ceturtdiena, 2012. gada 30. augusts

Varš


Varš ir
sierā, jūras vēžos, butēs, aknās,
auzu pārslās, pīļu gaļā, maizē, pupās, sēnēs, zirņos, riekstos, arī dabiskajā kafijā.
 
Īpaši daudz vara ir aknās, gaļā, zivīs, kakao un riekstos.
 
 
Pirmslaikus nosirmošana ir pirmā pazīme, ka jūsu organismā trūkst varš. Āda kļūst krunkaina, jo tiek bojāta audu elastība, rodas riņķi zem acīm, līnijas uz sejas un jūs kļūstat līdzīgs žāvētai plūmei. Pastāv arī tāda problēma kā vēnu varikozā paplašināšanās, kuras iemesls ir audu elastības traucējumi. Visa jūsu ķermeņa āda kļūst ļengana - uz rokām, krūtīm, vēdera, kakla. Tā rezultātā jūs ejat pie kosmetologa un izdarāt plastisko operāciju. Īstenībā daudz lētāk, praktiskāk un drošāk ir lietot koloīdminerālus.
 
 
VARŠ
 
Cilvēka organismā tas ir nepieciešams mikroelements. Kompleksā ar olbaltumiem varš ir eritrocītos, plazmā, aknās, nierēs un šūnu mitohondrijos. Varš aktivē vairākus fermentus. Aknās ir varu saturošs ceruloplazmīns, kas pārveido resorbēto trīsvērtīgo dzelzi par divvērtīgu, tā veicinot dzelzs transportu asinīs. Trūkstot varam, organismā tiek kavēta dzelzs izmantošana un rodas anēmija. Pieaugušam cilvēkam vajadzīgi 2-5 mg vara dienā. Caurmērā ar jauktu uzturu arī tiek uzņemti 2-5 mg vara dienā.
Amerikas Savienotajās Valstīs, Somijā un Jaunzēlandē ir apvidi, kur iegūtajos pārtikas produktos ir par maz vara. Ar vara trūkumu tiek saistīta tauku daudzuma palielināšanās asinīs, saistaudu bojājumi sirdī un artēriju sienās, respektīvi, liels risks saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Vara trūkums veicina arī mazasinību, jo tiek traucēta eritrocītu veidošanās.
Iedzimta slimība ir hepatolentikulārā deģenerācija (Vilsona slimība) - vara uzkrāšanās nedabiskā daudzumā smadzenēs, aknās, nierēs, radzenē. Tam par iemeslu esot nepietiekams ceruloplazmīna daudzums. Bez specifiskiem medikamentiem šādiem slimniekiem jālieto arī uzturprodukti, kuros ir maz vara.