piektdiena, 2017. gada 16. jūnijs

20 vietas, kur sagaidīt īstos vasaras saulgriežus 21. jūnijā senlatviešu tradīcijās

https://www.fenikssfun.com/bildes/istie-saulgriezi-6167

Taču cik dīvaini, ka oficiālās svinības tiek atzīmētas pāris dienas vēlāk par pašu notikumu. Astroloģiski vasaras saulgrieži iekrīt uz 20. vai 21 jūnijā, savukārt tradicionāli ir pieņemts, ka līgojam un jāņojam naktī no 23. uz 24. jūniju. Dažādi avoti norāda, ka par to ir jāpasakās kristīgai baznīcai, kas ir parūpējusies par Jāņa Kristītāja piesaistīšanu un viņa dzimšanas dienas svinēšanu, kas sakrīt ar 24 jūniju.

Dienu pirms Jāņiem sauc par Zāļu dienu, kad saule uzlīgo visaugstāk un maksimāli pagarina gaišās dienas stundas.
Neskatoties uz to, ka visi zinām un esam pieraduši, ka dažādās valsts daļās latvieši līgo 24. jūnijā, ir vairāki svinīgi pasākumi, kas pievērš uzmanību arī saulgriežiem, kas šogad iekrīt 21. jūnijā, plkst. 07:24. Kur doties?

1. Jāņu dienas ieskandināšana kultūras pilī VEF

Jāņu dienas ieskandināšana kultūras pilī VEF vefkp

VEF Kultūras pils aicina ikkatru nosvinēt Zāļu dienu un kopīgi apgūt un atcerēties mūsu senču tradīcijas, sajust Jāņu zāļu smaržas un saulgriežu pasakaino atmosfēru. Kopīga sadziedāšana un sadejošana sagatavos prātu košākai ielīgošanai.   
Vairāk uzzini šeit
1 komentārs

2. Jāņu ielīgošana LU Botāniskajā dārzā

Jāņu ielīgošana LU Botāniskajā dārzāLatvijas Universitātes Botāniskais dārzs

Arī Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā notiks svētku ielīgošana, kur varēs izbaudīt pašmāju ražotāju tirdziņu un plašu kultūras programmu, kas atbilst svētku tradicionālai tematikai. Daudz dziesmu, deju, vainagu pīšana, kā arī bagātīgs Jāņu svētku galds.
Vairāk uzzini šeit
Komentēt

3. Vasaras festivals "Svētgrīvas"

Vasaras festivals "Svētgrīvas"BiļešuServiss

Vasaras festivāls, kas veltīts saulgriežu svētkiem aicina apmeklētājus atbrīvoties no visa nevajadzīgā dvēselē, lai piesaistītu dzīvē visu jaunu un gaišo, dāvātu viens otram svētkus, dalītos ar zinībām un kļūtu tuvākiem ar dabu. Četru dienu ilgā festivāla atklāšana norisināsies 21. jūnijā, kur dalībniekus sagaidīs ar senu baltu, slāvu un vēdisko rituālu palīdzību un mācīs noskaņoties uz laimi un jaunām zināšanām.
Sīkāk uzzini šeit


Komentēt

4. Vasaras saulgriežu svētki Turaidā

Vasaras saulgriežu svētki TuraidāTuraidas Muzejs

Īsākajā gada naktī jau vienpadsmito gadu pēc kārtas Turaidā tiek atzīmēti krāšņi auglības svētki, kas priecēs apmeklētājus ar 33 folkloras kopām no visiem valsts novadiem un aicinās visu dalīties saulgriežu priekā, gatavojoties Latvijas simtgades grandiozam notikumam – 2018. gada 21. jūnijā saulgriežu gavilēs starptautiskajā folkloras festivāla “Baltica 2018”.
Sīkāk uzzini šeit 
Komentēt

