Mūsu atziņa nevēlas atzīt dažas jūtas, tādēļ tās izklīst pa ķermeni un nosēžas konkrētās vietās. Šo mehānismu psihologijā dēvē par "izstumšanu". Bezapziņā notiek sāpīgu pārdzīvojumu, domu un atmiņu, tai skaitā baiļu, izstumšana. Lai atgādinātu par sevi un pievērstu uzmanību, tās transformējas slimībās.
Uzzīmēsim savu baiļu karti. Tam nepieciešama balta papīra lapa un zīmēšanas rīki (taču ne flomasters vai pildspalva).
Uzzīmē savu ķermeni.
Aizverot acis, centies sajust ķermeni. Vai jūti spriedzi? Vai tev ir ērti? Vai sajūti siltumu?
Turpinot sajust ķermeni, uzdod sev jautājumu: "Kur manā ķermenī mīt bailes?"
Atzīmē attēlā tās vietas, kur dzīvo bailes. Tādas vietas var būt vairākas, kaut kur bailes ir izteiktākas, kaut kur – mazāk izteiktas, to vari iezīmēt ar dažādām krāsām.
Tagad varam sākt analizēt, kur gan slēpjas mūsu slēptie pārdzīvojumi.
Kājas. Sāpes kājās signalizē par bailēm zaudēt stabilitāti un atbalstu. Cilvēks nejūtas pārliecināts par rītdienu.
Gurni. Problēmas gurnu rajonā liecina par cilvēka bailēm seksuālajā jomā. Šīs bailes provocē dažādu slimību rašanos un traucē sievietēm sasniegt orgasmu.
Vēders. Diskomfortu šajā rajonā veido bailes par dzīvību. Varbūt nāves draudi nav bijuši reāli, taču arī tad, kad briesmas jau ir aiz muguras, zemapziņai tās vēl joprojām ir aktuālas, tādēļ neizdodas pilnībā atslābināties un justies drošībā.
Diafragmas rajons, ieskaitot kuņģi un saules pinumu. Šajā rajonā mājo sociālās bailes – bailes tikt izstumtam no sabiedrības.
Krūšukurvis. Šajā zonā baiļu kartē atspoguļojas cilvēka bailes no vientulības, bailes tikt atstumtam kā personībai.
Rokas. Tajās atspoguļojas cilvēka bailes no saskares ar pasauli. Bieži vien cilvēki, kas slēpj šīs bailes, izvēlas profesiju, kura neprasa saskarsmi ar apkārtējiem. Plaukstu problēmas norāda uz komunikācijas problēmām. Labā plauksta norāda uz vīriešu bailēm, bet kreisā – uz sieviešu.
Mugura. Diskomforts šajā zonā liecina par cilvēka bailēm izskatīties nepilnīgam, neattaisnot apkārtējo cerības. Bieži ar šo problēmu saskaras perfekcionisti.
Pleci simbolizē atbildību un spēku. Sāpes plecos liecina par cilvēka bailēm izrādīties vājam un netikt galā ar atbildību.
Kakls. Biežas angīnas, sūrstēšana un spiedoša sajūta kaklā raksturīga cilvēkiem, kuriem grūti paust savas jūtas. Pastāvīga spriedz kaklā rodas, jo katru reizi, kad jūtas vēlas nākt pār lūpām, kakls saspringst un notur tās iekšpusē.
Seja. Baiļu kartē seja simbolizē bailes "zaudēt seju". Tādiem cilvēkiem nepieciešama mīlestība un piekrišana, tādēļ, lai visiem izpatiktu, cilvēkam nākas pastāvīgi nēsāt maskas.
Acis. Bailes no īstenības bloķē vienu no galvenajiem uztveres kanāliem. Cilvēks atsakās redzēt patiesību, kas rezultējas ar redzes problēmām.
Emocijas nedrīkst turēt sevī, tieši slēptās bailes arī rada lielāko daļu slimību. Tiekot galā ar saviem iekšējiem pārdzīvojumiem, tu atbrīvosies arī no veselības problēmām.