otrdiena, 2016. gada 25. oktobris

Fitoterapeits Artūrs Tereško godīgi: ar ko tiek un netiek galā fitoterapija

http://veselam.la.lv/2016/10/21/fitoterapeits-arturs-teresko-godigi-ar-ko-tiek-un-netiek-gala-fitoterapija/

Vai dabas augi palīdz vai traucē medikamentu terapijai?
Komentē fitoterapeits Artūrs Tereško: Ir jāatzīst, ka fitoterapija netiek galā ar endokrīnajām slimībām, kas prasa hormonus aizvietojošo terapiju, ar septiskajām slimībām, kur nepieciešamas spēcīgas antibiotikas, arī reanimācijas pasākumiem fitoterapija nav piemērota.
Ārstniecības augi sākumā jālieto līdztekus ārsta noteiktiem medikamentiem un pēc kāda laika jāvēro, kas notiek. Nedrīkst, piemēram, hipertoniskās slimības gadījumā pēkšņi pārtraukt lietot Enap un Lusupres un cerēt, ka augu tēja uzreiz normalizēs asinsspiedienu, – tā nenotiek, ir vajadzīga ilgstoša augu preparātu lietošana, ne tikai pret spiedienu, bet arī zālītes aknām, nierēm, asinsvadiem un nervu sistēmai.
Ārstniecības augi labi palīdz, taču to lietošana katrā situācijā ir atšķirīga. Ja cilvēks saslimis akūti, tad vispirms slimība jāapdzēš ar kādu medikamentu. Es neņemos ārstēt plaušu karsoni tikai ar tējām. Ja ir 40 grādu temperatūra un klepus, t. i., totāla infekcija, tad tā jāārstē ar antibiotikām.
Veselības augus lieto paralēli, jo tie viens otru neizslēdz. Maskavā prof. Korsuna vadībā tika uzrakstīta disertācija par to, kā ķīmijterapijas laikā un pēc tās palīdz ārstniecības augi. Cilvēkus sadalīja divās grupās: vieni saņēma tikai ķīmijas terapiju, bet otri – ķīmijas terapiju plus ārstniecības augu maisījumu, kurā ietilpa ceļmallapas, ehinācijas, lielās nātres laksti, tīruma kosa, dzeltenā kaķpēdiņa, kliņģerītes un vīgriezes ziedi, trejdaivu sunīša laksti, bērza lapas, asinszāles laksti, pienenes un cigoriņa saknes (visi augi vienādās devās).
Liekas, nekā īpaša, bet asinsanalīzes pierādīja, ka tiem, kuri līdztekus saņēma augu maisījumu, kā subjektīvie, tā objektīvie traucējumi bija mazāki. Arī asiņu un urīna analīzes bija mazāk izmainītas. Pēcterapijas rezultāts bija daudz labāks – šie cilvēki ātrāk atgu-vās, ilgāk dzīvoja vai pat pilnīgi izveseļojās un varēja uzskatīt sevi par darbspējīgiem. Tas tika pierādīts, zinātniski apstiprināts un disertācijā aizstāvēts.
Šajā pētījumā nosauktos augus es iekļāvu savas veselības tējas “Vairogs” sastāvā, kas paredzēta onkoloģiskajiem slimniekiem. Vajadzētu izdzert vienu paciņu šīs tējas, tad ieturēt nedēļu pārtraukuma un turpināt ilgstoši.