ceturtdiena, 2017. gada 17. augusts

Tavai pašapziņai

https://gintafiliasolis.wordpress.com/2016/08/17/tavai-pasapzinai/

Viena lieta, kas attur cilvēkus no attīstības un pārmaiņu ieviešanas savā dzīvē – ir bailes no neizdošanās un pašapziņas trūkums. Jautājums, kā pārvaret šīs bailes? Tātad nepieciešams attīstīt un iegūt pārliecību par sevi. Viegli pateikt… un nemaz tik grūti nav to izdarīt.
Zemāk minētās metodes savas pašapziņas attīstīšanai nav nekas jauns, taču darbojas. Droši izvēlieties tās, kas jums patiks vairāk un stradājiet.
1. Izmaini savu ģērbšanās stilu. Ja esi labi un reprezentabli apģērbies, tu arī jūties daudz savādāk – daudz pārliecinātāks. Ģērbies tā, lai katru dienu sev patiktu par visiem 100% un periodiski maini savu ģērbšanās stilu, lai tas nebūtu vienveidīgs. Tas nenozīmē, ka obligāti jāvalkā uzvalks par 500 $. Patīkami un gaumīgi izskatīties cilvēks var arī par mazāku naudu. Galvenais – sev patikt.
2. Paskaties uz sevi. Nostājies spoguļa priekšā un paskaties uz sevi. Pacenties atrast sevī to, kas tev patīk, un arī to – kas nepatīk, ko vajadzētu mainīt. Un tagad pamēģini ar frizūras, meikapa un apģērba palīdzību izcelt to, kas tevī ir skaists – ārienē, figūrā un padari mazāk ievērojamu to, kas mazāk patīk. Ja nezini, kā to izdarīt, atrodi speciālistu – stilistu, tādu šodien ir daudz. Vai arī pameklē internetā materiālus par to, kā ģērbjas un izskatās pazīstami tava tipa cilvēki.
3. Domā pozitīvi. Tu vari izmainīt sevī tikai vienu lietu un izmainīsies visa dzīve. Pamēģini mainīt savu domāšanu – paskatīties uz sevi un apkārtējo pasauli ar citu, jaunu skatu – daudz mierīgāku un pozitīvāku kā iepriekš. Šodien daudzi runā par domu spēku un šī ideja strādā. Nenosodi ne sevi, ne citus. Pieņem sevi un pieņem citus, tādus, kādi tie ir un pacenties it visā atrast pozitīvus momentus.
4. Kļūsti par personību. Ja vēlies, lai dzīve mainītos, tev būs jāiemācās patstāvīgi domāt, runāt un darboties. Jo personība ir cilvēks, kura domas sakrīt ar viņa jūtām, vārdiem un darbiem. Pamēģini atšķirties no pūļa un tava pārliecība augs. Mācies aizstavēt savu ideju, ja tā tev ir svarīga.
5. Iepazīsti sevi. Lai uzvarētu naidnieku, vajag to iepazīt. Tu vari uzveikt savas bailes tikai tad, ja atpazīsti tās un paskaties tām acīs. Raksti dienasgrāmatu, kurā atklāj savas domas, pacenties būt godīgs pret sevi. Pēc tam izanalizē, pēdējo dienu notikumus un, iespējams, tu ieraudzīsi cēloņu-seku likumu darbībā. Padomā par to, kas traucē tev veikt tās izmaiņas, kuras vēlies redzēt savā dzīvē. Padomā par tiem ierobežojumiem, kurus, iespējams, pats sev esi uzlicis.
6. Ne tikai domā, bet dari. Līdztekus pozitīvajai domāšanai tev jāiemācās tā pielietot darbībā. Jo tikai darbība ir atslēga izmaiņām. Sākumā tu sāc pozitīvi domāt, pēc tam mainās tavas darbības. Tu esi tas, ko tu domā, un tu esi tas, ko tu dari.
