trešdiena, 2012. gada 13. jūnijs

Nenopietnais Budda


Bertrana saruna ar Buddu 10.06.2012 publicēta 16:08
No krievu valodas tulkoja Maija Čepule ...
 
– Budda, vai zini – cilvēki stāsta, ka mēs ar tevi abi esam galīgi nenopietni!
– Pareizi stāsta.
 
– Tiešām?
– Protams. Tas ir ļoti augsts novērtējums. Kad es palikšu nopietns – esi draugs – iezvel man ar kaut ko nebūt pa pauri.
 
– Tu gribi teikt, ka nevajag būt nopietnam?
– Nevajag.
 
– Nekad?
– Nekad.
 
– Nez kādēļ man liekas, ka te nu tu pārspīlē.
– Tu domā? Atceries savas dzīves pašus patīkamākos momentus – vai kaut vienā no tiem tu esi bijis nopietns?
 
– Nu ... es nebiju kaut kā par to iedomājies ...
– Bet tu atceries. Vai biji nopietns, kad tīksminājies par ziediem, kad baudīji savu iemīļotos ķīniešu makaronus, kad sajuti pirmā sniega svaigo smaržu, kad turēji savās rokās savu nupat piedzimušo bērniņu? Vai tad tu esi nopietns, kad stāsti pasaku, kad rotaļājies ar dēlēnu, kad mālē skulptūru, kad zīmē, kad lasi aizraujošu grāmatu, kad apskauj mīļoto, kad dūcini savas iecienītās mantras? Tu esi nopietns?
 
– Iespējams gan, ka dažos no šiem dzīves brīžiem es biju nopietns.
– Nekad.
 
– Nekad?
– Nekad. Dažos no šiem brīžiem tu biji koncentrēts, bet nopietns – nekad. Tu biji koncentrēts, nevis nopietns. Nopietnība – tas ir sasprindzinājums. Koncentrētība – tā ir koncentrēta atslābināšanās. Radīšana – tā ir koncentrēta atslābināšanās. Bet jaunuzradītā piedzimšana – tā ir koncentrēšanās atmešana, līksma atbrīvošanās, Liels Sprādziens. Un te nu tas ir – jaunradītais Visums. Vai arī māla figūriņa. Jebkurš radītājs – tā ir pati nenopietnākā būtne visā pasaulē.
 
– Bet kā būs ar līdzcietību? Kad es redzu, ka kādam ir slikti, vai ka man pašam ir slikti – es nevaru būt nenopietns. Tas ir ļoti nopietni.
– Kad tu domā, ka esi bezspēcīgs, un ka ciešanas ir stāvokļa noteicējas – tad jā, tu vari būt ļoti nopietns ... un NEDERĪGS. Bet kad tu saredzi ciešanas kā tumsu, kurai nepieciešams, ka tu to aizpildītu ar Gaismu – tev nebūs laika būt nopietnam. Tu koncentrēsies, lai iedegtu šo Gaismu. Tādā veidā, kāds tev ir pieejams uz šo brīdi.
 
– Bet gadās, ka es patiešām nevaru neko padarīt. Vai arī nezinu – kā.
– Tad ir vērts atcerēties, ka „es” – tas ir drusciņ vairāk, kā tikai tavs individuālais iemiesojums.
 
– Tu zini – es tikko atcerējos dažus atgadījumus!
– Klāj vaļā.
 
– Kādam puisim bija vēzis. Viņš bija noņēmies ar visādām ārstēšanām, un beigu beigās – lai vairāk nemocītos no izmisuma – bija sapircis kaudzi komēdiju, skatījās tās augām dienām, un nepārtraukti zviedza, aizmirsdams par visām savām drūmajām domām. Kad pienāca laiks kārtējai izmeklēšanai – noskaidrojās, ka viņš ir pilnīgi vesels!
– Vareni! Un vēl?
 
– Un vēl bija cits puisis. Viņam bija kaut kas nopietns ar kuņģi, precīzi neatcerēšos – bet zārku viņš sev pasūtīja. Un sataisījās izvizināties kruīzā apkārt pasaulei. Bet par cik ārsts bija teicis, ka no šī kruīza viņš atgriezīšoties ar kājām pa priekšu – tad zārku paņēma līdzi uz kuģa. Uz tvaikoņa viņš uzdzīvoja pēc pilnas programmas – ēda ko vien gribēja, smēķēja cigārus, dzēra vīnu, piecirta meitenēm ... Atgriezās dzīvs, un ar izveseļotu kuņģi. Nodeva zārku atpakaļ, un lieliski dzīvoja līdz pat sirmam vecumam.
– Jā, meitenes ... tās pat ļoti var veicināt ... Nu un trešais atgadījums?
 
– Trešo stāstīja Ņikuļins no saviem frontes piedzīvojumiem. Bija mūsu izlūkvienība nosūtīta nakts uzdevumā. Un gadījies bija tā, ka gluži negaidot viņi burtiski aci pret aci bija saskrējušies ar tādu pašu vācu izlūkvienību. No pārsteiguma viņi nogāžas pie zemes, ieveļas grāvī, katrs savā ceļa pusē, un guļ. Bet sanācis bija, ka viens no vācu izlūkiem bija sajaucis, uz kuru ceļa pusi tam mesties, un izrādījās starp mūsējiem. Tad nu mūsējie viņu bija saņēmuši aiz rokām un kājām, un pārmetuši uz vācu pusi. Bet tas nabadziņš, kamēr lidojis ... kā lai to pasaka ... skaļi ... nu vispār ļoti skaļi! Abas vienības bija stīvas no smiekliem kādu pusstundu, galīgi aizmirstot par automātiem. Bet tad pamazām cēlās augšā un gāja katra savu ceļu. Viņi bija smējušies kopā, un nu vairs nevarēja šaut viens uz otru!
 
– Jā, Ņikuļins ir apbrīnojams bodhisattva. Apjēdzi – kur spēks slēpjas, brāl?
        Apjēdzu, brāl!
 
 
http://www.draugiem.lv/group/16019359/gaismasberni/?f_tid=4144713