pirmdiena, 2014. gada 13. janvāris

Irēna Saprovska — "Saules gadskārta latviskajā dzīvesziņā"

Saules gadskārta latviskajā dzīvesziņā - kalendārais aplis
http://www.youtube.com/watch?v=FF_064l9btU&feature=player_embedded
Publicēts 2013. gada 1. dec.

Irēnas Saprovskas grāmata „Saules gadskārta latviskā dzīvesziņā" ietver aprakstu par seno laika skaitīšanu - Saules gadskārtu un tās saikni ar lielajiem Visuma ritiem. Grāmatas pielikumā pievienots grozāmais kalendārs, kas savieto Gregora kalendāra datumus ar mūžīgo Saules ritu. Video īsumā paskaidro kā lietot kalendāro apli.

Nodibinājums "Māras loks" http://www.marasloks.lv laidis klajā Irēnas Saprovskas grāmatu "Saules gadskārta latviskajā dzīvesziņā" http://www.marasloks.lv/public/?id=209… , kas ietver aprakstus par Saules rita gadskārtu, tā saikni ar lielajiem Visuma ritiem un nelielu ieskatu Mēness rita pielietojumā senču sadzīvē.
Noteicošais katras tautas pastāvēšanā ir bijis un būs kalendārs, jo tas izteic vietu, laiku un tradīciju konkrētajā zemē. Dzīvojot pēc tradīcijām, mēs dzīvojam saskaņā ar savu zemi, dabu un kultūru, tas ir mūsu mitoloģiskais laiks, mūžīgais rits. Veicot rituālus, mēs savienojamies ar lielo Visuma ritu un atjaunojam pirmatnējo harmoniju. Grāmatai "Saules gadskārta latviskajā dzīvesziņā" pievienots grozāmais kalendārs, kas savieto Gregora kalendāra datumus ar mūžīgo Saules ritu.
"Saules gadskārta latviskajā dzīvesziņā" ir Irēnas Saprovskas otrā grāmata, kas seko latviskās dzīvesziņas un pasaulsuzskata apkopojumam grāmatā "Sapratne”. Grāmatā "Sapratne” Saules gadskārtai atvēlēta vien neliela nodaļa, tomēr kalendāra loma tautas pastāvēšanā ir nepārvērtējama, tāpēc tapa grāmata "Saules gadskārta latviskajā dzīvesziņā", kas ne vien skaidro Saules gadskārtas nozīmi un galvenos ritus, bet piedāvā iespēju katram jau šodien, pielietojot kalendāro apli, dzīvot saskaņā ar mūžīgo Saules ritu.