ceturtdiena, 2017. gada 20. jūlijs

Dalailama arī šogad pošas uz Latviju

http://jauns.lv/raksts/zinas/248038-dalailama-ari-sogad-posas-uz-latviju?utm_source=draugiem.lv&utm_medium=say&utm_campaign=post_1735081003

Rīgā no 24.oktobra līdz 26.oktobrim jau trešo reizi norisināsies budistu garīgā līdera Viņa Svētības Dalailama mācības, informēja sabiedrisko attiecību vadītāja Evija Ansonska.

Mācības "Vieduma un labestības filozofija" un dialogi "Pasaules harmonijai nav robežu", Dalailama vadīs atsaucoties Baltijas valstu un Krievijas iedzīvotāju aicinājumam. Dalailama piekriti ari atsevišķai preses konferencei, kas notiks 24.oktobrī.
Pirmās divas mācības Rīgā apmeklēja 10 000 interesentu no Baltijas valstīm, Krievijas, Somijas, Lielbritānijas, Vācijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Nīderlandes, Itālijas, ASV, Zviedrijas un citām. Plānots, ka arī šogad uz mācībām, kas norisināsies Skonto hallē, ieradīsies aptuveni 5000 budistu no visas pasaules.
Ansonska informē, ka divu dienu mācībās "Vieduma un labestības filozofija" Dalailama koncentrēsies uz budisma mācības praktisko aspektu, tādēļ viņš ir izvēlējies skaidrot divus pamattekstus - Kamalašilas "Apceres pakāpes" un Dže Tsonkapas "Īsais Lamrim".
"Meditācijas pakāpes" ir trīsdaļīgs traktāts, ko pēc Tibetas karaļa Trisonga Decena lūguma 8.gadsimtā sarakstījis indiešu budistu filozofs Kamalašīla. Tajā aprakstīta pakāpeniskas garīgās pilnveidošanās metode, kuras piekritēji bija senindiešu Nālandas klostera-universitātes meistari, pretstatā tajā laikā Ķīnā izplatītajai un Tibetā ienākušajai "acumirklīgās apgaismības" idejai. Kamalašīlas ieskatus par pakāpēm meditācijas prakses izkopšanā Dalailama uzskata par ļoti nozīmīgiem, tādēļ regulāri sniedz "Bhāvanākramas" otrās daļas mutiskos skaidrojumus dažādās pasaules vietās.
Savukārt  "Īsais lamrim" autors Dže Tsongkapa ir "Gelug" skolas pamatlicējs, kurš Tibetas budismā tiek godāts līdzvērtīgi  Budam. Viņa slavenākais sacerējums ir "Pakāpeniskais ceļš uz apgaismību", kas ticis uzrakstīts garajā, vidēji garajā un īsajā versijā, norāda Ansonska.
Pēdējo reizi Viņa Svētība Dalailama Latvijā viesojās 2016.gadā, un Nobela miera prēmijas laureāta mācības Rīgā norisināsies jau trešo reizi.