svētdiena, 2014. gada 28. decembris

10 lietas, ko tu piedzīvosi, kad sāksi izbaudīt vienatni


 
Ir cilvēki, kas domā, ka “būt vienam” ir slikti. Tas nozīmē, ka esi nesabiedrisks vai nevēlams, un neviena no šīm pozīcijām netiek uzskatīta par pozitīvu.
Patiesībā, būt vienam nebūt nenozīmē kaut ko sliktu, jo, kad tu iemācies pavadīt laiku vienatnē, parādās neskaitāmi ieguvumi.

Es necenšos tevi pārliecināt kļūt par Toma Henka varoni filmā Pamestais (Cast Away), jo neviens nevar apstrīdēt ieguvumus un prieku, ko mēs gūstam no piepildītām attiecībām ar apkārtējiem cilvēkiem.
Bet es vēlos pateikt to, ka tad, kad tu iemācīsies pavadīt laiku vienatnē, tu augsi kā personība.

Zemāk ir uzskaitītas desmit pārsteidzošas lietas, ko vari piedzīvot savā dzīvē, iemācoties baudīt vienatni.
 
1. Enerģijas atgūšana.
Bieži vien, atrodoties starp citiem cilvēkiem, mēs patērējam daudz enerģijas. Centieni padarīt citus laimīgus, sasmīdināt, mierināt viņu ego, nolasīt emocijas un citas nogurdinošas lietas, ko nes līdzi regulāra mijiedarbība ar apkārtējiem cilvēkiem.
Pastāvīga saskarsme ar citiem garīgi iztukšo. Mazliet laika vienatnē palīdz atjaunot enerģiju un atpūsties no nepārtrauktās mijiedarbības, kas prasa emocionālu un garīgu atdevi.
 
2. Tu biežāk pārdomāsi notiekošo.
Tava dzīve virzās uz priekšu trakotā ātrumā. Tik ātri, ka, iespējams, tev ļoti reti gadās brīži, lai pabūtu vienatnē un pārdomātu dzīvē notiekošo.
Esot vienatnē, rodas lieliska iespēja nelielai pašanalīzei. Tā kā, tev nav jāvelta laiks tam, lai saprastu citu cilvēku domas un jūtas, tad tas ir labākais laiks, lai nofokusētos uz sevi.
Vienatne ir lieliska vide pārdomām.
 
3. Tu saskarsies pats ar savām emocijām.
Atkārtošu, ka visu laiku esot kopā ar citiem cilvēkiem, tu nepārtraukti centies nolasīt un rūpēties par citu cilvēku emocijām. Tik ļoti, ka tu vari zaudēt saikni pats ar savām emocijām. 
Kad tu sāc izbaudīt vienatni, tu iegūsti lielāku savu emociju perspektīvu. Tev rodas dziļāka izpratne par to, kas tevi dara laimīgu, kas tevi satrauc vai skumdina. 
Ar šīm zināšanām ir vieglāk regulēt emocijas. Bet tas viss sākas ar sapratni par to, kā tu jūties un to sniedz īsi vienatnes brīži. 
 
4.Tu sāksi darīt lietas, kas Tev patiešām patīk.
Nepārtraukti atrodoties citu cilvēku sabiedrībā, tu visu laiku izej uz kompromisiem, lai rastu risinājumus, kas apmierina pārējos. Diemžēl tas, ko vēlies visvairāk, ne vienmēr var saskanēt ar pārējo vēlmēm.
Tāpēc ir viegli izbaudīt vienatni, apzinoties, ka tādā veidā tev ir lielāka brīvība darīt to, ko patiesi vēlies.
  
5. Tu kļūsi produktīvāks.
Atrasties citu cilvēku kompānijā ir jautri un izklaidējoši, bet tas var ievērojami ietekmēt tavu produktivitāti. Reizēm citu cilvēku kompānija nav nekas cits kā uzmanības novēršana no tā, lai tiktu padarīti darbi. 
Vienatnē pavadītais laiks var būt produktīvākais laiks tavā dzīvē, lielākoties tāpēc, ka ir mazāk faktoru, kas novērš tavu uzmanību un tu vari pilnībā pievērsties darbam.
  
