Šogad skaistas rozes auga
Jaunu meitu dārziņā:
Šogad stalti tēva dēli
Pulkiem jās precībās.
Ikviens, kurš kaut nedaudz ir palīdzējis gatavoties kāzām, zinās, cik daudz enerģijas un laika tas prasa, tāpēc ir labi, ja īsu brīdi pirms svarīgā notikuma, topošais vīrs un jaunā sieva sev dāvina nesteidzīgu kopā būšanu pirtī. Tad norimst visas raizes, jo viss ir izdarīts, paspēts un nu ir laiks tikai sev. Uzdāvināt laiku sev pašiem – tas arvien un no jauna ir jāiemācās katram no mums. Laiku, kurā būt šeit un tagad. Vislabākā man zināmā vieta ir pirts.
Pirmskāzu pirts rituāls ir īpašs. Tajā virmo mīlestība. Balta, skanoša, dzīvesprieka pilna. Tajā ir svarīgas detaļas, uzmanība, pirts slotiņu smarža un pieskāriens. Cik vien iespējams, jaunie ir kopā.
Rituālu iesāk smaržīgas vannītes pēdām, kurās pirtnieks piemeklējis vislabākos augus, kas vairos priekus dzīves baltajām dienām un stiprinās pelēkajās.
Tad seko kopēja sildīšanās pirtī un dažādu, īpaši izvēlēto slotiņu izsmaržošana. Pirtnieks ļauj atgriezties bērnības takās, kad koki un zāle smaržoja. Cik daudzi šādās reizēs apjauš, ka pat vairs neatceras, kad pēdējo reizi ir sasmaržojuši ievu, liepu vai ozolu, nemaz nerunājot par citiem kokiem. Cik tas patiesībā ir vienkārši, bet cik ļoti aizmirsts! Cits atrod sevi bērnības siena talkās, notrauc asaru un it kā vēlas tur vēl uzkavēties. Ir laiks pabūt visur, piedzīvot, izdzīvot no jauna, pateikties un palaist, un atgriezties šeit un tagad.
Lai palaist un atlaist visu iepriekš piedzīvoto būtu vieglāk, pirts rituālā iekļaujama arī ķermeņa skrubēšana, kad no dažādu augu pulveriem un sāls vai sodas katrs darina sev tīkamāko skrubīti, ko pirtiņā rāmā siltumā uzklāt uz ķermeņa. No sendienām zināms, ka sāls ir labs attīrītājs, kas sevī paņem prom visu negatīvo, tāpēc to visbiežāk izmanto pirts skrubju pagatavošanā. Kad skrubis uz ķermeņa uzklāts un pāris minūtes iedarbojies, tas noskalojams. Ļoti bieži šādās reizēs jaušama sajūta, ka ķermenis jau jūtas citādi, ir viegli. Domas pierimušas, iestājies miers.
Arī pēriens topošajam vīram un sievai ir īpašs. Ja vien to atļauj pirts, abus pirtsmīļus per kopā, it kā neredzamām saitēm savienojot viņus vienā veselumā – jaunā, stiprā kopībā. Pērienu veidi un izpildījumi ir tik dažādi, cik dažādi ir pirtnieki un viņu pēriena rokraksts. Pirtnieks sajūt, cik rāms vai cik karsts būs pēriens, un priecājas, ja pirtsmīļi spēj to baudīt.
Noslēgumā parasti ir ķermeņa iemedošana, kad ar dabīgu ziedu medu jaunais vīrs un jaunā sieva iemedo viens otru – saldai, piepildītai kopdzīvei!
Atgādinām, ka vislabākā pirts diena tuvākajā laikā iekrīt 30. augusta pēcpusdienā un 31. augusta priekšpusdienā. Lai skaisti, mīļie, ir jūsu kopā būšanas mirkļi un laiks, kuru apzināti veltāt paši sev!