otrdiena, 2012. gada 12. jūnijs

Alfas stāvoklis



 

Par alfu sauc stāvokli, kurā mūsu smadzeņu viļņi palēninās aptuveni par pusi no savas parastās frekvences. Tas notiek pirms aizmigšanas naktī un pamošanās no rīta. Pētnieki ir konstatējuši, ka ar cilvēka ķermeni notiek pozitīvi procesi, kad viņa smadzenes atrodas alfa līmenī – normalizējas asinsspiediens, stabilizējas pulss, atslābinās saspringtie orgāni, un visā organismā ieplūst vitalitāte.
Tāpēc zinātnieki smadzeņu viļņiem dod šādu klasifikāciju – kad cilvēks ir aktīvs un pilnīgi nomodā, šo viļņu biežums ir 14-21 reize sekundē. To sauc par betas stāvokli. Kad esam relaksēti vai gatavojamies aizmigt, smadzeņu viļņu biežums samazinās līdz 7-14 reizēm sekundē, un tas ir alfas stāvoklis. Kad mēs aizmiegam, smadzeņu viļņi ir vēl retāki. Vieglu miegu sauc par teta stāvokli – 4-7 smadzeņu viļņi sekundē, un dziļš miegs ir delta ar mazāk nekā 4 viļņiem sekundē.
Beta:
14-21 vilnis sekundē
pilnīgs nomods
pilnas apziņas stāvoklis

Alfa:
7-14 viļņi sekundē
dziļa relaksācija
iekšējās apziņas stāvoklis

Teta:
4-7 viļņi sekundē
viegls miegs
iekšējās apziņas stāvoklis

Delta:
mazāk par 4 viļņiem sekundē
dziļš miegs
zemapziņa

Vieta, kurp jādodas
Tātad alfa ir vieta, uz kurieni būtu jādodas. Kāpēc? Tāpēc, ka alfa ir dabisks, ērts, mierpilns, svētlaimīgs un atspriegots stāvoklis. Ikviens jūtas labi, atrodoties alfas stāvoklī.
Ir daudz dažādu paņēmienu, lai sasniegtu alfas stāvokli,- meditācija, garīgo dziesmu dziedāšana, lūgšanu skaitīšana, nomierinošas mūzikas klausīšanās, autogēnais treniņš, pastaiga dabā u.c. Daudziem cilvēkiem ir pašiem sava īpašā metode, kā sasniegt alfas stāvokli, piemēram, sapņojot nomodā,- viņi vienkārši nezina, ka atrodas alfas stāvoklī. Ir arī daudz relaksācijas ierakstu, kas tevi viegli aizvedīs uz alfu.

Ieprogrammē sevi alfā
Viens no interesantākajiem momentiem par alfas stāvokli, neskaitot to, ka alfā var atbrīvoties no spriedzes un stabilizēt ķermeņa funkcijas, ir iespēja pārprogrammēt sevi alfā. Tas nozīmē, ka tu vari vieglāk mainīt savas zemapziņas psihiskās programmas, jo zemapziņa ir atvērta un uzņēmīga, kad atrodies alfas stāvoklī. Daudzi cilvēki izmanto alfas stāvokli, lai novērstu veselības problēmas vai uzsāktu lielas un mazas pārmaiņas savā uzvedībā un dzīvē kopumā. Uzņēmīgajā alfas stāvoklī viss ir iespējams.

Radoša vizualizācija labāk noris alfā.
Kad tu relaksējies, ieej alfā un vizualizē jauno Labo, ko vēlies īstenot savā dzīvē, tavas vizualizācijas parādīsies ātrāk.
Alfa atver zemapziņu, kas akceptē tavas vizualizācijas bez intelekta palīdzības. Tas nozīmē, ka atrodoties alfas stāvoklī, nav jāskaidro sev, kā šis jaunais Labais radīsies. Tev nav jāspriež loģiski vai jāmēģina saprast, kā tas notiks. Vienīgais, kas tev jādara, - jāvizualizē tavs Labais un pēc tam jājūt un jātic, ka tavs Labais izpaužas tieši šeit un tagad.

Silvas apziņas kontroles metode
Silvas apziņas kontroles metode ir vienkāršs un aktīvs veids, kā iemācīties ieiet alfā un izmantot šo stāvokli, lai sasniegtu savus mērķus, izdziedinātu savu ķermeni, atspriegotu apziņu un atrisinātu dažādas problēmas.

