svētdiena, 2020. gada 10. maijs

Mātes diena (process)




Godināt mīlošu un ne tik mīlošu māti Mātes dienā

Pastāv kāda neaprakstāma neatdalāmības sajūta, ko viņa izjūt pret tevi. Tas ir īpašs spēks, ko daba ir dāvājusi mātei. Bet, vai visas mātes ir šādas?


Kādēļ mātei ir piešķirts tāds gods vēdiskajā tradīcijā? Kāpēc mēs sakām: Mathru devo Bhava, kas nozīmē “Godā savu māti tā kā tu godātu Dievu.”

Kāda ir mātes sirds?
Mātei tu esi kas īpaši svarīgs. Viņa ziedotu savas ērtības, savu drošību, prieku, karjeru, ēdienu, pat savu dzīvi. Viņa ziedotu visu tavā labā.

Pastāv kāda neaprakstāma neatdalāmības sajūta, ko tā izjūt pret tevi. Tas ir īpašs spēks, ko daba piešķīrusi mātei. Bet, vai visas mātes ir šādas? Diemžēl nē.
Daudzi cilvēki ir sajutuši aizspriedumus un arī rupju nevērību no savām mātēm. Citi pieredzējuši arī ļaunprātīgu izmantošanu. Un tie sevī nes šīs rētas līdz pat kapam. Kā gan lai mēs spētu godināt šādu nepilnīgu māti?

Te es vēlos vērst tavu uzmanību kādai vēdu himnai, kas vēršas pie dievišķā….. šajā skandējumā dievišķais tiek godināts kā māte, bet skandējums ar to nebeidzas. Tas turpinās, aprakstot dievišķo kā viedumu un ilūziju, kā apmierinājumu un izsalkumu, kā atmodu un miegu.

Dievišķā māte ir tas klēpis/ sākums, kas rada visu dzīvi. Viņa ir mahagarbha. Viņa ir arī Mahakali- lielais varenais laiks vai lielā varenā nāve. Kad tu apcerē iedziļinies dievišķajā mātē, tad visi spriedumi un vērtējumi, tādi kā – perfekts vai nepilnīgs- pazūd paši no sevis.

Vai mūsu mātes nav tādas pat?
Mīlestības brīžos tās mūs īr apmīļojušas, tās mūs ir barojušas, mīlējušas, bet brīžos, kad bijušas nelaimīgas, tās mūs ir sāpinājušas un ignorējušas.
Vai vari uz dažiem mirkļiem aizvērt acis un padomāt par savu māti?

·         Pārstāj, rimsti sagaidīt perfektu, pilnīgu cilvēku. Ļauj savai sirdij savienoties ar kādiem skaistiem brīžiem, ko esi pavadījis kopā ar savu mammu. Ja tu varētu pastumt malā uzkrāto sāpju slāņus un tagad atgriezties atpakaļ pagātnē kādos tīros un skaistos mīlestības brīžos- nav svarīgi, cik daudz to bijis, vai cik sen tas bijis. Sajūti to mīlestību, kas bija tavai mammai šajos brīžos; vai nu tava māte ir šodien dzīva vai nav.

·         Savā sirdī savienojies ar viņu un dari viņai zināmu, cik ļoti daudz tev nozīmē šie mīlestības brīži.

·         Tagad dodies tālāk un redzi, vai tevī ir kādas atmiņas, kas joprojām ir sāpīgas un saistās ar mammu; un varbūt tās tavā dzīvē paceļas atkal un atkal?

·         Vai tu vari redzēt savu māti kā trauslu sievieti, kura ir sāpinājusi pati sevi un gadiem dzīvojusi ciešanās, neapmierinātībā, vientulībā, apmulsumā?

·         Vai tu spēj sajust viņas stāvokli, kad viņa sāpināja tevi?

·         Vai tu vari aizstāt nosodījumu, saraujot šos kritikas un nopēluma zirnekļtīklus, un ieiet dziļā līdzjūtības stāvoklī vēlot savai mammai- lai viņa ir brīva no visa, kas viņu sāpina. Ja viņas vairs nav, tad mīlestībā vēli- lai tava mamma ir brīva no pēc dzīves ciešanām.

·         Iekšēji apskauj savu mammu

·         Tagad vari atvērt acis

10.maijs ir Mātes diena
Vai vari veltīt nelielu brīdi savas dzīves, lai pavadītu dažus mīlestības brīžus ar savu mammu? Sajūtot viņas sajūtas? Tā būs svēta dāvana, ko viņai pasniegsi.

Laimīgu Mātes dienu!