6. Tu vēl vairāk izbaudīsi savas attiecības.
Kad tu regulāri pavadīsi laiku vienatnē un beidzot sāksi izbaudīt vienatni, tu atklāsi, ka vairāk izbaudi arī attiecības ar citiem cilvēkiem.
Tas ir tāpēc, ka vienatnē pavadītais laiks ļauj sevi vairāk novērtēt. Un tas palīdz novērtēt arī visas tās labās lietas, ko tev sniedz attiecības ar citiem cilvēkiem un pret kurām tu iepriekš izturējies pavirši.
 
7. Tu jutīsies daudz neatkarīgāks.
Sākot izbaudīt vienatni, tu jutīsies pārliecinātāks par savu spēju būt vienam. Un tas, protams, ļaus tev justies arvien neatkarīgākam.
Tu vairs nejutīsi nemieru vai neizsakāmu vēlmi pēc sabiedrības, tiklīdz iemācīsies izbaudīt vienatni. Tu nejutīsi nepārtrauktu vajadzību pēc komunikācijas ar citiem cilvēkiem vai nemieru, kad lūkosies apkārt un neredzēsi nevienu citu, kā sevi.
 
8. Tu varēsi atpūsties no centieniem padarīt citus laimīgus.
Dzīve ir piepildīta ar attiecībām un lielākā daļa attiecību ilgst līdz brīdim, kamēr abi cilvēki ir laimīgi. Tas var kļūt par nogurdinošu darbu, atkarībā no tā, ar ko tiek veidotas šīs attiecības. Tas attiecas ne tikai uz personīgām, bet jebkura veida attiecībām.
Kad tu esi vienatnē, vienīgais cilvēks, par kura laimi šajā brīdī ir jāuztraucas, esi tu pats. Tu vari izturēties pret sevi tā, kā tas padara tevi laimīgu, bet citos gadījumos varētu apbēdināt otru.
 
9. Tev neparko nav jāatvainojas.
Kad tu sāksi izbaudīt vienatni, tu ātri aptversi, ka vienatne nozīmē to, ka tev nav jāatvainojas par to, ko esi izdarījis. Bieži vien mēs izdarām ko tādu, kas apbēdina otru cilvēku vai aizskar otra jūtas un tad mums ir ātri jāatvainojas.
Bet esot vienam, tev neparko nav jāatvainojas. Tas noņem spriedzi vairumā gadījumu. Tev nav visu laiku jādomā par to, ko tu saki vai dari, baidoties, ka varētu kādu aizvainot, apbēdināt vai sadusmot.
 
10. Tu pārstāsi meklēt apstiprinājumus.
Bieži vien, mēs izjūtam vajadzību saņemt apstiprinājumu no ģimenes vai draugiem, pirms kaut ko paveikt. Mēs nepārtraukti jautājam citu cilvēku padomu par to, ko mums vajadzētu darīt.
Protams, ir reizes, kad ir, ne tikai pilnībā, pieņemami, ka mēs prasām padomu, bet arī absolūti nepieciešami. Tomēr, ir arī reizes, kad mēs pilnībā esam spējīgi rīkoties pēc sava prāta, tā vietā, lai gaidītu apstiprinošu atbildi no citiem.
 
Kad tu sāksi pavadīt vairāk laika vienatnē, tu iemācīsies uzticēties saviem instinktiem un pieņemt lēmumus bez apstiprinājuma no trešās puses.
Tony Robinson
Avots: http://expandedconsciousness.com
No angļu valodas tulkoja Agita Kārkliņa speciāli priekš garavasara.com 
Korektors: Gatis Beinārs 
 

http://garavasara.com/articles/10-lietas-ko-tu-piedzivosi-kad-saksi-izbaudit-vien