pirmdiena, 2020. gada 25. maijs

Evolūcija krīzes laikā- 36- kad pazūd atkarība?



Evolūcija krīzes laikā- 36
Vai tev ir atkarība?

Mēs esam civilizācija, kas ir atkarīga no ātruma, satraukuma un izpriecām. Mēs dzīvojam ļoti trūcīgā apziņas kvalitātē, kas nespēj priecāties par dzīvi tādu, kāda tā ir.

Vai tev ir atkarība?

Namaste
Kā tev klājas? Vai šonedēļ, kad aktivitātes pamazām atgriežas normālajā režīmā, esi iekšējā mierā?

Šo  mēnesi visā pasaulē dēvē par mentālās veselības apzināšanās mēnesi. Parunāsim šodien par to. Parunāsim par atkarībām, jo atkarības ir antitēzes mentālajai un emocionālajai labsajūtai.

Pirms izdari secinājumu par to, ka atkarības uz tevi neattiecas, noklausies līdz galam tajā, ko teikšu.

Pastāv dažādu veidu atkarības- pārēšanās, pārgulēšanās, tenkošana, neapzināta melošana, dažādu politiku piekopšana mājās un darbā, nemitīga TV seriālu skatīšanās un pat nemitīga strādāšana- arī tās visas var būt atkarības.
Pastāv arī klasiskās atkarības- tādas kā alkohola atkarība, nikotīna, narkotiku atkarība, interneta spēlīšu atkarība.

Patiesība ir tāda, ka mēs esam atkarību pilna civilizācija. Pasaulē ir vismaz 300 milj. alkohola atkarīgo. Tikai Indijā vien mums ir vismaz 14 miljoni alkohola atkarīgo. Ja runājam par smēķēšanu, tad šajā gadsimtā vairāk kā miljards cilvēku nomirs no smēķēšanas. Vismaz 100 miljoni cilvēku šobrīd atrodas interneta spēlīšu atkarībā.

Mēs esam civilizācija, kas ir atkarīga no ātruma, satraukuma un izpriecām. Mēs dzīvojam ļoti trūcīgā apziņas kvalitātē un nespējam priecāties par dzīvi tādu, kāda tā ir. Mums vajag tīkamus satraukumus un nepārtrauktus uztraukumus.

Kas ir atkarība?

Atkarība ir tāds piespiedu ieradums, kuram tavs prāts un ķermenis nespēj pretoties. Kārdinājums ir pārāk spēcīgs, lai tam pretotos. Un lielākoties atkarīgie jūt, ka viņu cīņa pret atkarību ir neveiksmīga cīņa. Un tā ir taisnība, ka tu nespēj cīnīties ar savu atkarību pielietojot vien savu gribasspēku. Cīnīšanās ar atkarību līdzinās cīņai ar krokodilu ūdenī. Ūdenī krokodils ir daudzkārt spēcīgāks par tevi. Tavas uzvaras iespējas ir niecīgas.

Tev ir jāsaprot, ka atkarība ir tikai simptoms- tā ir zīme par iekšējo cīņu, kas norit tevī. Tā ir zīme, ka cīnies pret kādu dzīves īstenību. Tu centies paglābties no dziļa nelaimīguma ar šīs atkarības starpniecību un tu centies piepildīt sevi ar šo atkarību.

Jebkurš atkarīgais ir iekšēji ievainots cilvēks- vai nu viņš to atzīst vai nē. Visiem atkarīgajiem ir vajadzīga pamatīga dziedināšana.

Lai labāk spētu sevi saprast, atbildi uz šādu jautājumu. Atceries to laiku ,kad dzeršana, smēķēšana vai interneta spēlītes bija vienkāršs un nekaitīgs laika pavadīšanas veids, kurā tu kopā ar saviem draugiem iegrimi prieka pēc. Kurā brīdī tas kļuva par atkarību? Kad tā vienkāršā izprieca kļuva par tavu saimnieku un tu par tās vergu? Teikšu tā: tā kļuva par atkarību brīdī, kad dzīve tev kļuva par cīņu vai arī brīdī, kad kļuvi nelaimīgs par savu karjeras progresu, vai brīdī, kad neguvi kāroto apmierinājumu mīlestībā un attiecībās. Tā kļuva par atkarību brīdī, kad dzīve kļuva bezjēdzīga un garlaicīga.