7. Esi labestīgs un augstsirdīgs. Būt labam pret cilvēkiem ir spēcīgs veids ka uzlabot savu pašvērtējumu. Jo ikviens jūtas labāk tad, kad kādam citam izdarījis labu. Ir patīkami domāt: “es esmu labs cilvēks”.
8. Zini savus mērķus un principus. Vai tev ir mērķi un principi, pēc kuriem tu būvē savu dzīvi? Ja nevari viegli atbildēt uz šo jautājumu, padomā par to, kas tu esi un kāpēc esi atnācis šajā pasaulē. Tas, kurš zin savus tuvākos un tālākos mērķus, vienmēr ir ar augstu pašvērtējumu, veiksmīgs un stiprs cilvēks.
9. Runā lēni, pārliecinoši un skaidri. Tāda vienkārša lieta, taču tā ļoti būtiski atsaucas uz to, kā jūs uztver citi cilvēki. Spēcīgi cilvēki runā mierīgi, lēni un pārliecinoši. Pamēģini pastrādāt ar savu runu – lielai daļai cilvēku runā ir pauzes, lieki vārdi, vārdi – parazīti, stostīšanās (ēee, mmm u.t.t.) – dari visu, lai tos aizvāktu. Nepārliecinātību par sevi pauž tādi vārdi kā – “ja nu”, “bet”, “jā, bet”. Nevajadzētu iekrist pārmērībās, runājot pārāk klusu vai lēni. Taču, galvenais, runā to, ko domā un domā, ko runā!
10. Uzlabo savu stāju. Centies vienmēr turēt taisnu muguru, neuzmest kūkumu. Kad ej, iztaisnojies, skaties uz priekšu, nevis zemē, tas izskatās pārliecinoši un dod tev pašam pārliecības sajūtu. Tā arī sēdi – taisnu muguru, nesagumis. Ar to uzlabosies arī tava pašsajūta un fiziskā veselība.
11. Uzstādi sev nelielu mērķi un sasniedz to.  Bieži vien cilvēki izdara milzīgu kļūdu, uzstādot sev pārāk augstus mērķus, protams, nesasniedz tos, un tad “nolaiž” rokas. Bet pareizi uzstādot mērķus – pakāpeniski pieaugošā kārtībā, un sasniedzot katru no tiem, tava pašapziņa augs.
12. Izmaini savus ieradumus. Pacenties neķerties pie viena, liela ieraduma – piemēram smēķēšanas. Sāc ar mazajiem ieradumiem, piemēram, pamosties 30 minūtes agrāk, un 30 minūtes agrāk aiziet gulēt. Vai arī doties no darba mājās laicīgi. Dari kaut ko tādu, ko nav grūti izdarīt un dari to mēnesi no vietas. Kad pieradīsi pie šīm izmaiņām, jutīsies daudz labāk un ticība saviem spēkiem augs. Un tad varēsi ķerties jau pie grūtākiem ieradumiem.
13. Fokusējies uz lēmumiem. Ja mīli žēloties par savām problēmām, tad izmaini šo ieradumu tieši tagad. Sāc fokusēties uz risinājumiem. Ja tev galvā ir doma “Es esmu slinks”, kā tev tā var palīdzēt? Sāc domāt “Kur man ņemt enerģiju un kā mazāk to tērēt nevajadzīgi.”
14. Smaids. Smaidi – tas nesāp! Pamēģini biežāk smaidīt. Ne viss tavā dzīve ir slikti un vienmēr ir kaut kas, par ko vari priecāties. Tad, kad cilvēks smaida, galvā nevar rasties drūmas domas – pamēģini un pārbaudi pats. Un fakts arī tas, ka smaidīgi cilvēki citiem patīk labāk kā drūmie.
15. Esi pateicīgs. Esi pateicīgs par visu, kas ir tavā dzīvē. Tajā skaitā ari par problēmām un kļūdām. Esi pateicīgs no sirds, cilvēki to jūt.
