sestdiena, 2014. gada 21. jūnijs

Pašbrūvēts kvass

Līgo vakaram – pašbrūvēts kvass
. 6 variācijas.

Rabarberu kvass

Ūdens – 2,5 l, rabarberi – 300 g, cukurs – 1 glāze, raugs – 15 g
Rabarberus nomazgā, sagriež šķēlītēs (var nemizot). Liek katliņā, pielej ūdeni, uz nelielas uguns vāra 10 – 15 minūtes. Noņem no plīts, atdzesē līdz 30 – 40 grādiem, nokāš, pievieno cukuru, raugu, kārtīgi samaisa, līdz cukurs izkusis. Lej emaljētā vai stikla traukā, pārklāj ar marlīti, liek siltā vietā raudzēties 24 stundas. Tad vēlreiz nokāš, salej pudelēs, liek ledusskapī vai pagrabā. Pēc trīs dienām kvass ir gatavs.

Zemeņu kvass
Zemenes – 500 g, ūdens – 2 l, cukurs – 1 glāze, raugs – 20 g.
Ūdeni uzvāra un verdošu uzlej uz samīcītām zemenēm. Atdzesē līdz 35 – 40 grādiem. Pievieno cukuru, raugu, samaisa, lej burkā, pārsedz ar marlīti. Raudzē istabas temperatūrā 12 stundas. Tad atdzesē, pilda pudelēs, aizkorķē.

Upeņu kvass
Upenes ‒ 250 g, ūdens ‒ 2 l, raugs – 20 g, cukurs – 1 glāze, 20 upeņu lapas
Upenes nomazgā, ar kartupeļu stampiņu saspaida. Liek trīs litru burkā, pieber cukuru. Kastrolītī ielej ūdeni, ieliek upeņu lapas un vāra 5 min. Verdošo novārījumu ar visām lapām lej burkā pie upenēm. Atdzesē līdz 40 – 45 grādiem, izņem lapas un pievieno raugu. Burku pārklāj ar marlīti un istabas temperatūrā raudzē vismaz 12 stundas. Tad nokāš, ledusskapī atdzesē un pilda pudelēs.

Ērkšķogu kvass
Ērkšķogas – 1 kg, ūdens – 5 l, medus – 1 glāze, raugs – 20 g.
Ērkšķogas nomazgā, notīra, pārgriež uz pusēm. Liek katliņā, pielej ūdeni, vāra, līdz ogas mīkstas. Atdzesē līdz +45 grādu temperatūrai, nokāš. Lej stikla vai emaljētā traukā, pieliek medu, raugu, visu kārtīgi samaisa. Pārklāj ar marlīti un istabas temperatūrā raudzē, līdz beidzas rūgšanas process. Tad atdzesē, pilda pudelēs, aizkorķē. Glabā vēsā vietā.

Ķiršu kvass
Ķirši – 1 kg, medus – 400 g, ūdens – 2 l.
Izvāra ūdeni. Ķiršus nomazgā un ber trīs litru burkā. Uzlej verdošu ūdeni, atdzesē līdz +45 grādiem. Pieliek medu, raugu, samaisa, pārklāj ar marlīti un istabas temperatūrā raudzē, līdz beidzas rūgšanas process. Tad nokāš, atdzesē, salej pudelēs, aizkorķē.

Piena sūkaliņu kvass
Piena sūkaliņas – 1 l, cukurs – 1/3 glāzes, raugs – 10 g.
Sūkaliņas izkāš caur dubultu marlīti, uzvāra, atdzesē līdz 35 – 40 grādiem. Pievieno cukuru un raugu, samaisa, lej burkā, pārsedz ar marlīti un raudzē, līdz beidzas rūgšanas process. Pirms liešanas pudelēs pievieno nedaudz krāsainas sulas vai sīrupu.


http://www.draugiem.lv/blogs/#/user/3459001/blog/?p=12056664