilvēkiem, ir spoguļveidīgas. Tu redzi savu atspulgu citu cilvēku būtībā. Pašam ir ļoti grūti ieraudzīt savu patieso seju – tam Tev ir vajadzīgi citi cilvēki jeb Tev ir vajadzīgs spogulis, lai sevi ieraudzītu.
Būt attiecībās ar kādu, tas nozīmē, sev apkārt veidot pastāvīgu spoguļu sienu. Ikkatru minūti Tevi kāds atklāj un atmasko… Esi vērīgs!
Attiecības, tas ir noteikts stāvoklis: mēs tām pieķeramies. Būt attiecībās – tā ir plūsma, kustība un process. Tu satiec cilvēku, Tu esi mīlošs, jo Tevī ir tik daudz mīlestības, ko kādam dot – un jo vairāk Tu dod, jo vairāk Tevī tās ir. Un, līdzko Tu zini to, ka vēlies saņemt vairāk mīlestības un prieka, Tu to dod un ar to dalies. Ikviens, kurš ļauj Tev dalīties ar savu prieku, ļauj Tev justies pateicīgam pret šo cilvēku. Tās nav attiecības, tagad tā ir upei līdzīga plūsma.
Nobeigumā, es vēlētos izcelt šo Osho teicienu, kuram, balstoties uz savu pieredzi, es piekrītu:„ Uzsākt attiecības, tas ir veids, kā atrast savu dvēseli, izprast kas Tu esi, atrast sevi!/OSHO/
Autore: Jolanta Zemblicka
Izmantotā literatūra:
1) V.Siņeļņikovs „ Potēšana pret stresu jeb Psihoenerģētiskais aikido”; Izdevnicība SOL VITA, Rīga, 2004
2) V.Siņeļņikovs; S.Slobodčikovs „ Kā iemācīties mīlēt sevi”; Izdevniecība Sol Vita, Rīga, 2006
3) Osho” Grāmata par ego – atbrīvošanās no ilūzijām” – SIA Sētava, Rīga, 2010
4) Osho „ Līdzcietība – viskrāšņākais mīlas zieds”;SIA Sētava, Rīga, 2009
5) Osho „ Grāmata par sievieti– saskarsmē ar sievišķo spēku”;SIA Sētava, Rīga, 2011
6) Osho „ Tuvība– uzticēšanās sev un citiem”;SIA Sētava, Rīga, 2008
7) Osho „ Intuīcija – ārpus loģikas esošās zināšanas”;SIA Sētava, Rīga, 2008
8) Osho „ Apziņa– atslēga līdzsvarotai dzīvei”;SIA Sētava, Rīga, 2008
9) Osho „ Drosme– prieks dzīvot riskējot”;SIA Sētava, Rīga, 2008
10) V.Siņeļņikovs „ Izproti savu slimību”; Izdevnicība SOL VITA, Rīga, 2003
 
http://domatajs.lv/attiecibas-attiecibas-attiecibas/