pirmdiena, 2016. gada 31. oktobris

Gunas. Kurā esi Tu?

http://www.veduvieda.lv/gunas/

Visa cilvēka dzīve norit 3 enerģijās, jo it viss pasaulē ir veidots no šīm enerģijām – vismazākā šūna un vislielākā ēka. Sanskritā šīs 3 enerģijas sauc par gunām, un tās ir: satva, radžass un tamass jeb gaisma, kaisle un tumsonība. Uzvarēt šīs enerģijas un iziet ārpus tām nav iespējams, taču var pāriet no vienas otrā. Mūsdienās cilvēki dzīvo kaisles, dinamikas enerģijā. Ja jūs pildītu testu, lai noteiktu savu pašreizējo gunu, tad vismaz 80% atbilžu atbilstu radžasam, bet pilnīgi katram no mums ir arī šis tas no gaismas un tumsas. Es jūs aicinu caur tālākajiem piemēriem iepazīties ar to, kā izpaužas šīs enerģijas, un pavērot tās sevī un apkārt, varbūt jūs saredzēsiet loģiku tajā, sistēmu, kas darbojas.
– Cilvēkiem gaismā ir sava valoda, tie runā vienkāršiem vārdiem, no sirds, maigi, viņu valodā nav sarežģītu vārdu, pārgudrības. Kaislīgiem cilvēkiem valodā ir daudz sarežģītu vārdu, svešvārdi, jaunvārdi, profesionālismi, kurus saprot tikai šaurs loks. Tumsā cilvēki runā žargonā, rupjiem vārdiem.
– Ārstēšanās gaismā ir ārstēšanās ar dabas palīdzību, ar diētu, ar dienas režīmu, ar veselīgu dzīvesveidu, palēnām, bez steigas. Kaislē cilvēki arī var ārstēties ar naturāliem līdzekļiem, taču tie būs ūbernaturāli, tādi, ko rāda reklāmās, moderni, tādi, kas palīdz pret visu. Par kaislīgiem ārstēšanas veidiem cilvēki fano, taisa klubus, reklāmē kā pašu labāko. Ārstēšanas tumsā – piparu šņabis, šņabis ar citronu, balzāms ar upeņu sulu. Un visi šie ārstniecības veidi palīdz! Tikai, ja ārstējas gaismā, tad izārstējas pavisam, ja iedzer maģisko tableti pret visu, tad problēma agrāk vai vēlāk atgriezīsies, ja iedzer šņabi – tas noved pie degradācijas. Šņabis palīdz pret saaukstēšanos, tikai cilvēkam pēc tam paliek vēl vairāk sliktie ieradumi un aplamāks priekšstats par to, kā ir vispār jādzīvo.
– Dzīvošana gaismā ir ārpus pilsētas, pieticīgā mājiņā, ar savu dārziņu… Kaislē tā var būt liela māja ārpus pilsētas, no kuras uz darbu ir jābrauc 2 stundas, un sanāk, ka tu dzīvo nevis pie dabas, bet mašīnā, jo vajag daudz strādāt, lai šādu māju uzturētu. Vai arī dzīve pilsētas centrā, daudzstāvu mājā, jo tikai pilsētā var nopelnīt. Dzīvoklis tumsā ir tāds, kur draugi savācas iedzert, uzpīpēt, datorspēles uzspēlēt.
– Apģērbs gaismā ir neitrālos toņos vai arī tādās krāsās, kas ir sastopamas dabā. Apģērbs nosedz ķermeni, uz tā netiek likts akcents. Kaislē apģērbs ir spilgtās, nenaturālās krāsās, ķermeņa formas ir akcentētas. Tumsā – saplēsti džinsi, panki, goti utt., kā arī tik atklāts apģērbs, ka, varētu teikt, tā praktiski nav.
– Ģimenes dzīve gaismā – cilvēki viens otru piedod, pacieš, saglabā ģimeni. Kaislē – nepiedod, strīdas par sadzīves sīkumiem, šķiras. Tumsā – krāpj, sit, moka.
– Bērnu audzināšana gaismā – bērnus neaudzina, bet vēro, kādā virzienā bērns pats attīstās un palīdz viņam tajā. Audzināšana, kontrole notiek caur laba piemēra rādīšanu, jo bērni kopē savus vecākus ļoti dziļā līmenī. Kopē konceptu un dara pa savam. Ja vecāki skatās televizoru, tad bērns spēlē datorspēles. Audzināšana kaislē: “Ja tev būs labas atzīmes liecībā, tad mēs tev nopirksim iphonu, motorolleru utt.”
– Zināšanas gaismā ir zināšanas par to, kā ir jādzīvo, kā jābūvē attiecības, kā jāstrādā ar sevi. Kaislē – matemātika, fizika, ekonomika, finanses, menedžments, svešvalodas.
– Mācīšanās gaismā – nedaudz skolas/augstskolas programma, nedaudz par dzīvi, nedaudz hobijs, nedaudz sports. Cilvēks grib ar sirdi saprast ‘vielu’. Mācīšanās kaislē – iegremdēšanās vienā lietā, lai potenciāli sasniegtu augstu rezultātu. Tumsā cilvēks mācās, kā zālīti pareizi jāaudzē, kā kandža jādzen, kā no magones opiju iegūt, kā banku aplaupīt.
– Draudzība gaismā – dziļas attiecības, cieņa, satiekoties cilvēki runā par pilnveidošanos. Draudzība kaislē – kopīga atpūta, braukšana atvaļinājumā kopā, kopīga darba, biznesa attiecības. Cilvēki, kam draudzība ir tumsas gunā, satiekas, lai kopīgi iedzertu.
– Ticība gaismā ir ticība Dievam tādā vai savādākā veidā un formā, kā arī cieņa pret citām reliģijām un citādu viedokļu pieņemšana. Ticība kaislē – naudai, priekšniekam, kādam sporta veidam, vai arī ticība kādai noteiktai reliģijai un citu reliģiju noliegšana. Ticība tumsā ir ticība SEV. Arī tumsā cilvēks var apgalvot, ka ir ticīgs Dievam, un tajā pašā laikā būt pārliecināts, ka ‘pareizi rīkoties’ nozīmē rīkoties tā, kā viņam pašam šķiet pareizi.
– Mērķis kaislē ir saistīts ar materiālām vērtībām, piemēram, kļūt par priekšnieku, uzbūvēt māju utt. Tumsā cilvēkam var būt mērķis uzvarēt derības, kurš izdzers vairāk šņabi vai apēdīs vairāk hotdogus. Mērķi gaismā: pilnveidoties, ievērot askēzes, uzlabot pasauli, kalpot sabiedrībai.

Piemēri: O.G. Torsunovs