trešdiena, 2020. gada 20. maijs

Petīcija

PETĪCIJA. Ko Jūs par šādu tekstu domājat? Un kā jūs domājat - vai ir vērts rakstīt petīciju Saeimai, valdībai un prezidentam, kuriem vienmēr ir bijis vienalga, ko domā tauta? Varbūt, vajag mainīt Saeimu, valdību un prezidentu uz tādiem, kas darbojas Latvijas tautas interesēs, un tad vairs nebūs jāraksta petīcijas?
Bet tātad teksts:
PAR 5G TEHNOLOĢIJU, CILVĒKU ČIPOŠANAS UN TAI PIELĪDZINĀMU MOBILO IZSEKOŠANAS LIETOTŅU UN BĪSTAMU VAKCĪNU VEIDU AIZLIEGŠANU VAI IEROBEŽOŠANU LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMDOŠANĀ.
Lai aizsargātu cilvēka dzīvību, veselību, brīvību un pamata tiesības aicinām Latvijas Republikas Saeimu un Ministru Kabinetu veikt nepieciešamās izmaiņas likumdošanā, ierobežojot bīstamu vai nepamatotu 5G tehnoloģiju, cilvēku “čipošanas” vai tai līdzvērtīgu tehnoloģiju veidu, kā arī klīniski nepārbaudītu vakcīnu veidu izplatību vai vispārēju ieviešanu piespiedu vai obligātā veidā Latvijas valsts teritorijā.

Latvijas sabiedrībā aizvien vairāk parādās bažas par to, vai publiski paustais COVID19 radītais risks ir samērojams ar plānotiem personas brīvību ierobežojošiem pasākumiem. Ļoti lielas bažas ir par, iespējams, iecerēto tā saucamo obligāto digitālo vakcinācijas uzraudzības un kontroles sistēmu, kas ārēji tiktu skaidrota ar nepieciešamību rast preventīvu un pēc-epidēmijas uzraudzības līdzekli nolūkā mazināt upuru skaitu COVID19 pandēmiju kontekstā.
No dažādiem Latvijas un ārvalstu ziņu avotiem noprotams, ka atsevišķas globālas korporācijas, savu komerciālo interešu vārdā, var censties radīt sistēmu, kas šīm korporācijām dotu iespēju formālu lozungu piesegā un, izmantojot valsts varas institūciju atbalstu, kas izpaustos likumdošanas varā, veikt prettiesisku iejaukšanos personu privātajā dzīvē, likumdošanas līmenī nostiprinot nesamērīgus personu tiesību un brīvību ierobežojumus, kas ievērojami pārsniedz Eiropas Cilvēktiesību konvencijā paredzētās valsts tiesības izdarīt atkāpes no šī dokumenta.

Jāņem vērā, ka patreizējais digitālo tehnoloģiju attīstības līmenis ir sasniedzis tādu pakāpi, kas ļauj pavisam vienkārši radīt visaptverošu, globālu digitālās identifikācijas sistēmu, kuras darbības pamatā ir katram indivīdam implantēts identifikācijas avots (čips), kas saturētu gan personas datu, gan veselības stāvokļa (tostarp, veikto vakcīnu) pamatinformāciju.

Bažas rada fakts, ka, izmantojot ārkārtējās situācijas radītos personas sabiedrisko aktivitāšu ierobežojumus (tostarp, pulcēšanās, piketēšanas u.c.), steigā var tikt pieņemti tiesību akti, kas fundamentāli var ietekmēt ikviena Latvijas iedzīvotāja dzīvi, likteni, veselību un pat dzīvību, bez iedzīvotāju iespējām paust savu pilsonisko stāju un viedokli par tiem. Jāņem vērā, ka – jo globālāka ir kāda digitāla rīka izplatība, jo lielāks ir ļaunprātīgu datu iegūšanas, manipulācijas un rīcību ar tiem risks, tostarp, arī no rīka izstrādātāju puses attiecībā pret minētā rīka lietotājiem.

Nodrošināt absolūtu vai pat pietiekami spēcīgu IT drošību un pārbaudāmu tiesisko uzraudzību šādam procesam nav iespējams, ņemot vērā, ka izmaksas šādam uzraudzības mehānismam būtu astronomiskas, ko nespētu nodrošināt nedz valstu budžeti, nedz šādu pasākumu iniciatori un komerciālie izstrādātāji.
Tomēr pats svarīgākais aspekts ir ietekme uz cilvēka veselību. Pasaulē nav divu vienādu cilvēku, katra indivīda reakcija uz implantu (svešķermeni) var būt individuāla un arī negatīva, kas var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Ievērojot iepriekš teikto, šāds visaptverošs digitalizācijas projekts no cilvēktiesību aizsardzības viedokļa nav atbalstāms.

Faktiskās sekas šāda projekta ieviešanai būtu ceļš uz cilvēka būtības degradāciju līdz mehāniska robota līmenim un cilvēka pielīdzināšanu mākslīgajam intelektam, laika gaitā nonivelējot cilvēku vienā līmenī ar robotiem. Katrai komerciāli radītai iniciatīvai, pēc savas pamatidejas, nav sakara ar labdarību, tādēļ nodot cilvēkus obligātai “čipošanai” nav pieļaujams. Turklāt nav iespējams garantēt, ka personas, kuras šādas sistēmas ierosina vai uztur, vai ieinteresētas to manipulācijā, darbojas tikumīgu un ētisku mērķu vadītas.

Pamatojoties uz augstāk minēto, lai aizsargātu cilvēka pamattiesības un fundamentālās brīvības, kas nostiprinātas Latvijai saistošajos starptautiskajos normatīvajos aktos, kā arī – lai aizsargātu cilvēka dabiskās tiesības, kas jebkuram cilvēkam piemīt ar dzimšanas brīdi, demokrātiskas un progresīvas sabiedrības cilvēciskuma vārdā, mēs aicinām Latvijas Republikas Saeimu un Valdību (Ministru kabinetu) veikt nepieciešamos likumdošanas pasākumus ar mērķi likumdošanas līmenī noteikt šādus pamatprincipus:

1. Latvijas Republikā tiek aizliegta obligāta cilvēku čipošana - mikročipa ievadīšana cilvēka ķermenī vai cita fiziskas personas digitālās identifikācijas līdzekļa saistīšana ar cilvēka ķermeni. Tāpat ir aizliegts pieprasīt obligātu viedierīču un lietotņu līdzi nēsāšanu, kurās ir aplikācijas, kas pilda digitālās identifikācijas un izsekošanas funkcijas.

2. Izņemot saslimšanas, vakcīnas uz kurām tiek veiktas atsevišķos, specifiski norādītos un globāli atzītos (uz klīniskiem pētījumiem balstītos) personas veselības aizsardzības standartos, Latvijas Republikā ir aizliegta obligāta vakcinācija, tā var būt tikai patiesi brīvprātīga bez spaidiem uz to.

3. Bez pasaules līmeņa klīnisku pētījumu par ietekmi uz cilvēka veselību veikšanas ir aizliegta 5G un citu intensīvu elektromagnētisko starojumu izstarojošu ierīču izmantošana publiskajā apritē.

Petīciju izveidojis Sandris Točs