pirmdiena, 2014. gada 24. marts

Dzīvības spēks pumpuros – bērza, upeņu, priežu. Kā vākt un izmantot?


1. Pumpuros - vairāk nekā pagājušā gada dārzeņos
Pagājušā gada dārzeņos palicis visai maz vērtīgo vielu, arī augļi veikalos it kā bez dzīvības un krietni saķīmiķoti. Pienācis īstais brīdis dzīvības spēku meklēt priežu, bērzu un upeņu pumpuros!

Pumpurā tagad, pavasarī, koncentrējies viss auga spēks, kas var palīdzēt atspirgt ziemā nogurušajam organismam. Jaunie asniņi un pumpuri ļoti labi stiprina imūnsistēmu un palīdz justies moži. Daba to visu mums dāsni dāvā, tikai jāpastiepj roka un jāpaņem tas, ko vajag.

2. No bērza ne tikai sulas
Bērzu pumpuros ir milzum daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas var uzlabot veselību, jo īpaši tagad, pavasarī, kad pēc ziemas jūtams nogurums. Bērzā visvērtīgākās ir nevis sulas, bet gan pumpuri, kas palīdz stiprināt imunitāti, samazina organismā tūsku. Pumpuriem piemīt baktericīdas īpašības.

Vākšana. Bērzu pumpurus vāc martā, aprīlī, un šo darbiņu lieliski var apvienot ar slotu siešanu – sasien slotiņas un nolauž pumpurus. To visvieglāk izdarīt, zariņu nobrucinot pret spalvu. Ja pumpurus paredzēts žāvēt, tie jānoliek ēnainā vietā un caurvējā. Pareizi izžāvētiem ir patīkama, nedaudz rūgtena smarža. Kad pumpura galā parādās zaļumiņš, vākšana jāpārtrauc.

Pumpuru garšviela. Interesanti, ka agrākos laikos bērzu pumpurus izmantoja kā garšvielu. Seno recepšu zinātāja Nitja Rūpa stāsta, ka sažāvētie pumpuri ēdienam dod mazliet pikantu, rūgtenu garšu. Tos izžāvē un uzglabā stikla burkā. Pievieno ēdienam veselus, nevis smalcinātus, jo citādi rūgtenā garša pārņem visu ēdienu. Ideāli sader ar pupiņu ēdieniem, mērcēm, zupām un sautējumiem. Pavasarī svaigus bērzu pumpurus sagrūž piestiņā, uzlej nedaudz silta ūdens un pa trešdaļai tējkarotes vai pustējkarotei pievieno ēdienam.

Bērza pumpuru izvilkums. Var pagatavot izvilkumu eļļā – sagrūž pumpurus piestiņā, pārlej ar kvalitatīvu augu eļļu attiecībā 1 : 10 un diennakti patur ledusskapī. Lieto pa 10–20 pilieniem divas reizes dienā – ideāls līdzeklis, lai atveseļotos pēc slimošanas.

Bērza tāss veselībai. Nitja Rūpa atgādina, ka pilnībā esam aizmirsuši izmantot bērza tāsi. Vidējā bērza mizas slānī, ko tautā sauc par tāsi, ir daudz bioloģiski aktīvu vielu (viena no tām – betulīns), kas palīdz stiprināt imunitāti un noder aknu atveseļošanai. Lai varētu lietot, tāsi izkaltē, samaļ pulverītī un dzer ar siltu ūdeni pa pustējkarotei trīsreiz dienā.

3. Upeņu pumpuri – aromātiski un gardi
Tie bagātīgi satur C vitamīnu, kas ievērojami uzlabo organisma spējas pretoties saslimšanām un aizkavē novecošanas procesus.

Piedeva ēdieniem. Vāc druknus un piebriedušus upeņu pumpurus. Var nolauzt zariņus un likt istabā uz palodzes: pēc 10 dienām būs ne tikai uzturā lietojami pumpuri, bet pat ziedu virtenes! Veselus pumpurus var pievienot salātiem, sasmalcinātus – ķīselim, mērcēm un dārzeņu ēdieniem.

Aromātiska mērce. No upeņu pumpuriem var pagatavot lieliskas mērces – ņem pāris ēdamkarošu skābena ievārījuma, vienu ēdamkaroti medus un vienu ēdamkaroti sasmalcinātu upeņu pumpuru, visu samaisa – un mērce gatava.

Veselības atgūšanai. Lai uzlabotu pašsajūtu pēc slimošanas, gatavo upeņu pumpuru maisījumu ar medu un citronu. Salasa pusglāzi pumpuru, saberž piestiņā, pieliek četras ēdamkarotes medus un viena citrona sulu, samaisa, liek ledusskapī un izlieto nedēļas laikā. Pēc šāda kursa ķermenī jūtams kārtīgs mundrums.

4. Priežu skujas un pumpuri
Šķiet, priede ir viena no retajām dabas mātes dāvanām, kas dāsni dalās ar vitamīniem un vērtīgām vielām visa gada garumā.

C vitamīna kokteilis. Pavasarī jo īpaši labi var izmantot šā koka skujas un pumpurus. Skujās ir daudz C vitamīna un miecvielas. Jautājums tikai – kā organismam iedot šo C vit­amīnu? Veselīga dzīvesveida piekritēji to dara šādi: samaļ gaļas mašīnā priežu skujas, aplej ar siltu ūdeni un ļauj tumšā vietā stundu ievilkties. Izkāš, pievieno citrona sulu, medu un izdzer. Īsts vitamīnu kokteilis!

Pumpuri klepus ārstēšanai. Pašlaik ir īstais vākšanas laiks! Tas jādara, kamēr pumpuri nav sākuši intensīvi augt un nav atvērušies. Pumpuri stiprina imunitāti, turklāt tajos esošie terpēni un ēteriskās eļļas lieliski šķidrina krēpas un dezinficē elpceļus, tāpēc ļoti labi noder bronhīta, sausa klepus un deguna blakusdobumu iekaisuma ārstēšanai. Pumpurus var novākt un sažāvēt nākamajai ziemai, var lietot svaigus vai pagatavot sīrupu.

Priežu sīrups

Priežu pumpurus savāc un izlasa no tiem skujas un netīrumus.
  Katliņā pumpuriem uzlej siltu (+50…+60 °C) ūdeni un ļauj tumšā vietā diennakti nostāvēties. Izvēlas vecāku katliņu, jo vēlāk ir grūti notīrīt sveķu nosēdumus uz katla malām.
  Izkāš un liek uz uguns vārīties. Vāra, kamēr puse no šķidruma ir iztvaikojusi.
 Pievieno cukuru (attiecībā 1 : 1), uzvāra un sapilda mazās pudelītēs. Ideāls līdzeklis pret saaukstēšanos, klepu un iesnām. Saslimšanas gadījumā lieto pa ēdamkarotei trīsreiz dienā.

http://www.la.lv/dzivibas-speks-pumpuros/