5. Vasaras saulgrieži Jūrkalnes Ugunspļavā

Vasaras saulgrieži Jūrkalnes Ugunspļavājūrkalne.lv

Kopš 2010. gada Jūrkalne tiek uzskatīta par galveno vasaras saulgriežu svinību vietu Ventspils novadā. Šogad arī Jūrkalnē norisināsies folkloras festivāla “Baltica 2018” ieskandināšanas pasākumi, kur piedalīsies vismaz 300 dalībnieku no dažādām Latvijas vietām.Visi interesenti ir aicināti pievienoties svētku mistērijai un kopā sagaidīt saulgriežus nakts burvību.
Sīkāk uzzini šeit 
Komentēt

6. Vasaras saulgriežu rituāls Līgatnē

Vasaras saulgriežu rituāls Līgatnē pexels

Līgatnes novada Zanderu pļavā norisināsies Jāņu godināšana, kas aizritēs ar īpašām dziesmām, Jāņuguni, vainagu pīšanu un citām tradīcijām, kas rada šo svētku īpašo atmosfēru.
Sīkāk uzzini šeit 


Komentēt

7. Lustīga ielīgošana Kuldīgā

Lustīga ielīgošana Kuldīgā laiki.lv

Kopā ar Līgo dziesmām un svinīgo atmosfēru Kuldīgas viesi un vietējie iedzīvotāji ir aicināti izbaudīt pozitīvo noskaņu, ko nesīs Jāņa bērnu pulciņš, gardi Jāņu svētku našķi, kā arī dzīves gudrības un ticējumi. Solās būt jampadracis, kam neviens nespēs paiet garām.
Sīkāk uzzini šeit 
Komentēt

8. Vasaras saulgrieži Ziemupē

Vasaras saulgrieži Ziemupē

Vasaras saulgriežu svinēšana Ziemupes jūrmalā norisināsies visas dienas garumā, taču pati svētku aktivitāte gaidāma vakarā, kad, sēžot pie uguns, notiks kopīga sadziedāšanās, kā arī būs iespēja izbaudīt Jāņu zāļu pirti.
Sīkāk uzzi šeit 
Komentēt

9. Jāņi Papes “Vītolniekos”

Jāņi Papes “Vītolniekos”rucava.lv

Skaļas dziesmas, senču tradīcijas un dabas tuvums. Te varēs izbaudīt patiesu svētku atmosfēru un iepazīties ar Rucavas sievā, kuras gādās par svinīgo atmosfēru un ražīgu Jānu galdu.
Sīkāk uzzini šeit 
Komentēt

10. Cīravas Saulgriežu rituāls

Cīravas Saulgriežu rituāls

Cīravas pils parks svētku noskaņā aicina pulcēties visus, lai kopīgiem spēkiem ieskandinātu “Saulgriežu rituālu”. Pavadīt patīkamu laiku mūzikas, dabas un laimes atmosfērā. Aizvadīt gada garāko dienu jaunu draugu lokā, kā arī atvērties izmaiņām gan dabā, gan sevī.
Sīkāk uzzini šeit 
Komentēt

11. Vasaras saulgriežu ielīgošana Daugavas krastā Jēkabpilī

Vasaras saulgriežu ielīgošana Daugavas krastā Jēkabpilī jkp.lv

Jēkabpilī Jāņu ielīgošanas koncertu Daugavas krastā, vasaras saulgriežu dienā, sniegs muzikālā apvienība “Rūnas”, kuru muzikāla intereses pārsvarā balstīta uz latviešu un latgaļu ražīgo daiļradi – tautasdziesmām un dainām.
Sīkāk uzzini šeit
Komentēt

12. Ugunspūķa Rituāls Lauvaskalnā

Ugunspūķa Rituāls Lauvaskalnā

Lauvaskalnā, Limbažu novadā, tiks pavadīta īsākā nakts gadā ar īpaši enerģisku noskaņu – staigāšana pa oglēm, ūdens kristības, pirtošana, koku meditācija, rituālās zupas vārīšana un citas aizraujošas lietas, ko ikdienā diez vai sastapsi.
Sīkāk uzzini šeit
Komentēt

