Āraišu arheoloģiskajā parkā šajā dienā notiks dažādas meistarklases, pieredzes stāsti, mainīšanās, tirgošanās (mājražotāju un amatnieku darinājumu tirgus), iepazīšanās, spēles, ekskursijas, rotaļas, satikšanās un darbošanās.
Vakara noslēgumā koncertā sadziedāšanos pie ugunskura vadīs dziesminiece Inga Karpiča (viņa dziedās arī dienas koncertā), rotkalis, latviskās dzīvesziņas pazinējs un folklorists Daumants Kalniņš ar meitu, folkloristi un koklētāju Ievu Kalniņu.

Ārstniecības un ēdamo augu seminārs

Īpašais Zaļās brīvdienas notikums ir ārstniecības un ēdamo augu seminārs, kas ir viens no 2017. gada Eiropas gastronomijas reģiona pasākumiem un šajā pusē notiek jau astoto gadu (idejas autore un organizatore Līga Eglīte).
Vairāku zinošu un dzīvesgudru zāļu sievu un vīru vadībā būs iespēja atrast un atpazīt trej-reiz-trejdeviņas Jāņa, Pētera un citas zāles un noskaidrot, kāds tām spēks un uzdevums. Aicināti piedalīties visi, kas meklē savu ceļu pie dabas un ikdienas uzturā vai veselības uzlabošanai lieto vai vēlas lietot zāļu tējas un savvaļas augus. Lūk, neliels ieskats lektoros un lekciju tēmās.
Lektore Vaira Kārkliņa (Liepāja) izzina dažādas augu lietošanas iespējas un kopš 2004. gada pēta un izmēģina savvaļas augu receptes, organizē botāniskās ekskursijas un ēdienu gatavošanas seminārus domubiedriem un interesentiem. 2016.gadā izdevusi grāmatu "Savvaļas augu virtuve" ar 60 pārbaudītām, uzlabotām vai oriģinālām receptēm un krāšņiem, ilustratīviem autores foto. Kopš 2011. gada Vaira pēta un gatavo augu hidrolātus, par ko top jauna grāmata. Seminārā viņas tēma būs "Augu hidrolāti veselībai, skaistumam, labsajūtai".
Dace Kalniņa ikdienā cieši saistīta ar dabu, mežu, laukiem, dārzu, savvaļas un kultūraugiem. Lekcijas tēma būs "Bioloģiskā saimniekošana, domāšana", jo Dace mācās pati, māca citus, dalās pieredzē un strādā Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centrā. Dace jau padsmit gadus ir saistīta ar Latvijas bioloģiskās lauksaimniecības asociāciju un daudziem lieliskiem cilvēkiem, kuri strādā ar bioloģiskās lauksaimniecības metodēm, lai vairāk būtu pieejami sertificēti, dabiskas pārtikas produkti un kopta, tīra vide Latvijas laukos.
Dziedniece Ligita Janēvica-Rozenberga ikdienā saimnieko krodziņā Vallē, vāc augus, gatavo dažādus ārtsniecības līdzekļus, daudziem palīdz atrast ceļu uz atveseļošanos. Ligita mācījusies Starptautiskajā dziedniecības akadēmijā "Akvilona" – su-džok, parapsiholoģiju, kosmohumānisma eidētiku, ajūrvēdu. Ukrainā pie profesora Alberta Ignatenko studējusi enerģijas vadīšanu, pārvaldīšanu. Latvijas Universitātē apguvusi ājurvēdas pamatus, bijusi praksē Indijā. Viņa uzskata, ka dziedināmie ir dzinulis, kas mudina apgūt jaunas zināšanas. Ligita dziedniecībā izmanto dabas dotās dāvanas – augus un pārvērš tos tējās, pastās, ziedēs, tinktūrās, uzlējumos, gatavo ārstnieciskus līdzekļus locītavām, gūžu problēmām, kaulu vainām, rētām un uzskata, ka ikviens augs cilvēkiem var palīdzēt, pabarot, dziedināt vai mielot sirdi. Viņas tēma ir "Kā atrast savus augus".

Skrubju darbnīca no dabīgām izejvielām un citas aktivitātes

Zaļajā brīvdienā viena no meistarklasēm būs skrubju darbnīca, kurā varēs pagatavot savu unikālo ķermeņa skrubi no dabīgām izejvielām – mīlestībai, pārticībai vai aizsardzībai. Darbnīcu vadīs aromterapeite Inga Nemše. Viņa ikdienā strādā ar ēteriskajām eļļām – dabīgām augu esencēm. Savā darbā Inga izmanto gan aromterapijas, gan ājurvēdas principus, nodarbojas arī ar aromkosmetoloģiju: gatavo kosmētikas produktus, dziednieciskus līdzekļus un smaržas no dabīgām, pamatā augu valsts izejvielām.
Aicina uz pļavas zāļu zināšanu un jušanu brīvdienu Āraišos
Foto: Laura Grīnvalde
Ikviena meistarklases dalībniece, astroloģes un rūnu praktiķes, "Dzīvesziņas Gadagrāmatas" sastādītājas Aijas Austrumas pamācīta, varēs savam skrubja trauciņam uzzīmēt īpašas rūnu formulas, kas domāti, lai veicinātu atjaunošanās procesus organismā, vairotu sievietes pievilcību un mirdzumu. Katras rūnas nozīmi Aija sola izskaidrot, jo apzināts nolūks fokusē šo seno simbolu enerģijas un padara to iedarbību jūtamāku. Lai palaistu rūnas darbībā, ir nepieciešams īpašs rituāls, kurā tiek aicināti talkā Dabas gari un Uguns, Ūdens, Gaisa un Zemes spēki. Rituālu Aija novadīs turpat Āraišos, spēka vietā zem ozola.
Visas dienas laikā notiks zāļu paklāju veidošanas darbnīca Meitu salā ar Anneli Slišāni, kas ir "100 Deči Latvijai" – vērienīgās Latvijas simtgades topošās izstādes ar ieaustajiem dabas materiāliem – autore, savukārt bērniem būs iespēja piedalīties Zaļās krāsas darbnīcā "Ar dabu zīmē dabu!".
Drabešu Amatu mājas lepnums – folkloras kopa "Ore" mācīs saulgriežu rotaļas, spēles un dziesmas. Amatu mājas amatniece, floriste Inese Jansone vadīs vainagu pīšanas darbnīcu, bet rokdarbu meistare Viktorija Sīviņa – celošanas darbnīcu.
Būs arī iespēja satikt un iztaujāt fitoterapeitu, ārstniecisko tēju pagatavošanas meistaru Artūru Tereško.
Biļetes uz pasākumu (izņemot dalībai seminārā) iepriekšpārdošanā: www.bezrindas.lv un pasākuma dienā Āraišu arheoloģiskajā parkā (cenas – no 2 līdz 7 eiro).