otrdiena, 2017. gada 22. augusts

Ko vēl vērtīgu atrast augustā. Artūrs Tereško iesaka ārstniecības augus

http://veselam.la.lv/2017/08/21/ko-vel-vertigu-atrast-augusta-arturs-teresko-iesaka-arstniecibas-augus/

Fitoterapeits Artūrs Tereško stāsta, ka augustā vēl vācamas aveņu, kazeņu, lazdu un, bērzu lapas, upes un lauka piparmētras, raudenes, ganu plikstiņi, kliņģerītes ziedi, citronmelisas, vībotnes, dzeltenās kaķpēdiņas, dzelzenes un rudzupuķes ziedi, virceles laksti, maura sūrenes, blusu sūrenes, sunīši, purva vārnkājas (par to visu sīkāk rakstīts fitoterapeita grāmatā “Dieva dārza ārstniecības augi” daļā, kas attiecas uz augustu).
“Tagad pilnā ziedā ir virši. Tiem griež galotnītes, jo tās labi ataug. Ja tās nogriež līdz zemei, ilgi jāgaida līdz atjaunojas,” viņš pamāca. Tautas medicīnā virša ziedus un lakstus lieto kā nomierinošu līdzekli nervozitātes un bezmiega gadījumā. Virša lakstiem ir antibakteriālas īpašības, tāpēc to pielieto kuņģa iekaisuma, nieru un urīnpūšļa iekaisuma gadījumā, arī kad ir saaukstēšanās ar klepu un paaugstinātu temperatūru. Ja gatavo novārījumu no lakstiem, tas noder tuberkulozes ārstēšanai. Kā miecējošu līdzekli to ar labiem panākumiem lieto dizentērijas un cita veida enterokolīta gadījumā. Uzlējumu parasti gatavo, ņemot 1 ēdamkaroti lakstu (galotnīšu) un aplejot ar 2 glāzes karsta ūdens. Atstāj ievilkties siltā vietā vai apsedz un pēc pusstundas nokāš. Lieto pa 2/3 glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas. Savukārt virša lakstu pulveri ieteicams lietot ārīgi kapilārās asiņošanas apturēšanai, vienlaicīgi tas samazina sāpes. Vannas un lakstu apliekamos – radikulīta un reimatisku slimību gadījumā.
Ārsts novērojis, ka šogad aizkavējusies pelašķu ziedēšana. Tie ir lieliski ārstniecības augi ar ļoti bagātu aktīvo vielu sastāvu un ļoti plašu lietošanas diapazonu. Pelašķa lakstu karsta ūdens izvilkumu lieto traheīta, bronhīta gadījumā, arī kā līdzekli apetītes un gremošanas uzlabošanai, jaunajām māmiņām, lai vairotu piena daudzumu, ginekoloģiskā praksē cikla traucējumu un hipermenorejas mazināšanai, arī deguna un smaganu asiņošanas gadījumā. Pelašķa lakstu 15 minūšu novārījums palīdz bronhiālās astmas un galvas sāpju gadījumā, to izmanto arī nierakmeņu slimības ārstēšanai un profilaksei, ja ir nosliece uz nierakmeņu veidošanos.
“Atālā ir sākusi ziedēt lucerna. Tas ir populārs lopbarības augs, kas, izrādās, ir ļoti noderīgs arī cilvēkiem,” saka Artūrs Tereško. Viņš stāsta, ka ar mūsdienīgām spektra analīzes metodēm ir konstatēts, ka lucernas sastāvs ir ārkārtīgi bagātīgs – tas arī nosaka tik plašu bioloģiskās iedarbības spektru. Lucernas laksti satur vairāk C vitamīna, nekā citrons, tajos ir vēl virkne vitamīnu: B6, B2, B12, E, K, A, U. Piemēram, U vitamīns sargā kuņģi un divpadsmitpirkstu zarnu no čūlas slimības. Lucernā ievērojamā daudzumā atrasti arī organisma normālai vielmaiņai tik vajadzīgie minerāli: kalcijs, dzelzs, varš, kālijs, silīcijs, fluors un cinks. Šie minerāli nepieciešami labai asinsradei, stipriem kauliem, labai redzei. ir dati, ka lucernas lietošana aizkavē sirmu matu veidošanos, uzlabo arī ādas stāvokli. Bez tam lucerna satur tādas bioloģiski aktīvas vielas kā žetoni, organiskās skābes, taukskābes, glicīni, dipentaeritrīti (samazina holesterīna līmeni), augā atrod tādas retas vielas kā steroīdus, ēteriskas eļļas, alkaloīdus, asparagīnu, kumestrolu, fitoestrogēnus, fruktozi, melonskābi, miristīnskābi, saponīnus, stigmosterolu, fenolkarbonskābes, triakontanolu, aminoskābes, antociānus, karbohidrātus.
Kompleksi darbojoties, šīs vielas organismā pazemina holesterīna līmeni un aizkavē aterosklerozes veidošanos, diabēta slimniekiem samazina cukura līmeni asinīs, efektīvi mazina gan iekšējo, gan ārējo iekaisumu, palīdzot kuņģa čūlas, arī reimatisma izraisīto locītavu un muskuļu iekaisuma gadījumā, palīdz aizmirst par aizcietējumiem un sāpēm vēderā, kas radušās zarnu koliku un gremošanas mazspējas dēļ.
“Sausu lucernas pulveri, pievienojot to ēdienam, var lietot līdz pat simts gramiem dienā. Var gatavot smūtijus, kokteiļus un visu, kas tik ienāk prātā. Kaut arī tas ir pārtikas produkts, tomēr sākumā tas jālieto uzmanīgi, mazākā daudzumā, lai iekšas nesāktu “brīnīties”, pamāca ārsts.
Lucernas sulu ieteicams lietot tad, ja ir mazasinība, novājinātiem cilvēkiem – pēc operācijām, smagām slimībām. Sulu lieto pa 30 gramiem trīs reizes dienā ēšanas laikā.
Ļoti vērtīgas ir ir diedzētās lucernas sēklas, iespējams, pat vērtīgākas par sulu.
Parastā deva ir 50 grami dienā, kā uzkoda pirms pamatēdiena.