otrdiena, 2017. gada 11. jūlijs

Kur dvēsele slēpj savas ciešanas: 7 klasiskas psihosomatiskas saslimšanas

http://xfaili.lv/2017/01/07/kur-dvesele-slepj-savas-ciesanas-7-klasiskas-psihosomatiskas-saslimsanas/2/

Psihosomatiskās problēmas ir pilnīgi reālas un parādās kā stresa situāciju un sarežģītu savstarpējo attiecību rezultāts, ārējās ietekmes uz psihi un citu absolūti nefizioloģisku cēloņu dēļ. Vērts arī pieminēt, ka daudzi pētnieki uzskata, ka psihosomatiskās saslimšanas rodas orgānos un sistēmās, kas sākotnēji ir visnovājinātākās, ņemot vērā dzīvesveidu un iedzimtu noslieci.
Hipertonija
Peptiska čūlas slimība
Bronhiālā astma
Neirodermīts
Hipertireoze
Čūlainais kolīts
Reimatoīdais artrīts
Kopš tā laika mainījies un būtiski ticis papildināts psihosomatisko saslimšanu saraksts. Pašlaik tajā ietvertas panikas lēkmes, miega traucējumi, onkoloģija, infarkts, kairinātas zarnas sindroms, seksuālie traucējumi, aptaukošanās, nervu anoreksija, bulīmija. Šos un vēl citus traucējumus ir pamats nodēvēt par psihosomatiskiem.
Kas nepieciešams, lai izveseļotos?
Nepieciešams ne tikai izārstēt fizioloģisko cēloni, bet tikt galā arī ar psiholoģiskajiem iemesliem. Vairāki ārsti ir pārliecināti – lai gan psihosomatisko saslimšanu ārstēšanā psihoterapeita palīdzība ir nepieciešama, taču tikai kā palīglīdzeklis. Tomēr ir gadījumi, kad galveno palīdzību var sniegt tieši psihoterapeits.
Savukārt fiziskā līmenī nepieciešams laikus likvidēt stresa sekas, nepieļaut hronisku pārslodzi, iepriecināt savu ķermeni ar masāžām, fizisku slodzi un pilnvērtīgu atpūtu, mācīties kontrolēt spriedzi un prast atslābināties. Un pats galvenais – ja nevarat mainīt situāciju, mainiet attieksmi pret to!