piektdiena, 2017. gada 28. jūlijs

Kas ir Bērnība?

https://santaspace.wordpress.com/2017/07/28/kas-ir-berniba/

Iespējams, ĻOTI iespējams, ka es pēc gada par šīm pārdomām viegli pasmīnēšu un pēc 5 gadiem es par to visu smiešos balsī. Taču šodien tās ir tieši tādas un tas man ir atļauts :)
Kas ir Bērnība?
Tas ir Laiks jau no dzimšanas brīža saņemt ilgus un maigus acu kontakta mirkļus. Un ļoti lēnus un mierīgus pieskārienus ķermenim :) Tas ir Laiks ļaut mammai iemācīties pabarot, pārģērbt, nomazgāt, noslaucīt, midzināt, mierināt un visām darbībām atrast īstos vārdus, kurus ļoti lēni procesā runāt līdzi.

Tas ir Laiks skaisti un maigi piedzīvot un ļaut mammai un tētim izjust pirmos svētku godus – pirtīžas.
Tas ir Laiks necelties nepēckāda modinātāja un ļaut mammai mazliet pasapņot par TO tālo izgulēšanās dienu vai kaut vai pagulēšani no rīta, tik ilgi, cik mammai pašai gribas :)
Tas ir Laiks no mammas un tēta sarunām un darbībām iemācīties izprast, nosaukt vārdos un pārvaldīt emocijas :) tam seko nākošais punkts..
Tas ir Laiks SAŅEMT spēcinošu klātbūtni, drošo pamatu un ciešu saikni jeb drošo piesaisti, rūpes, atbalstu un iedrošinājumu. Visu diennakti :)
Tas ir Laiks redzēt, just un iepazīt, kā darbojas pasaule un ka tajā ir dažāda realitāte, arī tā ar fizisku un emocionālu vardarbību apkārt, citās ģimenēs, un vēl dažādu cita veida šķietamo netaisnību.
Tas ir Laiks mammai un tētim iemācīties NO JAUNA sarunāties, risināt sarežģītākas lietas, līdzāspastāvēt, vadīt sadzīvi un ikdienu! Un to visu darīt ar tādu empātiju, kāda vēl nekad nav pasaules vēsturē pieredzēta!
Tas ir Laiks mācīties kustēties un iepazīt sava ķermeņa iespējas. Ieraudzīt un iepazīt savas rokas un kājas, stipri pacelt galviņu uz augšu, stingri turēt kaklu, apvelties no muguras uz vēderu, šļūkt, rāpot, ar rokām pieturēties, apsēsties, sēdēt, paiet dažus solīšus, STAIGĀT, skriet, rādīt ar pirkstu un jautāt “Kas tas?”.  Un atdarināt mammas vingrošanu :)
Tas ir Laiks mācīties runāt un teikt visu TIEŠI tāpat, kā to saka mamma un tētis – “Kas tas i, Milda? Bakus!!”, “Lūdzu, mamma!”, “Puika bauc iteni pikām kājām!”, “Ejam Mubejī!”, “Saujīte nojietēja”, “Atā jūjai!”,”Laima jipina bumbu lielo zilo”.
Tas ir Laiks iepazīt simtiem pilnīgi jaunu garšu un pirmo reizi redzēt, kā dārzā izaug garšīga pārtika, no kuras var paēst :)
Tas ir Laiks iepazīt dabu un dzīvnieku pasauli, redzēt, sajust un domāt, kas no tā ir ēdiens.
Tas ir Laiks, kad raudāšanu pamazām papildina vārdi un pilni teikumi par visu, VISU, kas ir grūti, neērti un nepatīkami. Gan fiziski, gan emocionāli.
Tas ir Laiks daudz, DAUDZ ķermeniskajam kontaktam ar mammu un tēti. Arī visu diennakti. Un tas tikai tā pamazām, pamazām pats no sevis samazinās.