trešdiena, 2012. gada 1. augusts

Ugunslaiks

Svētdien, 5. augustā pl. 15.00 Saules kalendārā sākas Ugunslaiks. Tāpēc visi tiek laipni aicināti uz Ugunsdienas svinībām Dubultos, Pasaku mājā “Undīne”.
Līdzi jāņem medus un vaska sveces, zāļu tējas, kaņepju maizītes un dziedātprieks.

        Ugunslaika notikumi ir cilvēka dvēseles un neredzamas, aiz zvaigznēm esošas pasaules sadarbības sākums. Bite šajā brīnumstāstā ir dvēsele un medus – dvēselē paveiktais darbs.
Bite ir čakla, taču visi darbi bišu saimē tiek paveikti ar vismazāko spēka, laika un materiāla patēriņu.
“Viņš iznāca klajumā, kas atradās pašā meža vidū, un pašā klajuma vidū auga liels ozols, un pašā ozola vidū kaut kas savādi dūca.” (A. A. Milns)
Ozols ar bišu saimi pasaules centrā ir aprakstīts ne tikai Alana Aleksandra Milna ezoteriskajā mācībā, bet gandrīz visu Eiropas tautu pasakās.
        Miljoniem gadu pirms cilvēka ierašanās uz Zemes, katra bite pati taisīja sev ligzdu, meklēja barību, audzēja pēcnācējus. Mainoties klimatam, bija iespējams izdzīvot tikai grupās. Un, jo lielākas pārmaiņas klimatā notika, jo grupas kļuva lielākas un sadarbība – arvien ciešāka. Bitēm dzīve bez saimes nav iespējama, tāpat kā nevar izdzīvot no koka atrāvusies lapa.
Katra bite veic darbu, kas ir nepieciešams visai saimei. Liekas, katra bite dara savu darbu patstāvīgi, bet tieši no šā individuālā darba veidojas saimes kā kopīga organisma harmonija.
Špikojot idejas no bitēm un smeļoties iedvesmu no vienotā pirmavota, arī mūsu senči visu savu garīgo un praktisko dzīvi organizēja ap kopīgu centru – pilskalnu. Vairāki pilskalni savstarpējā sadarbībā veidoja pilsnovadus. Vēl pavisam nesenos, mūsu ēras laikos Latvija bija ļoti skaista, ekoloģiska un komūnistiska ozolu, bišu un pilsnovadu zeme.
        Par klasisku uzskatītā romantiskā lauku viensēta par klasiku kļuva, cilvēkiem pamazām zaudējot brīvību un nonākot atkarībā no viduslaiku lielo “kampēju” interesēs izveidotās likumdošanas, kam viensēta bija tikai tiem laikiem izdevīgs peļņas avots.
Mūsdienās lauku darbus padara tehnika un droši vien tieši tāpēc cilvēkiem ir ļoti iepaticies dzīvot mazos dzīvoklīšos daudzstāvu mājās pilsētā.
Taču, kamēr vien pastāv pasaule, bites vāc medu, un cilvēki sapņo par brīvību. Apkārt esošā pasaule ir mūsu patieso sapņu summa. Sadarbojoties ar saviem tuvākajiem, mēs kļūstam labāki un mūsu sapņi – skaistāki.
19. gadsimta latviešu zemnieki spēku, iedvesmu un sadarbības prasmi turpmāko gadu brīvības cīņām ieguva, kopīgiem spēkiem būvējot sava novada biedrības namus – seno laiku pilsnovadu tradīciju turpinātājus. 1887. gadā, atklājot Piebalgas novada biedrības namu, rakstnieks Matīss Kaudzīte teica vārdus, kas nav zaudējuši savu spēku un aktualitāti arī mūsdienās: “Pasaules varenās ēkas ceļ lieliem naudas un lieliem darba spēkiem. Mūsu jauno biedrības namu ceļot, nav strādājuši nedz lieli naudas spēki, nedz pavēle strādāt, bet mīlestība, vienprātība un vienošanās. Šis nams ir liecība, ka latviešu tautā piemīt pašdarbības un pašupurēšanās spēks.”
Pasaku māja ir viena no vietām, kas turpina seno pilsnovadu tradīciju. Uz tikšanos svētdien, 5. augustā, trijos pēcpusdienā!

Pasaku māja "Undīne", Jūrmala, Dubulti, Parka iela 1
www.undine.lv