svētdiena, 2014. gada 22. jūnijs

Saulgrieži, Saulstāvji

 

Saulgrieži no latīņu valodas Sol — Saule, sistere —  apstāties ir laika moments, kad ir vislielākā deklinācija (vasaras saulgrieži) vai vismazākā deklinācija (ziemas saulgrieži). Dažreiz saulgriežus sauc arī par , jo pirms un pēc saulgriežiem Saule vairākas dienas gandrīz nemaina savu maksimālo augstumu virs horizonta. Vasaras saulgriežu laikā ir visgarākā diena un visīsākā nakts, bet ziemas saulgriežos- visīsākā diena un visgarākā nakts. Terminatora līnija saulgriežu laikā pieskaras arktiskajam un antarktiskajam polārajam lokam. Vasaras saulgrieži ziemeļu puslodē ir 20., 21. vai 22. jūnijā un iezīmē astronomiskās vasaras sākumu, bet ziemas saulgrieži — 21. vai 22. decembrī un tie ir astronomiskās ziemas sākums. Dažreiz par saulgriežiem vai saulstāvjiem kļūdaini mēdz dēvēt pavasara un rudens .
Saulgriežu laikā daudzas tautas tradicionāli atzīmē saulgriežu svētkus. Latviešiem tie ir Jāņi un Ziemassvētki.
http://lv.wikipedia.org/wiki/Saulgrie%C5…

RITS un RITUĀLS
Kas ir RITA likumi?
Tās ir zināšanas par Zelta garīgās attīstības ceļu, par tīru ( veselu) dzimtu un zināšanām, kā to paveikt. Šos likumus, mums ir atstājuši mūsu senči, lai iesāktā dzimta varētu dzīvot ilgu, laimīgu un harmonisku dzīvi.
Ko nozīmē vārds RITS un RITA LIKUMS?
Vārds RITS apzīmē ritumu, ritēšanu. Tas ir saknē vārdiem- rituāls, rīts, ritms, ritmika utt..
RITA LIKUMS regulē Visuma apļveida kustību- pareizu kosmosa un dzīves funkcionēšanu.
  • Pēc RITA likuma lec un riet Saule, viens gadalaiks noteiktā secībā seko otram;
  • Viss atkārtojas un, sekojot RITA likumam, cilvēks uztur kosmisko parādību cikliskumu rituāla cikliskumā, nodrošinot kārtību kosmosā un sabiedrībā, vienlaicīgi radot nosacījumus normālai un veiskmīgai dzīvei;
  • RITS ir ētisks likums sabiedrībā, kas nodrošina attīstību.
Ik gadus ļaudis izdzīvo gadskārtu mistēriju, kurā RITS pārvēršas RITUĀLĀ, kas sasien pagātni ar tagadniun dod milzīgu enerģijas plūsmu nākotnei. Rituālam piemīt neiedomājams spēks, kas sinhronizē tautas vibrācijas, ar Dieva laisto pasauli, tāpēc cauri gadu simtiem un tūkstošiem būtiskais nosacījums katras tautas pastāvēšanā ir bijis un būs tās kultūras atbilstošs RITMS- kalendārs. Senā gadskārta, kurā viss saskaņots ar Saules RITU, ir tradīcija, ko mūsu tauta saglabājusi no aizlaikiem. Virspusēji uzlūkojot, šķiet, ka tas pieder pagātnei, bet tā nebūt nav. Izprotot Saules kalendāra jēgpilno un sakrālo nozīmi, tauta var gadu tūsktošiem senās tradīcijas un rituālus uzturēt dzīvus arī šodien.
Ciklisko rituālu nozīme
  • Latviešiem, tāpat kā citām Saules tautām, ir svarīgi ievērot savus gada aktīvo dienu rituālus (dziesmas, dejas, dievestību godināšanas), jo tie attiecīgajā gadalaika brīdī ieslēdz nepieciešamās cilvēka enerģijas Zemes RITA ciklā. Vecās enerģijas tiek atdotas pārstrādei, saņemot jaunas nākamajam dzīves posmam.
  • Zemes RITS harmoniski iekļaujas Saule RITA ciklā.
  • Saules RITS iekļaujas Galaktikas RITĀ.
  • Galaktikas RITS tālāk iekļaujas Visuma RITĀ.
Tādejādi mēs ar RITA likumu ievērošanu varam vadīt procesus Visumā. To nodrošina mūsu senču kultūr, kas rūpējas par Visuma harmonisku attīstību, nevis tikai par seva Ego garīgo apmierināšanu.
/I. Saprovska, Saules gadskārta Latviskajā dzīvesziņā/

Nacionālā reliģija kopā ar nacionālo valodu, kura arī ir izveidojusies piemēroti tautas dzīves apstākļiem, ir katras tautas identitātes un garīgās eksistences pamats. Iznīcinot vienu vai otru, agri vai vēlu izzūd tauta.
/Tomariņu Kārlis/

Tikai tas lūdzošais ir patiess, kurš savienojas ar Dabu, pakļaujoties tās diženumam un bezgalīgā makrokosma noslēpumainajai kārtībai. Jāsaprot, ka no vienas puses mēs neesam nekas, nebūtiska daļiņa Dabas priekšā, bet no otras puses – mūsos ir augstākā vērtība kā vispārējā likteņa ķēdes posmam, bez kura šī ķēde pārtrūks. Tā savienojas lepnums un cieņa. Tā mēs nonāksim pie harmonijas ar dabu, līdz ar ko atnāks arī spēks, miers un pārliecība.
/Deivids Leins/

http://www.draugiem.lv/#/user/3150597/blog/?p=12054661