Mazliet par zarnām un zinātni

Toksīnus ķermenī veido smagie metāli un dažādas ķimikālijas – pesticīdi, piesārņojums un pārtikas piedevas. Protams, arī alkoholam un narkotikām ir toksiska ietekme uz organismu. Toksīni rodās zarnās kā blakusprodukti to baktēriju darbībai, kas sašķeļ pārtiku. Olbaltumvielu pārstrāde organismā arī rada indīgus blakusproduktus.
Organismam ir dabiskas detoksifikācijas metodes. Atsevišķas šūnas top atindētas limfas un asinsrites sistēmā. Galvenais detoksifikācijas orgāns ir aknas, tām palīdz arī nieres un zarnas. No ķermeņa toksīnus ārā dabū nieres, āda un plaušas. Detoksifikācijas metodes kļūst nepieciešamas, kad dabiskās organisma atindēšanas sistēmas ir pārslogotas un netiek galā. Tas var būt saistīts ar stresa, pārēšanās, nepiemērotas diētas, sēdoša dzīvesveida, slimību un citu neveselīgu ieradumu ilglaicīgu ietekmi.
Dažu cilvēku gremošanas trakts kļūst nespējīgs kārtīgi sagremot pārtiku gadiem ilgušas pārēšanās un taukiem pārbāgātas, bet šķiedrvielām nabadzīgas diētas dēļ. Kad tā notiek, ēdiens nespēj efektīvi tikt cauri gremošanas traktam. Tā vietā, lai tiktu kārtīgi pārstradāta vai izvadīta no zarnām, barība gremošanas traktā burtiski pūst un ražo indīgus blakusproduktus. To dēvē par zarnu toksēmiju.
Lai kā pūlētos dzīvot veselīgi, mums nepieciešama 'atindēšana'. Ājūrvēdas ieteikumi
Foto: Laura Grīnvalde
   Dakteris Sohans atgādina, ka ar ķermeņa attīrīšanu vien nepietiek – jāattīra arī prāts un karma. Garīgām nodarbēm vislabākais laiks būtu agri no rīta – pirms saullēkta (tas ir vistīrākais laiks, kad skābekļa līmenis ir visaugstākais), savukārt no pulksten 23.30 līdz 2.30 negatīvās enerģijas ir visrosīgākās.
Cilvēki, kam ir toksēmija, bieži ir uzņēmīgi pret infekcijām, jo viņu imūnsistēma ir novājināta. Infekcijas var nākt no parazītiem, baktērijām, vīrusiem un parastajiem raugiem.

Radikāla metode – pančakarma

Ājurvēda ir sena dzīves (ayur) zināšanu (veda) sistēma, kas radusies Indijā pirms tūkstošiem gadu. Ājurvēdas teorija atvedināta no dziļas izpratnes par radīšanu. Riši tiecās atklāt cilvēka psihes un veselības dziļākās patiesības. Viņi pētīja dzīves pamatus, sakārtoja tās smalkā sistēmā un iemūžināja Indijas filosofiskajos un garīgajos tekstos, ko dēvē par zināšanu Vēdām.
Konkrētajā gadījumā Ājurvēda mums piedāvā Pančakarmu (Panchakarma), šī ir viena no ļoti īpašām Ājurvēdas dāvanām. Tā ir ļoti gudra pieeja attīrīšanai un atjaunošanai, kas tikusi slīpēta un pilnveidota tūkstošiem gadu, lai veiksmīgi varētu stāties pretī kaitēm un veicināt ilgmūžību. Vissvarīgākai šīs pieejas aspekts ir tas, ka attīrīšana un atjaunošana darbojas roku rokā.
Saskaņā ar Ājurvēdas priekšstatiem, visas slimības sākas prātā un no turienes iekļūst gremošanas traktā. Lai kā mēs censtos, bieži vien mēs ar savu dzīvesveidu neatbalstām optimālu prāta un ķermeņa darbību. Rezultātā mūsu fizioloģiskie procesi (kurus regulē došu aktivitāte) iziet no līdzsvara un mūsu gremošanas funkcija (Agni) ir apdraudēta. Ar apdraudētu Agni mēs nevaram efektīvi sagremot ēdienu, un tas noved pie nesagremotu atkritumu uzkrāšanās (šo smago, ķēpīgo substanci Ājurvēda sauc par Amu).
Ama līdz ar nesabalansētām došām pārvietojas no gremošanas trakta uz ķermeņa kanāliem un uzsūcas audos, radot disfunkciju un dažkārt arī patoloģiskas izmaiņas. No ājurvēdiskā skatpunkta tas arī ir visu slimību pamatā.
Pančakarmas procesa laikā diēta un dienas režīms ir īpaši pielāgots tam, lai gremošana (Agni) tiktu dažādi atbalstīta un lai tas neradītu šoku ķermenim un prātam. Augu preparāti un procedūras tiek speciāli piemeklētas katram individuāli, un parasti šī terapija ilgst nepārtraukti 2–3 nedēļas.

10 Ājurvēdas ieteikumi veselīgākai ikdienai

Nesen man laimējās piedalīties ķermeņa, prāta un detoksifikācijas nometnē, ko rīkoja Dr. Sohans. Tās bija trīs vērtīgas mantru skandēšanas, jogas, ājurvēdiskās dziedināšanas un latvieša organismam neierasta dienas režīma un diētas piepildītas dienas, ko vainagoja tradicionālais vēdiskais ugunsrituāls – jagja.
Protams, ka visu seminārā apgūto nav iespējams atspoguļot rakstā, taču dažas padomus no daktera Sohana pūra darīšu zināmus arī tev.
Rītu sāc ar divām glāzēm silta ūdens. Arī ūdenim ar medu nav ne vainas, bet zarnu traktu vislabāk "atlipinās" un sagatavos darbam tieši tīrs ūdens. Medusūdeni – pēc tam.
Iepriekšējā vakarā iemērc 10 rozīnes (labāk – lielās) un piecas mandeles. No rīta nolobi mandelēm miziņu. Bāz mutē nolobītās mandeles, izmērcētās rozīnes un vēl piecus melno piparu graudus un košļā, līdz izveidojas putriņa (pacietību!), tad vari norīt. Tas ir veselīgs starts dienai.
Viens labs ābols no rīta tur dakterus pa gabalu.
Pie ēdamgalda vislabāk sēdēt ar seju ziemeļaustrumu virzienā.
Ja cīnies ar lieko svaru (un ja tev nav paaugstināts skābums kuņģī), pirms pirts vai vannas procedūrām izdzer glāzi silta ūdens, kam pievienota ēdamkarote ābolu etiķa un ēdamkarote medus.
Šādu dzērienu var baudīt, teiksim, divas reizes nedēļā.
Reizi nedēļā var izdzert ūdensglāzē izšķīdinātu karoti iekšķīgi lietojamās (!) rīcineļļas.
Vakarā iedzer glāzi silta piena ar šķipsniņu kvalitatīvas kurkumas.
Lai attīrītu kanālus, pirms miega degunā un ausīs var iepilināt 2–3 pilienus siltas mandeļu eļļas. Savukārt nabiņu pulksteņrādītāja virzienā vari izmasēt ar gī sviestu, lai āda samtaināka. Nesatraucies, ne jau katru dienu.
Enerģiju mēs visvairāk zaudējam caur acīm, caur plaukstu centru un (tas visvairāk attiecas uz sievietēm) ar tukšu pļāpāšanu.
Neaudzē lielu punci un lielu ego, jo tad tu nevarēsi apskaut tos, kurus gribēsi!