Atceries, ka nevari atbrīvoties no alkohola atkarības līdz brīdim, kamēr neatbrīvojies no sāpēm par neveiksmi, no zaudējuma sāpēm. Tu nevari atbrīvoties no pārliekas ēšanas ieraduma līdz neatbrīvojies no sāpēm par to, ka netiec mīlēts un jūties nevajadzīgs, nevēlams. Tu nevari atbrīvoties no smēķēšanas ieraduma līdz neatbrīvojies no garlaicības un bezjēdzības.
Atbrīvošanās no atkarības nav tik grūta kā izklausās. Ikviens to var izdarīt. Mēs esam sastapuši tūkstošiem cilvēku, kuri zibenīgi atbrīvojušies no savām atkarībām tad, kad noslēguši mieru ar savu dzīvi. Ne tikai tie, kuri ierodas Ekam atbrīvojas no atkarībām! Bet arī viņu tuvie un mīļie mājās atbrīvojas no tām.

Pastāstīšu kādu notikumu no dzīves. Kāds vīrietis, personības izaugsmes koučs no Latīņamerikas, ieradās uz Ekam pārpilnības festivālu. Festivāla laikā viņš pieredzēja iespaidīgu sirds atmodu un savienojās ar savu vecāko dēlu. Dēls visu mūžu bijis tēva dzīves kauna traips. Dēlam bija jau 34 gadi un viņš bija hronisks alkoholiķis, kurš nebija spējis izveidot ne karjeru, ne arī attiecības. Kādā no Ekam festivāla dienām Dievišķais atvēra tēva sirdi un ļāva apzināt to nenormālo vientulību, kādā dēls bija audzis jau no pašas bērnības, tad pusaudža gados un līdz pat pilngadībai. Tēvs sajuta dēla vilšanos par to, ka tas nespēj atbilst standartiem; tēvs saprata, ka pats nebija spējis mīlēt dēlu un palīdzēt tam izkļūt no emocionālajiem konfliktiem. Tēvs pats bija darb-atkarīgs un atkarīgs no saviem uzskatiem par to, kas ir panākumi dzīvē. Atrazdamies Ekamā pie zelta lodes, sajuzdams maigu mīlestību un vienotības sajūtu ar savu dēlu, asaras sāka straumēm ritēt pār viņa vaigiem. Šajā garīgajā vīzijā vīrietis juta, ka Dievišķais svēta viņa dēlu. Tajā vakarā tēvs piezvanīja dēlam un vienkārši klausījās viņā neko nepielabojot un nesniedzot padomus, un sajūta dēla balsī sāpes un vilšanos. Septītās dienas vakarā pirms festivāla noslēguma piezvanīja dēls un teica, ka esot nolēmis atteikties no alkohola un  iekārtojas darbā! Pēdējo divu gadu laikā abi nu jau ir pabijuši festivālos trīs reizes. Jaunais cilvēks ir atmodies dziļam iekšējam mieram. Viņš strādā kopā ar savu tēvu un koučo nu jau arī pats.

Mēs neesam pret-atkarību centrs. Nē.
Ekam ir dievišķā spēka vieta. Te dziedinās cilvēku sirdis. Kad sirds top dziedināta, tad atkarības pazūd pašas no sevis.
Tavs ceļš pretim brīvībai sākas ar savas atkarības pamanīšanu, nevis ar tās noliegšanu.
Tu kļūsti nopietni ieinteresēts savā ceļojumā tikai tad, kad redzi, kā tava atkarība ietekmē tavu dzīvi kopumā, kā tava atkarība ietekmē tavu bērnu un partneru dzīves.

Dzīve nav jādzīvo nekāda veida verdzībā. Tā ir jādzīvo brīvībā.