piektdiena, 2014. gada 28. marts

Pienene uzturā


Pienene uzturā. Ilga Kuzmina.

Pienene der ēšanai visa - gan lapiņas, gan ziedu aizmetnīši, gan paši ziedi, gan sakne. Neuztraucies, rūgtās lapiņas nemaz nejutīsi, ja piegriezīsi klāt salātos, kur būs gan salātlapas, gan redīsi, gan dilles un lociņi. Pienene: citi to sauc par puķi, citi - par nezāli, bet tā ir arī dārzenis, kas satur vērtīgākas vielas nekā citroni, burkāni un banāni. Pieneņu dziednieciskās īpašības izmantoja jau senie grieķi un arābi. Senatnē plašā pieneņu izplatība dabā tika uzskatīta par debesu zīmi. Jau auga latīniskais nosaukums skaidro pienenes iedarbību - Taraxacum officinale tulkojumā nozīmē oficiālais līdzeklis pret novirzēm veselībā. Kas tad pienenē ir tik vērtīgs? Pienene satur gandrīz visu, kas cilvēkam nepieciešams: C, E un B grupas vitamīnus, minerālvielas - kāliju, magniju, dzelzi, cinku, tonizējošo hlorofilu, pretmikrobu vielas, kas ļauj ātrāk sadzīt pušumiem. Pienenes uzlabo aknu un nieru darbību, labvēlīgi ietekmē redzi, pazemina asinsspiedienu un holesterīna līmeni asinīs, veicina hemoglobīna sintēzi - iedarbīgs līdzeklis pret bālā ģīmja nogurumu. Pienenēs ir daudz antioksidantu, tajās ir arī luteīns, kas pieskaitāms pretvēža līdzekļiem. Karotinoīdu pieneņu saknēs un lapās ir vairāk nekā burkānos, kālija - vairāk nekā banānos, organismam tik vajadzīgā lecitīna - vairāk nekā sojā, dzelzs - vairāk nekā spinātos un C vitamīna - vairāk nekā citronos! Pienene der ēšanai visa - gan lapiņas, gan ziedu aizmetnīši, gan paši ziedi, gan sakne. Neuztraucies, rūgtās lapiņas nemaz nejutīsi, ja piegriezīsi klāt salātos, kur būs gan salātlapas, gan redīsi, gan dilles un lociņi. Pieneņu lapas vari likt klāt dažnedažādos pavasara salātos, vari pievienot arī skābeņu un nātru zupai. Ja tomēr pieneņu lapu garša liekas pārāk rūgta, pusstundu pamērcē tās sālsūdenī! Ja lapas un ziedus vari ēst tāpat, tikko norautus un uzreiz likt mutē, tad pienenes sakne gan jāapstrādā - tā jāvāra ilgāk par kartupeli. Citās valstīs pieneņu saknes sacep un lieto uzturā. Rudenī pienenes sakne ir saldāka, pavasarī rūgtāka, bet veselīgāka, jo uzkrāts viss jauno lapu dīgšanai nepieciešamais