Pamatmetode, kā sasniegt alfas stāvokli, no Hozē Silvas grāmatas "Tu esi dziednieks".
1. Apsēdies ērti krēslā un aizver acis.
2. Dziļi ieelpo un izelpojot atbrīvo ķermeni.
3. Lēnām skaiti no 100 līdz 1.
4. Iztēlojies kādu zināmu mierpilnu vietu.
5. Saki domās: "Es vienmēr saglabāšu pilnīgi veselu miesu un apziņu."
6. Apgalvo domās, ka, atverot acis pie skaitļa 5, tu jutīsies pilnībā atmodies un labāk nekā pirms tam. Nonākot pie skaitļa 3, atkārto šo apgalvojumu. Pasaki to arī tad, kad atver acis: "Es esmu pilnībā atmodies un jūtos labāk nekā pirms tam."
Šim Silvas vingrinājumam, kā arī citiem paņēmieniem ir daudz variantu, kā atslābināties un sasniegt alfas stāvokli, un gandrīz visi no tiem dod vēlamo rezultātu, ja tos veic regulāri.
Ja tu izmanto Silvas metodi, kad esi jau labi iemācījies relaksēties, tev vairs nav jāskaita no 100 līdz 1. Pēc desmit dienām vari skaitīt no 50 līdz 1, vēl pēc desmit dienām – no 25 līdz 1, un, visbeidzot, kad esi ļoti labi iemācījies atslābināties, pietiks, ja skaitīsi no 10 līdz 1.
Atrodoties alfas stāvoklī, tu vari vizualizēt izveseļošanos no dažādām slimībām, sākot no vienkāršām iesnām un beidzot ar nopietnākām kaitēm. Tu vari arī vizualizēt pozitīvus dažādu situāciju atrisinājumus gan biznesa pasaulē, gan attiecībās ar cilvēkiem, kas tev sagādā problēmas.
Meditācijas vadīšana
Ir vēl viens viegls paņēmiens, kā atlabināties un sasniegt alfas stāvokli.
Apsēdies ērti krēslā, atbalstoties ar kājām uz grīdas un rokām uz augšstilbiem, vai arī apgulies uz muguras gultā, izstiepjot rokas un kājas, pavēršot plaukstu iekšpusi uz augšu.
Dziļi ieelpo, uz brīdi aizturi elpu, tad izelpo – to darot, izjūti, ka tu atbrīvojies no dienas spriedzes.
Turpini dziļi elpot un ļauj savai uzmanībai pievērsties pierei un galvas virsai, kaklam un pleciem. Izjūti kā saspringums aizplūst no tavas pieres un galvas virsas, kā tā atslābinās. Tagad ļauj atspriegoties muskuļiem ap acīm, turpinot dziļi elpot. Atbrīvo lūpas un muskuļus ap muti. Ļauj atslābt visiem sejas muskuļiem. Tad sajūti, kā atspriegojas kakla muskuļi, kakls pilnībā kļūst atbrīvots.
Tad pievērs uzmanību pleciem. Sajūti, kā atbrīvojas pleci. Vienkārši ļauj saspringumam aizplūst un atbrīvojies.
Tev nekas nav jādara, nekas nav jāmaina, tikai jāatbrīvojas un jāļaujas relaksācijai.
Tagad ļauj atbrīvoties muguras muskuļiem un sajūti, kā atslābums pārvietojas no muguras augšdaļas uz leju. Iegrimsti arvien dziļāk patīkama atslābuma stāvoklī.
Tagad atbrīvo krūšu muskuļus, sajūti, cik mierīgi un viegli pukst tava sirds. Atslābini vēdera muskuļus, visu laiku elpojot viegli un dziļi. Sajūti, kā atspriegojas iegurņa muskuļi un kā relaksācijas radītais siltums izplatās pa taviem gurniem un nonāk pēdās un kāju pirkstos. Sajūti kā atslābums un siltums ieplūst kāju pirkstgalos.
Turpini elpot lēni un dziļi, izbaudot šo pilnīgās relaksācijas stāvokli.
Pēc pāris minūtēm vari sākt skaitīt no 1 līdz 5 un atmosties vai arī izpildīt vizualizācijas vingrinājumu.
Vienmēr noslēgumā skaiti no 1 līdz 5. kad būsi nonācis līdz skaitlim 5, tu pilnībā pamodīsies un jutīsies daudz atbrīvotāks un pozitīvāk noskaņots nekā pirms tam.

Radi alfā tādu dzīvi, kādu sev vēlies
Kad būsi iemācījies nonākt alfā, tu vari sākt izmantot šo stāvokli, lai sasniegtu savā dzīvē vēlamos rezultātus. Parasti šīs prasmes apguvei nepieciešamas trīsdesmit dienas. Sākumā pietiek ar 10 minūšu ilgu vingrināšanos.

Izvairies no negatīvām ietekmēm alfā.
Ir loģiski, ka mēs instinktīvi jūtam vēlmi izvairīties no negatīvām situācijām vai negatīvi noskaņotiem cilvēkiem, kad mēs esam relaksēti. Iespējams, ka cēlonis ir tas, ka šādos brīžos mēs esam daudz jūtīgāki un uzņēmīgāki pret jebkura veida ietekmi.
Varētu teikt, ka ir dažāda līmeņa cilvēki – tādi, kas nomāc tevi un samazina tavu enerģiju, tādi, kuri ir vienā līmenī ar tevi un ar kuriem kopā tu jūties labi, un vēl tādi, kas atrodas augstākā līmenī nekā tu un iedvesmo tevi. Kad esi īpaši relaksējies, ļoti ieteicams būt kopā ar cilvēkiem, kas ir tavā vai augstākā līmenī.

Dabas dziedinošais spēks
Vairākums cilvēku instinktīvi vēlas atrasties dabā, kad viņi grib atpūsties un atslābināties. Tas ir tāpēc, ka daba mums viegli un bez piepūles var palīdzēt ieiet alfā. Turklāt mierpilnie psiholoģiski dziedinošie zaļie toņi, ko mēs redzam, staigājot pa mežu, vairo dziļas relaksācijas izjūtu.

Resurss:
Barbara Bergere "Spēkavots dvēselei"

Oskara Šterna foto
 
http://www.domuspeks.lv/portals/alfas-stavoklis.html