16. Pašizglītība. Ieguldījumi sevī ir viena no labākām dzīves stratēgijām ceļā uz augstu pašvērtejumu. Šodien iespējas ir milzīgas – dzīvē, internetā, grāmatās, treniņi, skolas, audiogrāmatas. (P.S. Bieži cilvēki saka: es esmu parāk vecs, lai mācītos. Vai arī: man jau ir trīs augstākās izglītības. Taču pašizglītība ir tā, kas mūs attīsta visa mūža garumā un pateicoties kurai mēs lēnāk novecojam).
17. Vēro sevi. Pievērs uzmanību tam, kā tu žestikulē, kusties, kā stāvi. Vai skaties acīs sarunubiedram. vai tu jaucies citu cilvēku sarunās, pārtrauc tos. Vai mīli dot padomus, tajā pat laikā, žēlojoties par savu dzīvi. Esi godīgs pret sevi. Atzīsti kļūdas un tev būs iespēja to visu mainīt.
18. Esi aktīvs. Kaut ko darīt vienmēr ir labāk nekā neko nedarīt. Protams, darot vari ciest neveiksmi, ko necietīsi neko nedarot, pieļaut kļūdas, kuras nebūs neko nedarot…taču kļūdas un neveiksmes ir daļa dzīves un labākā skola, no kā mācīties. Vienkārši sāc darīt – sports, radošas nodarbes, sava uzņēmējdarbība, ceļojumi, jaunas valodas apgūšana – visu, ko vien vēlies, galvenais, lai dzīvei būtu jēga un tā piepildītos košām krāsām.
19. Pirmajās rindās. Bieži vien cilvēki cenšas ieņemt vietu pēdējās rinās – lekcijās, prezentācijās, sapulcēs. Tas tāpēc, ka neapzināti baidās no atbildības un baidās tikt ievēroti. Pamēģini sevī izskaust šādu ieradumu un sēdies pirmajā rindā, sliktākajā gadījumā – otrajā.
20. Dibini kontaktus. Mācies iepazīties ar jauniem cilvēkiem, dibināt kontaktus. Tā tu vairosi sevī pārliecinātību un, paplašinoties paziņu lokam, palašināsies arī tavs pasaules redzējums un iespējas.
21. Publiskas uzstāšanās. Lieliski palīdz attīstīt pārliecību par sevi. Lielākā daļa cilvēku cenšas no tām izvairīties, baidās uzdot jautājumus, skaļi izteikt savu viedokli. Pārvari šīs bailes un tu redzēsi, kā mainās dzīve. (P.S. Pirms 12 gadiem mani ar varu nevarēja “uzdzīt” uz skatuves. Taču es uzstādīju sev mērķi, pārvarēt bailes publiski uzstāties un panākt to, lai zāle mani dzird. Tagad tas izdodas viegli, jo es to daru regulāri. Mērķis sasniegts un pašcieņa aug).
22. Pat nemēģini salīdzināt sevi ar citiem. Vienīgais, ar ko sevi šodien salīdzināt – esi tu pats – vakarējais.
23. Slavējiet viens otru. Diemžēl mēs ne pārāk bieži dzirdam uzslavas un komplimentus, kaut arī nešaubīgi, visi tos esam pelnījuši. No tā mūsu pašapziņa neaug. Sāc pirmais cilvēkiem teikt komplimentus, slavēt viņus un redzēsi, kā tie atgriezīsies pie tevis.
24. Garīgā prakse. Garīgā prakse palīdzēs ne tikai tikt galā ar savām bailēm un zemu pašapziņu, bet arī iepazīt sevi labāk un izprast savas dzīves mērķus un misiju, atrast mieru un harmoniju dvēselē, pastradāt ar savu raksturu.
Protams, kādi no šiem padomiem tev šķitīs nevajadzīgi un nevietā. bet tas nav galvenais. Galvenais ir sākt kaut ko darīt, mainīt un atrast to, kas tavu dzīvi darīs labāku un laimīgāku.
Ar cieņu,  Sergejs Popovs («Мастерская Успеха»)
Tulkoja: Ginta FS