13. Vosorys Saulgrīžu svātki Dagdā

Vosorys Saulgrīžu svātki Dagdā

21. jūnijā Dagdu ieskandinās folkloras kopas no visas Latvijas. Vairāk par 45 tradicionālās kultūras kolektīviem piedalīsies “Baltico 2018” modelēšanas pasākumu programmā.
Sīkāk uzzini šeit 
Komentēt

14. Saulgrieži Plāteres pilskalnā

Saulgrieži Plāteres pilskalnāOgres Kultūras centrs

Ogres pilsētas iedzīvotāji un viesi ir aicināti iesaistīties jautrā vasaras saulgriežu svinēšanā. Kopīga ugunskura sagatavošana un skanīga saules pavadīšana radīs īpašu sajūtu, bet danči un rotaļas atdzīvinās bērnišķību un prieku.
Sīkāk suzzini šeit 
Komentēt

15. Vasaras saulgriežu svinības Pastariņa muzejā

Vasaras saulgriežu svinības Pastariņa muzejā Tukuma muzejs

Drosmīgākie no svinētajiem ir aicināti ierasties 06:00 no rīta, lai ievērotu vienu no svarīgākajām Jāņu tradīcijām – nomazgāties svaigā rīta rasā un avota ūdenī, taču jau 10:00 ir aicināti arī ne tik drosmīgie svinētāji, lai piedalītos svētku gatavošanās procesam – telpu rotāšanai, ēdinu gatavošanai un zāļu lasīšanai.
Sīkāk uzzini šeit 
Komentēt

16. Saulgriežu ielīgošana Raiņa un Aspazijas vasarnīcā

Saulgriežu ielīgošana Raiņa un Aspazijas vasarnīcā

Gada garāko dienu un īsāko nakti aicinām sagaidīt Raiņa un Aspazijas vasarnīcā 21. jūnijā plkst. 18:00 Saulgriežu ielīgošanas pasākumā kopā ar Folkloras kopu “Mare” .
Sīkās uzzini šeit 

Komentēt

17. Lielā Saulgriežu ielīgošana Jelgavā

Lielā Saulgriežu ielīgošana Jelgavājelgavasvestnesis/Jana Bahmane

Vainagu, vītinu vīšana, ugunskuru vietas un ozola pušķošana, Zemgales folkloras kopu sadziedāšana, Jāņa tēva un Jāņa mātes sveikšana, Jelgavas pils saliņas iedancošanas – tas viss un vēl daudz, kas cits sagaida jūs Jelgavas vasaras saulgriežu svētkos.
Sīkāk uzzini šeit 
Komentēt

18. Saulgrieži Jaunpiebalgā Viņku kalnā

Saulgrieži Jaunpiebalgā Viņku kalnāepadomi

Jaunpiebalga aicina jāņabernus, lai nosvinētu neaizmirstamus Saulgriežus ar vainagu pīšanu, ugunsrituāliem, gonga spēli un ugunsskulptūrām. Būs karsti!
Sīkāk uzzini šeit
Komentēt

19. Vasaras Saulgrieži Tērvetē

Vasaras Saulgrieži TērvetēSkinny Zucchini

Jāņabērnu gājienā aicina piedalīties ikvienu, kurš vēlās izdziedāt svinīgās kora notis, trenējoties Līgo svētku melodījām, kā arī pilsētas brīvdabas estrādē novērot deju izrādi “Tur Sulīte Pēties Gāja”.
Sīkāk uzzini šeit 
Komentēt

20. Grandiozā ielīgošana! Skroderdienas Silmačos

Grandiozā ielīgošana! Skroderdienas SilmačosiamVolume

Ar īpašu iestudējumu šogad tiek svinēta Rūdolfa Balumaņa luga “Skroderdienas Silmačos”, kas savu pirmizrādi piedzīvoja pirms 115 gadiem. Visiem iecienīts aktieru sastāvs – Ģirts Ķesters, Regīna Devīte, Elīna Vāne, Edgars Pujāts un daudzi citi izcili Latvijas teātru profesionāļi 21. jūnijā – saulgriežu svētkos prezentēs savu priekšnesumu Smiltenē.
Vairāk uzzini šeit
Komentēt