trešdiena, 2014. gada 22. janvāris

Magnēzijas ilgstošie kursi grūtniecības laikā izrādījās par bīstamiem auglim

ASV produktu un zāļu pārvalde (FDA) brīdināja ārstus par bīstamību pie magnēzijas (magnija sulfāts) kursa nozīmēšanas grūtniecēm uz laiku no piecām līdz septiņām dienām negatīvās ietekmes uz augļa kaulu auduma augstā riska dēļ.

Grūtniecības laikā magnēzija tiek nozīmēta pie pirmslaicīgu dzemdību varbūtības draudiem dzemdes hipertonusa gadījumā un hestozes, kas pavadīta ar kramjiem, sarežģītas norises. Magnēzija atslābina asinsvadu sienas un muskuļu muskulatūru, stabilizē asinsspiedienu un veicina šķidruma ātru izvešanu no organisma. Magnēzijas ilgstošu kursu draudi ir saistīti ar kalcija izvešanu no organisma, kas var veicināt osteopēniju (kaulu auduma blīvuma samazināšanos) attīstošam auglim, un, kā rezultātā, kaulu lūzumus nedzimušam bērnam.

Magnēzijas ilgstošu kursu draudi ir saistīti ar kalcija izvešanu no organisma, kas var veicināt osteopēniju (kaulu auduma blīvuma samazināšanos) attīstošam auglim, un, kā rezultātā, kaulu lūzumus nedzimušam bērnam.

Magnēzijas ilgstošu kursu draudi ir saistīti ar kalcija izvešanu no organisma, kas var veicināt osteopēniju (kaulu auduma blīvuma samazināšanos) attīstošam auglim, un, kā rezultātā, kaulu lūzumus nedzimušam bērnam.

Savus secinājumus FDA balsta uz medicīnas literatūrā 18 aprakstītiem gadījumiem, kuros sievietes, lai novērstu pirmslaicīgas dzemdības, vidēji saņēma magnēziju 9,6 nedēļu laikā, pie tam vidēja deva sastādīja 3700 miligramu. Dažiem jaundzimušiem bērniem tika vērotas skeletu anomālijas, kas ir saistītas ar osteopēniju, ieskaitot daudzkārtējas cauruļveida kaulu un ribu lūzumus. Tādas sekas varētu būt izraisītas ar hipermagnēmiju un turpmāku hipokalcēmiju attīstošam auglim, uzskata FDA.

Turklāt, secinājumi par magnēzijas ilgstošu kursu bīstamību auglim ir veikti uz pētījumu pamata, kuru gaitā tika noteikta statiski būtiska kaulu anomāliju līmeņa paaugstināšana jaundzimušiem, kuri pakļāvās preparāta ilgākai nekā nedēļa iedarbībai pirmsdzemdību periodā, salīdzinājumā ar tiem, kuri pakļāvās tādai iedarbībai mazāk nekā trīs dienas. Arī tika noteikta starpība magnija, kalcija, fosfora un osteokalcīna (osteogenēza biomarkers) asins serumā uzreiz pēc parādīšanos pasaulē starp tiem mazuļiem, kuru mātes vispār nesaņēma magnēziju grūtniecības laikā, un tiem, kuru mātes saņēma tādu terapiju.

Tajā pašā laikā FDA atzīmē, ka noteiktu anomāliju ilglaicīgs efekts nav skaidrs, pa cik nākamais monitorings pēc pētījumu rezultātiem parasti netiek veikts. Tajā pašā laikā, viens no pētījumiem liecina par to, ka 11 bērniem, kuriem tika diagnosticētas līdzīgas anomālijas pie piedzimšanas, bija pilnībā veseli no viena līdz trim gadu vecumam.

Tik un tā, kā ir minēts nodaļa preses relīzē, instrukcijā pie magnija sulfāta ir obligāti jābūt frāzei par to, ka preparāts nav paredzēts pirmslaicīgu dzemdību profilaksei, bet magnēzijas lietošana grūtniecības laikā ir iespējama tikai gadījumos, kad gaidāmais terapeitisks efekts pārsniedz potenciālu risku auglim.

Avots http://medportal.ru/mednovosti/news