Mūsdienu sabiedrībā tikai retais nav dzirdējis par AS – spēju sevi apzināties sapnī un kontrolēt to. Bet agrāk šādus cilvēkus labākajā gadījumā uzskatīja par fantazētājiem un meļiem, sliktākajā gadījumā – par psihiski nenormālajiem, kurus nepieciešams ārstēt…
Interesanti, ka tai pašā laikā vairāku valstu slepenās aģentūras nopietni pētīja šo un citus fenomenus (piemēram, M. Mumford, A. Rose, D. Goslin, 19951). Kaut arī ne visi pētījumu rezultāti nonāca līdz sabiedrībai, AS izpēte guva apliecinājumu, ka tie pastāv. Ieguvumi no pētījumiem tika publicēti (S. LaBerge, 1985) un ātri iekaroja gan uzmanību, gan praktizētāju pulku. Tas ir izskaidrojams ar vairākiem faktoriem. Neskatoties uz to, ka par apzināšanos sapnī ezotēriskajos, mistiskajos un šamaniskajos virzienos, piemēram, Karloss Kastaņeda runāja jau sen, to skaidrojumi un vingrinājumi bija aptuveni, izplūduši, tāpēc bieži pārprasti, un tik gaidītie rezultāti izpalika. Tie, kuri izmantoja Kastaņedas paņēmienus (piemēram, skatīšanos uz plaukstu dienā, cenšoties to ieraudzīt sapnī un apzināties), secināja, cik sarežģīti ir panākt AS (deviņdesmito gadu vidū man pašam aizgāja divi gadi, līdz sasniedzu AS). Pateicoties zinātnei, kas deva lielāku izpratni par fenomenu, tika izstrādāti jauni paņēmieni, kas palīdz ātrāk sasniegt AS stāvokli.

Kas ir apzinātais sapnis?

Apzinātie sapņi ir tad, kad cilvēks ne tikai apzinās, ka guļ un redz sapni, bet arī var kontrolēt to – mainīt scenāriju, personāžus utt.
Gadījumi, kad cilvēks apzinās sevi sapnī, lai izbēgtu no kāda ļaunuma, neskaitās, jo apzināšanas notiek uz īsu brīdi.

Citi līdzīgie stāvokļi

Bieži cilvēki jauc AS ar ārpus ķermeņa pieredzi (out-of-body experience) un fāzes stāvokli, gan terminoloģiski, gan, pieredzot kādu no šiem stāvokļiem. Sapņos, lai kas arī nenotiktu, – tu atrodies savā "galvā", tajā pasaulē, ko smadzenes ir izģenerējušas. Ārpus ķermeņa pieredze jau norāda uz atšķirīgo – cilvēka "Es" atrodas ārpus ķermeņa. Ja apzināti sapņo, atrodoties savā istabā, un atceras mantu izvietojumu, tad no rīta var redzēt neatbilstību starp AS redzēto un reālo.
Ārpus ķermeņa pieredzē cilvēki redz reālo pasauli, vismaz tā apgalvo lielākais ārpus ķermeņa pieredzes popularizētājs un praktiķis Roberts Monro. Atšķirībā no AS, ārpus ķermeņa un fāzes stāvokļi pētīti maz, un iegūtie rezultāti ir pretrunīgi. Fāzes stāvoklī, atšķirībā no sapņiem, viss ir kā reālajā pasaulē. Tie, kas to pieredz, stāsta, ka šajā stāvoklī var pat apdauzīties, piemēram, nokrītot no augstuma. AS krītot (pēc manas un citu pieredzes), nav nekādu sāpju izjūtu trieciena brīdī (pat nokrītot no liela augstuma) – tikai sajūsma par ātrumu, brīvību, lidojumu un jaunu pieredzi.

Ko dod apzinātā sapņošana?

AS stāvoklī cilvēka smadzenes netiek traucētas ar lieku informāciju: sajūtām no paša ķermeņa, skaņas utt. Tāpēc apziņas fokuss (ko nodrošina atbrīvotās no liekiem signāliem smadzenes) ir ļoti spēcīgs, saskare ar psihes dzīlēm ir ļoti cieša. Līdz ar to, cilvēks var panākt daudz lielāku ietekmi uz savu psihi, salīdzinājumā ar parasto meditāciju (kad, neskatoties uz relaksācijas stāvokli, smadzenes tomēr tiek traucētas). Ciešā saskare ar psihi dod:
  • iespēju izmēģināt to, kas nav iespējams "reālajā" pasaulē (piemēram, lidot);
  • sevi ārstēt;
  • atcerēties sen aizmirsto. Ciešā saskare ar psihi ļauj atsaukt notikumus no tālās pagātnes;
  • iespēja gūt pieredzi tādās sfērās, kurās esi nedrošs "reālajā" pasaulē (piemēram, apgūt komunikācijas spējas, izveidot efektīvu pārrunu stratēģiju).

Vai apzināti sapņot ir bīstami?

Par AS pastāv daudz neprecīzas informācijas, piemēram, daži cilvēki uzskata, ka pēc AS cilvēks neizguļas vai vispār var sabojāt savu psihi. Sākot apgūt AS, tik tiešām ne vienmēr iznāk izgulēties, bet vēlāk miegs ir tāds pats. Psihes bojājumi netika noteikti, gluži otrādi, piemēram, izmantojot AS terapijā, tika panākti uzlabojumi (Holzinger B, Klosch G, Saletu B., 2015). AS stāvoklī cilvēki trenē smadzenes: piemēram, tika atklāts, ka šiem cilvēkiem ir biezāks neironu slānis smadzeņu pieres daļā (E.Filevich, u.c., 2015), kas atbild par mērķtiecību un loģisko domāšanu. Arī meditējošajiem tas attīstās, tikai ne tik intensīvi.

Daži ieteikumi treniņam AS stāvokļa panākšanā

Dienas gaitās noskaņoties un motivēt sevi AS sasniegšanai.
Ieviest sapņu žurnālu. Sākumā būs maz, ko rakstīt, bet ar laiku sapņi kļūs arvien loģiskāki un interesantāki.
Ikdienā praktizēt paņēmienu STOP. Darot kaut ko ikdienišķu, apstāties, paskatīties apkārt – vai tā ir realitāte vai sapnis. Izveidojot šādu paradumu, pēkšņi var apzināties sevi sapnī.

Kā noteikt, ka esi sapnī?

Sapnis var būt ļoti reāls, un cilvēki, apzinoties sevi sapnī, nodomā, ka ir reālajā pasaulē un aizmieg.
Saskaitīt pirkstus uz rokas – sapnī bieži sanāk cits skaits; cieši skatīties uz priekšmetiem, tad tie sāk mainīties, izplūst; iegaumēt priekšmetu, uz kuru tagad skaties, tad pagriezties pret to ar muguru un atpakaļ – sapnī parasti kaut kas mainīsies.
Vairāk par apzinātajiem sapņiem un citiem cilvēka attīstības paņēmieniem var uzzināt un apgūt feisbukā: "Science & Spirit".
1 Mumford, Michael D.; Rose, Andrew M.; Goslin, David A. (1995). An Evaluation of Remote Viewing: Research and Applications. American Institutes for Research
Apzināto sapņu praktiskai apgūšanai pievienojies semināram "Apzinātie sapņi – skaidrojums, treniņš, izmantošana".